De OV in Nederland Wiki is weer open! Bedankt voor jullie geduld, lees hier meer over de status.

Lijn 30 Leiden Centraal Station - Noordwijk Estec

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 30
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Zuid-Holland Noord
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-120
Rijdt sinds 14 december 2014
Voorganger(s) 30
Frequenties
Spits 4x/uur
Spits (vakantie) 4x/uur
Dal 2x/uur
Dal (vakantie) 2x/uur
Avond 1-2x/uur
Avond (vakantie) 1x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 30 bij het (inmiddels opgeheven) Transferium in Leiden.

Lijn 30 rijdt van Leiden via Valkenburg en Katwijk aan den Rijn naar Katwijk.

Dienstregeling

  • Op doordeweekse avonden wordt 1x per uur gereden. In het weekend wordt 's avonds 2x per uur gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Zuid-Holland Noord is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 1 2018 2 2019 1 2019 2 2020 1 2020 2
0,137 0,177 0,141 0,181 0,141 0,181

1 geldig op de reguliere lijnen 2 geldig op de Qliner en R-net

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Omleiding

Let op: verstoring
Wegens werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug wordt deze lijn omgeleid. Dit zal duren van 31 augustus 2020 t/m medio maart 2021, einde dienst, waarna deze lijn weer volgens de normale route zal rijden.

Meer informatie over deze verstoring is te vinden bij de vervoerder.


Legenda: Vervallen halte = Route rXr.svg / Huidige halte = Route rsr.svg / Tijdelijke halte = Route rsTHr.svg

Route

Halte
Route 0sTr.svg Leiden, Centraal Station  
Route rsr.svg Leiden, Naturalis  
Route rsr.svg Leiden, Verbeekstraat  
Route rsr.svg Leiden, Bio Science Park-Oost  
Route rsr.svg Oegstgeest, Bio Science Park-West  
Route rsr.svg Valkenburg, N206/Valkenburg  
Route rrar.svg Katwijk aan den Rijn, Duinvallei/N206  
Route rXhrr.svgRoute rlr.svg Katwijk aan den Rijn, Zanderijpad  
Route rXhlr.svgRoute rlr.svg Katwijk aan den Rijn, Callaoweg  
Route rXhlr.svgRoute rlr.svg Katwijk, Cleijn Duin  
Route rXr.svgRoute rlr.svg Katwijk, Raadhuis  
Route rlr.svgRoute rsTHr.svg Katwijk, Hoorneslaan-oost  
Route rXhrr.svgRoute rhlr.svg Katwijk, Hoornesplein  
Route rarr.svg Katwijk, Rijnsoever  
Route rsr.svg Katwijk, De Krom  
Route rsr.svg Katwijk, Schorpioen  
Route rsr.svg Noordwijk, Space Expo  
Route rhrr.svg Noordwijk, Keplerlaan  
Route rs0.svg Noordwijk, ESA ESTEC  

Geschiedenis

Op 14 december 2014 is de oude lijn 30 ingekort tot de halte Estec in Katwijk. Op datzelfde moment is de halte Keplerweg in Katwijk richting Leiden aan deze lijn toegevoegd.

Op 11 december 2016 is de koppeling tussen de lijnen 30 en 31 komen te vervallen, lijn 30 keert voortaan op zichzelf bij de halte Estec. Lijn 31 rijdt vanaf het Raadhuis in Katwijk naar de Boulevard en het Vuurbaakplein, ter voorbereiding op Randstadnet. Tevens is de frequentie op deze lijn in de ochtendspits verhoogd naar 5× per uur en wordt de halte Ehrenfestweg voortaan in beide richtingen aangedaan.

Op 10 december 2017 is lijn 30 gesplitst in twee lijnen: om de reizigersstromen naar Estec in Katwijk en het Bio Science Park in Leiden te scheiden in de ochtend, rijdt lijn 230 in de ochtendspits naar Katwijk, waarbij er niet gestopt wordt bij het Bio Science Park. Lijn 30 rijdt in de ochtendspits voortaan niet meer naar Katwijk, maar rijdt drie ritten naar het Bio Science Park. De halte Ehrenfestweg in Leiden is hernoemd naar Bio Science Park.

Op 9 december 2018 is de frequentie verhoogd in de ochtendspits van 5× naar 6× per uur, en in de doordeweekse avonden van een uursdienst naar een halfuursdienst. Het eindpunt en daarmee ook de bestemming van de bus is hernoemd naar Noordwijk, Estec.

Op 17 maart 2019 is de halte Transferium A44 in Leiden opgeheven en vervangen door de halte Oegstgeest, Bio Science Park-West iets verderop op de N206 (richting Katwijk). Daarnaast is de halte Molentuinweg in Katwijk aan den Rijn hernoemd naar Duinvallei/N206 en de halte Bio Science Park in Leiden is hernoemd naar Bio Science Park-Oost.

Op 15 december 2019 is de frequentie in de middagspits en op zaterdag- en zondagochtend en -avond verhoogd. De korte ritten in de ochtendspits naar het Universiteitsterrein zijn afgesplitst en rijden voortaan als lijn 630. De halte Estec in Noordwijk is hernoemd naar ESA ESTEC.

Op 31 augustus 2020 is vanwege de coronapandemie de frequentie van deze lijn aangepast. Doordeweeks wordt er in de spits nog maar 4x per uur gereden, in het dal 2x per uur. Op doordeweekse avonden wordt de frequentie teruggebracht naar 1x per uur. Vanwege werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug wordt de lijn per deze datum ook langdurig omgeleid.