Lijn 52 Utrecht Centraal Station - Maartensdijk Gemeentehuis

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 52
Vervoerder(s) NBM (1968 - 1973),
Centraal Nederland (1973 - 1981)
Regio Midden-Utrecht
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 26 mei 1968 t/m 30 mei 1981
Voorganger(s) 31
Opvolger(s) 52, 58
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/2 uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 52 reed van Utrecht via De Bilt, Zeist, Den Dolder en Bilthoven naar Maartensdijk.

Dienstregeling

  • In de avonduren werd uitsluitend tussen Zeist en Maartensdijk gereden, doorgaande reizigers konden dan overstappen op lijn 54.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Utrecht, Centraal Station  
Route rsr.svg De Bilt, Tunnel  
Route rsr.svg Zeist, Sanatoriumlaan  
Route rsr.svg Zeist, Steniaweg/Renesselaan  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Zeist, Het Rond  
Route rarr.svg Zeist, Slotlaan  
Route rsBr.svg Zeist, Busstation    
Route rsr.svg Zeist, Johannes Postlaan/Bergweg  
Route rsr.svg Zeist, Vrijheidsplein  
Route rsr.svg Bosch en Duin, Vossenlaan  
Route rsr.svg Den Dolder, Paltzerweg  
Route rsTr.svg Bilthoven, Station  
Route rsr.svg Bilthoven, Berg en Bosch  
Route rs0.svg Maartensdijk, Gemeentehuis  

Geschiedenis

Op 26 mei 1968 werd een nieuwe buslijn geïntroduceerd tussen Utrecht, Zeist en Maartensdijk die tussen Utrecht en Zeist de sneldienstritten van lijn 15 overnam en tussen Zeist en Maartensdijk de hele route van lijn 31 overnam. Over het hele traject bleef de hele week 1x per uur een bus rijden; zodat de bedieningsfrequentie gelijk bleef. Wel ging de bus, zoals genoemd, altijd als snelbus rijden op het eerste deel van het traject, met maar een beperkt aantal haltes onderweg.

Vanaf 26 mei 1974 gingen de ritten tussen Utrecht en Zeist altijd als stopbus rijden in plaats van snelbus. Hierdoor werd tussen beide plaatsen voortaan op alle tussengelegen haltes gestopt. In de spitsuren hadden reizigers eventueel lijn 78 als alternatief, die hier wel als snelbus bleef rijden.

Op 17 oktober 1976 verviel het traject Utrecht - Zeist in de avonduren. Doorgaande reizigers konden bij 't Rond voortaan overstappen op lijn 54.

Op 13 oktober 1980 werd de frequentie in de avonduren na 18:30 verlaagd naar één bus per 2 uur. Net als voorheen bleven de overgebleven ritten uitsluitend rijden tussen Maartensdijk en Zeist, met aansluiting op lijn 54.

Op 31 mei 1981 werd het lijnennet op de Utrechtse Heuvelrug geherstructureerd. Deze lijn werd op die datum geknipt in Zeist. Tussen Zeist en Maartensdijk ging vanaf die datum de nieuwe lijn 58 rijden, met dezelfde route en vrijwel dezelfde dienstregeling. Tussen Utrecht en Zeist bleef lijn 52 rijden, maar ging vervolgens via de oude route van lijn 79 naar Amersfoort rijden. Over gehele traject ging de frequentie daarbij omhoog naar een halfuursdienst van maandag t/m zaterdag overdag; 's avonds en zondag wijzigde niets en bleef slechts één bus per uur rijden.