Lijn 42 Voorschoten Station - Wassenaar Stadhoudersplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 42
Vervoerder(s) Noot i.o.v. EBS
Concessie Haaglanden Streek
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL MidCity
Rijdt sinds 25 augustus 2019
Voorganger(s) geen
Frequenties
Spits 4x/uur
Dal 2x/uur
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
lijn 42 is onderweg naar de volgende halte, Wassenaar, Van Oldenbarneveltweg.

Lijn 42 rijdt van Voorschoten naar Wassenaar.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Haaglanden Streek is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2019 2020
0,1661 0,1691

1Afwijkend kilometertarief op lijn 45 binnen Leiden/Voorschoten (0,137) en een vast tarief op lijn 284 (0,550).

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Haaglanden Streek is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Voorschoten, Station  
Route rsr.svg Wassenaar, Raaphorst  
Route rsr.svg Wassenaar, Lange Kerkdam  
Route rrar.svg Wassenaar, Van Oldenbarneveltweg    
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Wassenaar, Johan de Wittstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Wassenaar, Starrenburglaan  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Wassenaar, Van Duivenvoordelaan  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Wassenaar, Stadhoudersplein  
Route rsUr.svg  

Geschiedenis

Op 25 augustus 2019 ging de concessie Haaglanden Streek van start, die na een aanbestedingsprocedure werd gewonnen door EBS. De verbinding Voorschoten - Wassenaar werd met deze overgang nieuw leven ingeblazen. Onder het lijnnummer 42 ging een buslijn rijden tussen Voorschoten en Wassenaar met een goede aansluiting van/op de treinen. In de spitsuren wordt elk kwartier gereden en in de daluren elk half uur.

Op 20 oktober 2019 werd de halte Raaphorst toegevoegd aan de route van deze lijn.