Lijn 6 Amsterdam Station Zuid - Amstelveen Stadshart

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 6
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur6.svg
Materieel 11G
Rijdt sinds 27 mei 2019
Voorganger(s) geen
Frequenties
Spits 8x/uur
Spits (vakantie) rijdt niet (zomer)
Dal rijdt niet
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 6 rijdt van station Amsterdam Zuid via Buitenveldert naar Amstelveen Stadshart.

Dienstregeling

  • Deze lijn zorgt er samen met lijn 5 voor dat er in de spitsuren 16x/uur een tram rijdt tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,155 0,162 0,170

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Station Zuid  
Route rsr.svg Amsterdam, Parnassusweg  
Route rsr.svg Amsterdam, De Boelelaan/VU    
Route rsr.svg Amsterdam, Arent Janszoon Ernststraat    
Route rsr.svg Amsterdam, Van Boshuizenstraat    
Route rsr.svg Amstelveen, Uilenstede    
Route rsr.svg Amstelveen, Kronenburg    
Route rsr.svg Amstelveen, Zonnestein    
Route rsr.svg Amstelveen, Onderuit    
Route rsr.svg Amstelveen, Oranjebaan    
Route rs0.svg Amstelveen, Stadshart  

Geschiedenis

Op 27 mei 2019 werd tramlijn 6 in het leven geroepen als spitsversterking van lijn 5 tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen.

Op 15 december 2019 werd de halte Binnenhof in Amstelveen hernoemd naar Stadshart, zodat de haltenaam overeenkomt met de eindbestemming. In de praktijk werd de nieuwe naam op de halte zelf al gebruikt na de vernieuwing ervan in de zomervakantie van 2019.

Op 9 maart 2020 werd in Amstelveen de halte Kronenburg in gebruik genomen, welke sinds 7 januari 2019 was vervallen vanwege de ombouw tot een verdiepte halte. Hierbij kwam de tijdelijke halte Biesbosch te vervallen. Op 25 mei 2020 werd in Amstelveen vervolgens de halte Zonnestein in gebruik genomen, welke sinds 3 maart 2019 eveneens was vervallen vanwege de ombouw tot een verdiepte halte.