Lijn 29 Goes Busstation/NS - Tholen Ten Ankerweg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 29
Vervoerder(s) ZWN (1989 - 1994),
ZWN-Groep (1994 - ...)
Regio's Midden-Zeeland,
Noord-Zeeland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 24 oktober 1989 t/m ...
Voorganger(s) 29
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 1-2x/uur
Dal (vakantie) 1x/uur
Avond 1x/2 uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/2 uur

Lijn 29 reed van Goes via Kloetinge, Kruiningen, Oostdijk, Krabbendijke en Rilland naar Tholen.

Dienstregeling

  • In de spitsrichting werd elk half uur gereden tussen Goes en Rilland.
  • Op zondag werd gereden tussen Hansweert en Rilland, waarbij de ritten in Hansweert aankwamen als lijn 28 en ritten van lijn 29 reden in Hansweert verder als lijn 28.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Goes, Busstation/NS  
Route rsr.svg Goes, Van de Spiegelstraat  
Route rsr.svg Goes, Ockenburg  
Route rsr.svg Kloetinge, Overweg  
Route rsr.svg Biezelinge, Caisson  
Route rlr.svgRoute 0sr.svg Hansweert, Schoolstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Hansweert, Boomdijk  
Route rdear.svg Schore, Oude Rijksweg  
Route rsTr.svgRoute rlr.svgRoute 0sTr.svg Kruiningen, Station Kruiningen-Yerseke  
Route rsr.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Kruiningen, De Uitkijk  
Route rlr.svgRoute ra0lr.svg  
Route rdar.svg  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Kruiningen, Slotstraat  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Kruiningen, Hoofdstraat  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Kruiningen, Slagveldstraat  
Route rarr.svg Oostdijk, De Luchtenburg  
Route rsr.svg Oostdijk, Oostdijk  
Route rsr.svg Krabbendijke, Dorpsstraat  
Route rsr.svg Rilland, Stationsbuurt  
Route rsr.svg Rilland, Gemeentehuis  
Route rs0.svgRoute 0sr.svg Rilland, Begraafplaats  
Route rer.svgRoute rsr.svg Tholen, Speelmansplaten  
Route rer.svgRoute rsr.svg Tholen, Bergsediepsluis  
Route rer.svgRoute rs0.svg Tholen, Ten Ankerweg  

Geschiedenis

Op 24 oktober 1989 werd de route van lijn 29 doorgetrokken over de Oesterdam naar de plaats Tholen, waarmee dit eiland een directe verbinding met Reimerswaal en Goes kreeg. Op dit nieuwe traject werd echter alleen van maandag t/m zaterdag overdag 1x/uur gereden. In de avonduren en op zondag wijzigde niets en bleef de bus alleen tussen Rilland en Goes of Hansweert (doorkoppeling lijn 28) rijden. Door deze verlenging ging de bus in Rilland voortaan dezelfde route in beide richtingen rijden i.p.v. de lusroute. Per 28 mei 1989 werd de frequentie in de spitsrichting tussen Goes en Rilland verhoogd naar een halfuursdienst.

Op 31 mei 1992 werden enige bezuinigingen doorgevoerd. Op zaterdag werd de frequentie tussen Rilland en Tholen verlaagd van een uurdienst naar een 2-uursdienst vanwege het geringere gebruik. Op zaterdagavond kwam dit traject helemaal te vervallen en dan werd helemaal niet meer gereden na 19:00 's avonds, met uitzondering van een semi-nachtrit om 23:47.

Op 23 mei 1993 kwam het traject tussen Goes en Kruiningen Dorp te vervallen, daarvoor in de plaats werd de lijn afgeleid naar station Kruiningen-Yerseke. Tussen Kruiningen en Goes konden reizigers voortaan gebruik maken van lijn 10, die op praktisch dezelfde tijdstippen reed. Op het traject Rilland - Tholen kwamen tevens alle ritten in de daluren (ca. 09:00 - 12:00) en op zaterdagochtend te vervallen en vervolgens kwam genoemd traject op zaterdag helemaal te vervallen met ingang van 29 mei 1994.

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot het nieuwe ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een eerste nieuwe dienstregeling uit onder deze nieuwe vervoerder. Deze lijn bleef echter ongewijzigd rijden.

Op 2 juni 1996 werd deze lijn flink aangepast. Vanaf station Kruiningen-Yerseke ging de lijn weer verder rijden naar Goes ter vervanging van lijn 10 (Zierikzee - Zelzate). Tevens werd de frequentie van maandag t/m zaterdag verhoogd naar een halfuursdienst tussen Goes en Krabbendijke. In de spitsuren reden de meeste ritten verder naar Tholen, maar een enkele rit ging juist naar Bath rijden en in de avonduren werd de halfuursdienst alleen gereden tussen Goes en Kapelle, waarna één rit per uur verder reed als lijn 27 richting Yerseke. Op zondag werd slechts 1x/uur gereden tussen Goes en Kapelle en reed 1x per 2 uur een rit via Yerseke en 1x per 2 uur een rit via Biezelinge.
Tenslotte kreeg ook deze lijn gezelschap van de lijntaxi, die de minder rendabele ritten ging vervangen. In de avonduren reed de lijntaxi tussen Krabbendijke en Tholen en op zondag ging de lijntaxi rijden tussen Kruiningen en Rilland en 1x per 2 uur verder naar Tholen.

Op 1 juni 1997 werden alweer bezuinigingen doorgevoerd. Tussen Rilland en Tholen bleef alleen tijdens de spitsuren 1x/uur een bus rijden + één retourrit rond het middaguur, de overige ritten werden ingekort tot Rilland. Tijdens de spitsuren bleef de lijn tussen Goes en Rilland elk half uur rijden en in de daluren tussen Goes en Krabbendijke. In de avonduren werd de frequentie tussen Rilland en Tholen verlaagd naar 1x per 2 uur. Op zaterdag overdag werd nog slechts 1x/uur Goes - Rilland gereden, waarbij doorgaande reizigers slechts éénmaal per 3 uur over konden stappen op een lijntaxi en op zondag kwam de verbinding Rilland - Tholen helemaal te vervallen.

Op 24 mei 1998 kwamen vrijwel alle ritten tussen Rilland Gemeentehuis en Tholen te vervallen; slechts in de beide spitsuren bleven nog drie ritten per richting rijden op genoemd traject en deze reden bovendien als lijntaxi en moesten zodoende minimaal één uur van tevoren gereserveerd worden.