Lijn 460 Maastricht Markt - Kanne Plaats

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Belbus-grijs-opgeheven.svg
Voormalige belbuslijn 460
in Nederland en België
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg (2017-2031)
Lijnsoort Belbus
Stadsdienst Maastricht
Formule OV-shuttle
Materieel Taxibusje
Periode 11 december 2016 t/m 9 december 2017
Voorganger(s) 34
Opvolger(s) 48
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 460 reed van Maastricht Centrum naar Kanne.

Dienstregeling

  • De OV-shuttle reed volgens een vaste dienstregeling en diende uiterlijk een uur van tevoren gereserveerd te worden.
  • Voor een meerprijs kon van/naar ieder willekeurig adres in Kanne gereisd worden.

Route

Halte
Route 0sr.svg Maastricht, Markt  
Route rsGr.svg Grens Nederland - België  
Route rs0.svg Kanne, Plaats    

Geschiedenis

Op 11 december 2016 ging de concessie Zuid-Limburg op in de nieuwe concessie Limburg. Hierbij werd het lijnennet van Veolia Transport geherstructureerd volgens het visgraatmodel. Voor kleine dorpen met weinig reizigers introduceerde de nieuwe vervoerder Arriva een nieuwe belbusformule onder de benaming OV-shuttle. De OV-shuttle bood een rechtstreekse verbinding tussen een knooppunt of halte van een vaste lijndienst enerzijds en een centrale halte in het betreffende dorp anderzijds. Tegen een meerprijs kon in het dorp van/naar ieder willekeurig adres gereisd worden. Een rit diende uiterlijk een uur van tevoren gereserveerd te worden.

Een van de dorpen die werden aangewezen op de OV-shuttle was het Belgische Kanne, aangezien lijn 34 tussen Maastricht Boschpoort, Maastricht Centrum en Kanne werd opgeheven. Tussen Maastricht Boschpoort en Maastricht Centrum bleef alleen lijn 8 nog rijden, het nieuwe lijnnummer voor lijn 53. Tussen Maastricht Centrum en Kanne werd de verbinding voortaan verzorgd door lijn 460. Deze lijn bediende in Maastricht alleen nog de halte Markt.

Op 10 december 2017 werd deze OV-shuttle weer opgeheven en keerde weer een vaste lijndienst terug tussen Maastricht Boschpoort, Maastricht Centrum en Kanne, nu als lijn 48. Na evaluatie was namelijk gebleken dat de OV-shuttle naar Kanne bovengemiddeld vaak gereserveerd werd en dat een vaste lijnbus toch meer op zijn plaats was. Van maandag t/m zaterdag overdag ging zodoende weer 1x/uur een vaste lijndienst met een 8-persoonsbus rijden; in de avonduren en op zondag werd gereden als OV-lijntaxi en bleef voorafgaande reservering noodzakelijk.