Lijn 30 Meppel DABO – Dedemsvaart EDS

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 30
Vervoerder(s) EDS
Regio Zuidwest-Drenthe
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 22 mei 1955 t/m ...
Opvolger(s) 30
Frequenties
Spits 1x/dag
Dal 1x/1.5 uur
Avond 1-2x/dag
Zaterdag 1x/1.5 uur
Zondag 6x/dag

Lijn 30 was een buslijn die reed van Meppel via De Wijk, De Stapel of IJhorst, De Bloemberg, Oud Avereest en Balkbrug naar Dedemsvaart. Voor sommige ritten moest in De Wijk of De Stapel worden overgestapt op een andere bus.

Route

Halte
Niet alle haltes worden vermeld.
Route 0sBr.svg Meppel, DABO    
Route rsTr.svg Meppel, Station NS  
Route rrar.svg De Wijk, Gemeentehuis  
Route rsr.svgRoute rlr.svg De Stapel  
Route rlr.svgRoute rsr.svg IJhorst  
Route rarr.svg De Bloemberg  
Route rsr.svg Oud Avereest, Kerk  
Route rsr.svg Balkbrug, Meppelerweg    
Route rsr.svg Dedemsvaart, hoek Langewijk/Julianastraat  
Route rsB0.svg Dedemsvaart, EDS    

Geschiedenis

Van Meppel via De Stapel naar Balkbrug werd grotendeels de route van de voormalige stoomtram van de Spoorweg-Maatschappij Meppel - Balkbrug gevolgd. Deze heeft van 1908 tot 1934 reizigers vervoerd. Tot 1939 was er nog goederenvervoer op de tramlijn. Deze tramlijn werd geëxploiteerd door de DSM (Dedemsvaartse Stoomtram Maatschappij). De DSM is in 1936 overgenomen door de EDS.
De busdienst van de EDS, later DABO-EDS en DVM heeft tot 1969 deze route gevolgd. Daarna werd niet meer via Oud-Avereest, maar via Zuidwolde gereden. De 4 a 5 dagelijkse ritten reden alternerend met de twee-uursdiensen op lijn 1 en lijn 31. Met een eventuele overstap in Zuidwolde werd zo een aantal momenten per dag elk uur een verbinding Meppel-Zuidwolde-Dedemsvaart, Meppel-Zuidwolde-Hoogeveen en Hoogeveen-Zuidwolde-Dedemsvaart aangeboden. Met de dienstregeling 1972 was het lijnnummer 30 verdwenen. De ritten stonden vermeld in tabel 1/31. Op de bus werd in die tijd door de DVM geen lijnnummer getoond.