Lijn 27 Kerkrade Stadion - Avantis World Trade Center

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 27
in Nederland en Duitsland
Vervoerder(s) Veolia Transport
Concessie Zuid-Limburg (2007-2016)
Lijnsoort Streekbus
Stadsdienst Parkstad
Materieel Mercedes-Benz Sprinter
Periode .. januari/februari 2012 t/m 10 december 2016
Voorganger(s) 27
Opvolger(s) 24
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 27 reed van Kerkrade naar het Nederlands/Duitse industieterrein Avantis.

Route

Halte
Route 0sBr.svg Kerkrade, Parkstad Stadion    
Route rsr.svg Kerkrade, Wiebachstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Roda-Boulevard Oost  
Route rsr.svg Kerkrade, Roda-Boulevard West  
Route rsr.svg Kerkrade, Wiebachstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Beitel  
Route rhrr.svg Heerlen, Trilandis/Medtronic  
Route rsr.svg Heerlen, Trilandis/Earl Bakkenstraat  
Route rhlr.svg Heerlen, Trilandis/Medtronic  
Route rsGr.svg Grens Nederland - Duitsland  
Route rsr.svg Avantis, DocMorris  
Route rsGr.svg Grens Duitsland - Nederland  
Route rhlr.svg Avantis, Business Center  
Route rhrr.svg Avantis, Bohr Avantisallee  
Route rs0.svg Avantis, Word Trade Center  

Geschiedenis

Na aanhoudende klachten van reizigers over de nieuwe dienstregeling die op 10 december 2006 ingegaan was, werd de dienstregeling per 24 juni 2007 geheel aangepast. Een deel van het voormalige traject van lijn 7 ging verder als de nieuwe lijn 27 die tussen het Parkstad Stadion en Bedrijventerrein Avantis ging rijden. Deze nieuwe lijn ging alleen op maandag t/m vrijdag overdag met kleine busjes rijden.

Medio januari/februari 2012 zijn de halten Industrieterrein 2 en Industieterrein 3 gewijzigd/verplaatst. Daarvoor in de plaats zijn halten World Trade Center, Business Center en Bohr Avantisallee gekomen. Deze halte bevinden zich geografisch gezien allemaal op het Nederlands grondgebied van het industrieterrein

Vanaf 9 december 2012 ging de lijn in Kerkrade ook via de Roda Boulevard (stadion van RODA JC) rijden, op deze route werden de nieuwe haltes Roda Boulevard en Roda Boulevard Oost in gebruik genomen. Eerstgenoemde halte werd later nog hernoemd naar Roda Boulevard West.

Met ingang van 7 april 2015 ging lijn 27 op werkdagen in de ochtend- en avonduren vaker rijden. Reden was de komst van postorderapotheek DocMorris NV naar Avantis, waardoor het aantal werknemers aanzienlijk toenam. Op werkdagen werd ieder half uur gereden: in de spits met een reguliere bus, daarbuiten met een 8-persoonsbus. Vanaf 23 mei 2015 ging de bus ook op zaterdag rijden: drie ritten in de ochtend en drie in de middag.

Per 15 februari 2016 is de oude situatie hersteld, omdat er van de extra ritten nauwelijks gebruik werd gemaakt. Alle ritten in de avonduren en op zaterdag kwamen weer te vervallen.

Op 11 december 2016 ging de volgende concessie Limburg van start, die nu de volledige provincie besloeg. Na het debacle met Abellio werd de concessie aan de tweede winnaar gegund: Arriva. Het lijnennet van Veolia Transport werd hierbij flink aangepast, waarbij het visgraatmodel de basis voor het lijnennet vormt.
De verbinding Kerkrade - Avantis werd geïntegreerd in de nieuwe lijn 24 en de dienstregeling werd beperkt tot louter spitsritten. In de daluren was Avantis niet meer verbonden met openbaar vervoer.