Lijn 70 Groenlo Busstation - Vorden Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige snelbuslijn 70
Vervoerder(s) Syntus
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 30 mei 1999 t/m ...
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur (alleen vrijdag en zaterdag)
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 70 reed van Groenlo rechtstreeks naar Ruurlo en Vorden.

Route

Halte
Route 0sBr.svg Groenlo, Busstation  
Route rsr.svg Groenlo, Marianum  
Route rsTr.svg Ruurlo, Station  
Route rsT0.svg Vorden, Station  

Geschiedenis

Deze lijnvoering ontstond op 30 mei 1999. Hiervoor bestond er al een busdienst van de GTW, later Oostnet tussen Groenlo en Zutphen, via Ruurlo en Vorden. Deze reed elk uur, met in Groenlo aansluiting op de bus van/naar Winterswijk. Oostnet heeft ook enige tijd een doorgaande lijn Winterswijk-Zutphen geëxploiteerd.

Vanwege aanpassingen aan de spoorlijn Zutphen - Winterswijk om de halfuurdienst tussen beide plaatsen mogelijk te maken kon er slechts tussen Zutphen en Vorden elk halfuur gereden worden. In Vorden bestond aansluiting op snelbus 70 naar Ruurlo en Groenlo, vanaf Groenlo kon men dan aansluitend met de bus naar Winterswijk.

Na de invoering van de halfuursdienst voor de treinen op het gehele traject Zuphen-Wintersijk werd de lijn opgeheven. Syntus heeft namelijk de meeste buslijnen die min of meer parallel aan spoorlijnen liepen opgeheven om zo de reizigers de trein in te krijgen.

Nog enkele jaren heeft Syntus om de twee uur een belbusdienst onderhouden tussen Vorden en Ruurlo om daarmee het dorp Kranenburg te bedienen.