Lijn 81 Spijkenisse, De Kreek - De Akkers

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 81
Vervoerder(s) ZWN (1985 - 1994),
ZWN-Groep (1994 - 1998)
Regio Voorne-Putten
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Spijkenisse
Materieel Onbekend
Periode 28 april 1985 t/m 28 februari 1998
Voorganger(s) 81, 84
Opvolger(s) 85, 86
Frequenties
Spits 3-6x/uur
Dal 3x/uur
Dal (vakantie) 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 3x/uur
Zaterdag (vakantie) 2x/uur
Zondag 1-2x/uur

Lijn 81 reed van De Akkers via Waterland, Groenewoud, metrostation Spijkenisse Centrum, het Centrum en De Hoek naar metrostation Spijkenisse De Akkers.

dienstregeling

  • Tussen De Kreek en het metrostation Centrum werd in de spitsuren buiten de vakanties in een verdubbelde frequentie gereden.

Route

Halte
Route 0sr.svg Spijkenisse, De Kreek  
Route rsr.svg Spijkenisse, Woonkreek  
Route rsr.svg Spijkenisse, Wijngaard  
Route rsr.svg Spijkenisse, De Gaard  
Route rsr.svg Spijkenisse, De Schouw  
Route rsr.svg Spijkenisse, Vlinderveen  
Route rsr.svg Spijkenisse, Zwembad  
Route rsr.svg Spijkenisse, Baarsveen  
Route rsr.svg Spijkenisse, Eikenlaan  
Route rrar.svg Spijkenisse, Hekelingseweg  
Route rsMr.svgRoute rsM0.svg Spijkenisse, Metrostation Centrum    
Route rsr.svg Spijkenisse, Centrum  
Route rsr.svg Spijkenisse, Vredehofplein  
Route rsr.svg Spijkenisse, Lepelaarhoek  
Route rsr.svg Spijkenisse, Sternhoek  
Route rsr.svg Spijkenisse, Ouverturebaan  
Route rsr.svg Spijkenisse, Dallelaan  
Route rsr.svg Spijkenisse, Bachbaan  
Route rsM0.svg Spijkenisse, Metro De Akkers    

Geschiedenis

Op 25 april 1985 werd de nieuwe metroverlenging van Zalmplaat naar Spijkenisse De Akkers. Dit had tot gevolg dat het hele lijnennet op Voorne-Putten gereorganiseerd werd met ingang van 28 april 1985.
Onder het lijnnummer 81 bleef alleen nog een buslijn rijden binnen Spijkenisse, het traject naar Hoogvliet en Schiedam kwam te vervallen en daar diende alleen lijn 80 als alternatief. De frequentie bleef vrijwel ongewijzigd gehandhaafd en vanaf het nieuwe metrostation Centrum ging de lijn verder rijden naar de woonwijken De Hoek en Vogelenzang via de oude route van lijn 84.

Op 28 mei 1989 werd de frequentie in de ochtendspits tussen De Schouw en het metrostation Spijkenisse Centrum verhoogd naar een 10-minutendienst en omgekeerd werd in de middagspits de frequentie verhoogd naar een 10-minutendienst tussen het metrostation Spijkenisse Centrum en De Kreek, waarna verder gereden werd als lijn 80 naar het Buntgras.

Op 31 mei 1992 werd de frequentie in de avonduren na 21:00 en op zondagochtend voor 10:00 verlaagd naar 1x/uur vanwege het beperktere gebruik.

Vanaf 29 mei 1994 gingen de ritten vanuit De Kreek richting metrostation Spijkenisse Centrum ook 1x/uur via Hekelingen rijden ter vervanging van lijn 105, die dit traject moest opgeven vanwege de (zeer) geringe bezetting. Het gevolg van deze routeverlegging was wel dat er meer rijtijd nodig was. Om dit te compenseren gingen deze ritten buiten de ochtendspits niet meer via de Eikenlaan rijden, maar rechtstreeks naar het metrostation Spijkenisse Centrum.

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot het nieuwe ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een eerste nieuwe dienstregeling uit onder deze nieuwe vervoerder. Vanwege het (zeer) geringe aantal in- en uitstappers werd het ommetje via Hekelingen één jaar later alweer uit de dienstregeling gehaald. Reizigers van/naar Hekelingen konden voortaan gebruik maken van de lijnen 106 of 170 en uitstappen bij de halte Dorpsstraat en vervolgens een stuk(je) lopen. Hiermee verdween ook de busroute over de Middelweg in de geschiedenisboeken.

Op 1 maart 1998 werd op Voorne-Putten een geheel nieuwe dienstregeling geïntroduceerd, waarbij de metro een belangrijke graadmeter voor het busvervoer werd. De streeklijnen gingen in Spijkenisse de meest rechtstreekse route rijden, met een goede aansluiting op de metro (+-4 minuten) en de stadslijnen namen de lokale routes over. Deze lijn werd op die datum opgeheven; reizigers konden voortaan gebruik maken van de nieuwe lijnen 85 en 86, die beide een grote lusroute door Spijkenisse rijden en praktisch alle zuidelijke wijken bedienen.


Voormalige route(s)

Voormalige route via Hekelingen (05-1994 - 05-1995)

Halte
Route rsr.svg Spijkenisse, De Gaard  
Route rrar.svg Spijkenisse, De Schouw  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Hekelingen, Dorp  
Route rsr.svgRoute rhlr.svg Spijkenisse, Zwembad  
Route rsr.svgRoute rhlr.svg Spijkenisse, Baarsveen  
Route rlell.svg  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Spijkenisse, Eikenlaan  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Spijkenisse, Hekelingseweg  
Route raMr.svg Spijkenisse, Metro Centrum