Lijn 58 Kleve Bahnhof - Nijmegen Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 58
in Duitsland en Nederland
Vervoerder(s) NIAG
Verkeersverbond VGN
Regio Arnhem Nijmegen
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz O405
MAN NL 263
Periode ... t/m 11 december 2004
Opvolger(s) 58
Frequenties
Spits 1x/(2) uur
Dal 1x/(2) uur
Avond reed niet
Zaterdag 1x/(2) uur
Zondag 1x/2 uur

Lijn 58 reed van Kleve Stadtmitte via Kleve Donsbrüggen, Kranenburg Nütterden, Kranenburg Schottheide, Kranenburg Frasselt, Kranenburg Ortsmitte, Kranenburg Wyler en Beek naar Nijmegen Centraal Station.

Dienstregeling

  • Van maandag tot en met zaterdag werd 1x/uur vanaf Kleve gereden waarbij afwisselend naar Beek en Nijmegen werd gereden. Te Beek bestond aansluiting op lijn 6 naar Nijmegen.
  • Van maandag tot en met zaterdag reden de eerste ritten vanaf de halte Wyler Schulweg.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Kleve, Bahnhof  
Route rsr.svg Kleve, Minoritenstraße  
Route rsr.svg Kleve, Gruftstraße  
Route rsr.svg Kleve, Forstgarten  
Route rsr.svg Kleve, Schützenhaus  
Route rsr.svg Kleve, Gnadenthal  
Route rsr.svg Kleve, Donsbrüggen Kirche  
Route rsr.svg Kleve, Donsbrüggen Heide  
Route rsr.svg Kranenburg, Neu Nütterden  
Route rsr.svg Kranenburg, Nütterden Siedlung  
Route rsr.svg Kranenburg, Nütterden Kirche  
Route rrar.svg Kranenburg, Bomshof  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Kranenburg, B9 Bahnübergang  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Kranenburg, Tütthees  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Kranenburg, Alte Bahn  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Kranenburg, Dennekamp  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Kranenburg, Scharzwasser  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Kranenburg, Kuhstraße  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Kranenburg, Schottheide  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Kranenburg, Frasselt Kirche  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Kranenburg, Schrammstraße  
Route rarr.svg Kranenburg, Frasselter Weg  
Route rsr.svg Kranenburg, Galgensteeg  
Route rsr.svg Kranenburg, Bürgermeisteramt  
Route rsr.svg Kranenburg, Mitte  
Route rsr.svg Kranenburg, Richtersgut  
Route rsr.svg Kranenburg, Wyler Grenzweg  
Route rsr.svg Kranenburg, Wyler Mühle  
Route rrar.svg Kranenburg, Altes Zollamt  
Route rlr.svgRoute rhr0.svg Kranenburg, Wyler Schulweg  
Route rsr.svg Kranenburg, Hulsmann  
Route rsr.svg Kranenburg, Landesgrenze  
Route rsGr.svg Grens Duitsland - Nederland  
Route rsr.svg Beek, Wylerbad  
Route rsr.svg Beek, Meidoornstraat  
Route rsr.svg Beek, Van Randwijckweg  
Route rsr.svg Beek, Gemeentehuis  
Route rrar.svg Beek, Mavo School  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Beek, Lindestraat  
Route rlr.svgRoute rs0.svg Beek, Plataanstraat  
Route rsr.svg Nijmegen, Terwindtstraat  
Route rsr.svg Nijmegen, Hunnerpark  
Route rsr.svg Nijmegen, Burchtstraat  
Route rsBr.svg Nijmegen, Plein 1944    
Route rsT0.svg Nijmegen, Centraal Station  

Geschiedenis

De volledige geschiedenis is niet bekend. Lijn 58 wordt voor het eerst genoemd in de CVD dienstregeling 1964/1965. Bij CVD stond deze lijn bekend als lijn 6 en de lijn werd gezamenlijk door CVD en NIAG geëxploiteerd. Beide vervoerders reden zowel doorgaande ritten als ritten vanuit hun respectievelijk land tot Wyler waar dan moest worden overgestapt. Op het Duitse deel reed tot 24 januari 1960 ook een tram van de Klever Straßenbahn. Dit bedrijf ging op 31 maart 1962 op de NIAG. Lijn 6 werd met ingang van de CVD dienstregeling 1965/1966 opgeheven en de exploitatie ging geheel door de NIAG verzorgd worden. Het is mogelijk dat in dat jaar alleen op het traject Wyler - Kleve gereden werd, dit is niet duidelijk uit de dienstregeling van de CVD. Een jaar later was lijn 58 weer opgenomen in de dienstregeling en werd ook weer vermeld dat de verbinding gezamenlijk door CVD en NIAG werd verzorgd. De precieze aard van de samenwerking is niet bekend. Vanaf CVD dienstregeling 1968/1969 werd er geen lokaal in Nijmegen meer verzorgd. Vanaf Nijmegen mocht in Nijmegen alleen ingestapt worden, richting Nijmegen mocht in Nijmegen alleen uitgestapt worden. Het is niet bekend of deze beperking alleen voor de stad Nijmegen gold of voor de hele route Nijmegen - Beek.

In de dienstregeling 1985/1986 reed lijn 58 vijf ritten per richting van maandag tot en met zaterdag en vier ritten per richting op zondag. De dienstregeling was onregelmatig en eindige omstreeks zeven uur 's avonds. Het boekje vermeldde dat de lijn gezamenlijk door CVD en NIAG gereden werd. In Nijmegen werd geen lokaal vervoer verzorgd.

In de dienstregeling 1988/1989 kwam er op alle dagen een rit bij. Ook de dienstregeling werd regelmatiger, er werd vlak eenmaal per twee uur gereden. Alleen tussen de laatste twee ritten per richting lag anderhalf uur. Op zondagen viel er in de middag een gat van vier uur in de dienstregeling.

In de dienstregeling 1990/1991 reed de laatste rit inmiddels alleen maar van maandag tot en met vrijdag. Het boekje maakte geen melding van gezamenlijke exploitatie meer. In de dienstregeling 1991/1992 werd de beperking van lokaal vervoer niet langer genoemd en was vermoedelijk opgeheven.

In de Duitse VGN dienstregeling 1992/1993 werd op het traject tussen Kleve en Wyler Schulweg eenmaal per uur gereden en in de avonduren eenmaal per twee. Het traject naar Nijmegen werd nog altijd eenmaal per twee uur gereden. De route was grotendeels hetzelfde als in 2004 alleen het eindpunt in Beek werd nog niet bediend.

In de dienstregeling 1994/1995 wijzigden de vertrektijden lichtelijk en werd de laatste rit op werkdagen in het eenmaal per twee uur patroon getrokken.

In de dienstregeling 1995/1996 was deze lijn plotseling niet meer opgenomen.

In de dienstregeling 1997/1998 was deze inmiddels weer opgenomen, maar stond vermeld in het streekboekje van Hermes. De frequentie was inmiddels fors verhoogd. Lijn 58 reed nog altijd eenmaal per twee uur tussen Nijmegen en Kleve, maar op alle dagen was er een rit bijgekomen. Lijn 58 reed tot later door. Tussen Beek en Kleve kwamen van maandag tot en met zaterdag extra ritten, eenmaal per twee uur, zodat er tussen Beek, Gemeentehuis en Kleve eenmaal per uur gereden werd.

In de dienstregeling 1997/1998 reed nog altijd eenmaal per twee uur tussen Nijmegen en Kleve maar waren op alle dagen ritten bijgekomen. Lijn 58 reed tot later door. Tussen Beek en Kleve kwamen van maandag tot en met zaterdag extra ritten, eenmaal per twee uur, zodat er tussen Beek, Gemeentehuis en Kleve eenmaal per uur gereden werd. In Beek kon worden overgestapt lijn 6 naar Nijmegen. Toen was bij wijze van proef de strippenkaart ook geldig op het Nederlandse deel van de bus. Later is in kader van tariefintegratie het Nationaal Tariefsysteem permanent geldig geworden op deze lijn.

Op werkdagen werd in de ochtend kortstondig een uurdienst gereden van Nijmegen naar Kleve. Daarna reed lijn 58 alternerend van Nijmegen of Beek naar Kleve tot omstreeks 20:30 (aankomst Kleve). Op zaterdag reed lijn 58 eenmaal per twee uur tussen Nijmegen en Kleve. In de late ochtend en het begin van de middag reden twee extra ritten tussen Beek en Kleve. Op zondag reden vijf ritten van Nijmegen naar Kleve.

In de dienstregeling 1998/1999 werd de dienst aangepast en lijn 58 ging altijd om en om naar Beek of Nijmegen. Op zaterdag werd de uurdienst tussen Beek en Kleve uitgebreid en reed overdag de hele tijd. Op werkdagen reden zeven ritten per richting tussen Nijmegen en Kleve en zeven ritten tussen Beek en Kleve. Op zaterdag reden zes ritten tussen Nijmegen en Kleve en vijf ritten tussen Beek en Kleve. Op zondag reden vijf ritten tussen Nijmegen en Kleve. Deze situatie bleef een flink aantal jaren van kracht.

In de Duitse VGN dienstregeling 2000/2001 waren de tussenritten tussen Kleve en Wyler inmiddels verdwenen net als de avondritten op dit traject.

Op 12 december 2004 werd de dienstregeling gewijzigd. Lijn 58 kreeg het nieuwe lijnnummer SB58 om te benadrukken dat het om een snelbuslijn ging. Het eindpunt in Beek kwam te vervallen en alle ritten gingen in Nederland van en naar Nijmegen rijden. In de spitsuren kwam er versterking op het traject tussen Kranenburg en Nijmegen in de vorm van de nieuwe lijn 57 van Novio.