Lijn 51 Utrecht Centraal Station - Hilversum Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 51
Vervoerder(s) Centraal Nederland
Regio's Midden-Utrecht,
Gooi- en Vechtstreek
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 3 juni 1973 t/m 30 mei 1981
Voorganger(s) 15
Opvolger(s) 71
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 51 reed van Utrecht via De Bilt, Zeist, Huis ter Heide, Den Dolder, Lage Vuursche en Hoge Vuursche naar Hilversum.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Utrecht, Centraal Station  
Route rsr.svg De Bilt, Tunnel  
Route rsr.svg Zeist, Sanatoriumlaan  
Route rsr.svg Zeist, Rond  
Route rsBr.svg Zeist, Busstation    
Route rsr.svg Zeist, Geroplein  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Huis ter Heide  
Route rsr.svg Huis ter Heide, Rodichem  
Route rsTr.svg Den Dolder, Station  
Route rsr.svg Den Dolder, Pijnenburg  
Route rsr.svg Lage Vuursche, Dorp  
Route rsr.svg Hoge Vuursche, Dorp  
Route rsr.svg Hilversum, Sportpark  
Route rsT0.svg Hilversum, Station  

Geschiedenis

Op 3 juni 1973 fuseerden de NBM en Maarse en Kroon tot het nieuwe Centraal Nederland. Om een overloop van dubbele lijnnummers te voorkomen werden diverse lijnen hernummerd en/of samengevoegd/gesplitst. Het vervoergebied liep nu grofweg van Amsterdam tot Arnhem. De voormalige lijn 15 werd vernummerd naar lijn 51. Het vrijgekomen lijnnummer 15 werd vervolgens toegekend aan de lijn tussen Amsterdam, Hoofddorp en Haarlem.

Op 26 mei 1974 werd de frequentie in de spitsuren, in beide richtingen, tussen Utrecht en Zeist verhoogd naar een kwartierdienst, deze ritten gingen meestal als snelbus rijden en stopten dus maar op een beperkt aantal haltes.

Op 17 oktober 1976 vervielen alle extra ritten in de spitsuren, waardoor voortaan nog maar een uurdienst resteerde. In de avonduren verviel het traject tussen Zeist en Utrecht helemaal, doorgaande reizigers konden dan overstappen op lijn 54.

Op 13 oktober 1980 werd de frequentie in de ochtendspits grotendeels verlaagd naar 1x/uur. Er bleef nog slechts één extra rit van Zeist naar Utrecht rijden, voor de rest van de dag gold vervolgens een uurdienst. Daarnaast werd de frequentie in de avonduren verlaagd naar één bus per 2 uur, met als voorheen aansluiting op lijn 54.

Op 31 mei 1981 werd het lijnennet op de Utrechtse Heuvelrug geherstructureerd. Deze lijn werd op die datum geknipt; het traject tussen Zeist en Hilversum ging vanaf die datum rijden onder het nieuwe lijnnummer 71. Anders dan voorheen gingen de bussen alternerend via Rodichem of Huis ter Heide rijden i.p.v. beide trajecten altijd te bedienen. De frequentie bleef wel gehandhaafd op een uurdienst, met uitzondering van de avonduren. Tussen Utrecht en Zeist hadden reizigers andere buslijnen als alternatief. Het vrijgekomen lijnnummer werd vervolgens gebruikt als opvolger van lijn 85 tussen Utrecht en Veenendaal.