Lijn 7 Dordrecht, Sterrenburg - Centrum

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 7
Vervoerder(s) Qbuzz
Concessie Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Dordrecht
Formule StadsBuzz.png
Materieel Ebusco 2.2 LF
Rijdt sinds 2 januari 2011
Voorganger(s) 7
Frequenties
Spits 4x/uur
Dal 4x/uur
Dal (vakantie) 2x/uur (zomer)
Avond 2x/uur
Zaterdag 2-4x/uur
Zaterdag (vakantie) 2x/uur (zomer)
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 7 rijdt op de Planetenlaan in Dordrecht.

Lijn 7 rijdt van Sterrenburg via het Gezondheidspark, Ziekenhuis Dordwijk, het Reeland en het Centraal Station naar het Centrum.

Dienstregeling

  • Op zaterdag wordt tot 9:00 uur 2x/uur gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2018 2019 2020
stadsBuzz Gorinchem, streekBuzz, buurtBuzz en snelBuzz 316/392 0,134 0,138 0,141
snelBuzz 387/388 en R-net 0,172 0,177 0,181
Trein MerwedeLingeLijn 0,182 0,192 0,196
stadsBuzz Drechtsteden 0,155 0,159 0,162

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sr.svg Dordrecht, Slangenburg  
Route rsr.svg Dordrecht, Schuilenburg  
Route rsr.svg Dordrecht, Goudestein  
Route rsr.svg Dordrecht, Heimerstein  
Route rsr.svg Dordrecht, Puttenstein  
Route rsr.svg Dordrecht, Ockenburg  
Route rsr.svg Dordrecht, Indus  
Route rsr.svg Dordrecht, Wega  
Route rsr.svg Dordrecht, Blaauwweg  
Route rsr.svg Dordrecht, Octant  
Route rsr.svg Dordrecht, Kometenlaan  
Route rsr.svg Dordrecht, Planetenlaan  
Route rsr.svg Dordrecht, Kapteynweg  
Route rsBr.svg Dordrecht, Ziekenhuis Dordwijk    
Route rsr.svg Dordrecht, Leerpark  
Route rsr.svg Dordrecht, Professor Waterinklaan  
Route rsr.svg Dordrecht, Eemsteynplein  
Route rsr.svg Dordrecht, Transvaalstraat  
Route rTar.svg Dordrecht, Centraal Station  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Dordrecht, Kilwijkstraat  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Dordrecht, Spuiweg  
Route rhrBr.svgRoute rlr.svg Dordrecht, Centrum    
Route rUsr.svg  

Geschiedenis

Op 2 januari 2011 werd lijn 7 opgesplitst in twee lijnen: lijn 7 van Sterrenburg naar het centrum en lijn 8 van het centraal station naar Dordtse Kil. Op het station bleven deze lijnen wel aan elkaar gekoppeld. In de ochtendspits gingen alle ritten weer via de Planetenlaan rijden, maar werd voortaan via de Eulerlaan van halte Kometenlaan naar halte Indus gereden. Tijdens de avondspits reden de ritten afkomstig van lijn 8 nog wel via de Galileïlaan, net als alle ritten in de avonduren.

Met ingang van 8 januari 2012 werden in de middag om 13.40, 13.55, 15.22 en 15.42 uur extra ritten Leerpark - Centraal Station toegevoegd. Deze ritten werden op 6 januari 2013 weer opgeheven. De capaciteit hiervan werd voortaan geboden door lijn 2 die via het Leerpark ging rijden. In de ochtendspits gingen minder ritten doorrijden als lijn 8 naar Dordtse Kil.

Per 5 januari 2014 werden in de ochtendspits de ritten tot het centrum en de ritten die doorrijden als lijn 8 omgewisseld en werd 20 minuten later dan voorheen nog een als lijn 8 doorgaande rit geboden. Op maandag t/m woensdag en vrijdag ging de frequentie voortaan een half uur eerder over van 4x/uur naar 2x/uur. Ook wijzigden diverse vertrektijden om een betere aansluiting op de treinen naar/uit Rotterdam te bieden.

Op 14 december 2014 werd de frequentie in de spits in beide richtingen voortaan 4x/uur: in de spitsrichting werd de frequentie verlaagd en in de tegenspitsrichting verhoogd. Gedurende de zomervakantie werd voortaan ook 4x/uur gereden in de spits in plaats van 3x/uur. De kwartiersdienst op koopavond verviel, net als de koppeling van sommige ritten van lijn 7 aan lijn 8, doorgaande reizigers konden voortaan op het station overstappen.

Voormalige route van station naar centrum tot en met 8 december 2018
Halte
Route rsTr.svg Dordrecht, Centraal Station  
Route rsB0.svg Dordrecht, Centrum  

Met ingang van 9 december 2018 nam Qbuzz het vervoer in de Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem over van Arriva. Lijn 7 bleef hierbij nagenoeg ongewijzigd op het vervallen van de eerste rit in beide richtingen op werkdagen na. Ook reed de laatste rit vanuit Sterrenburg voortaan 45 minuten eerder. Op werkdagen begon de kwartiersdienst voortaan pas rond 7.00 uur maar liep deze ook een half uur langer door, zaterdags werd voortaan een half uur eerder al om het kwartier gereden. Vanaf het Centraal Station werd voortaan via de Spuiweg naar halte Centrum gereden.