Lijn 24 Amsterdam, Centraal Station - VU Medisch Centrum

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 24
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Lijnlogo Lijnkleur24.svg
Materieel Combino
Rijdt sinds 18 april 2017
Voorganger(s) 16
Frequenties
Spits 6x/uur
Spits (vakantie) 4x/uur (zomer)
Dal 6x/uur
Dal (vakantie) 4x/uur (zomer)
Avond 4-5x/uur
Avond (vakantie) 4x/uur (zomer)
Zaterdag 4-6x/uur
Zaterdag (vakantie) 4-5x/uur (zomer)
Zondag 4-6x/uur
Zondag (vakantie) 4x/uur (zomer)
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 24 rijdt van het Centraal Station via de Dam, het Spui, de Vijzelstraat, De Pijp en het Olympisch Stadion naar het VU Medisch Centrum.

Dienstregeling

  • In de avonduren wordt tot 19:30 uur 5x/uur gereden en daarna 4x/uur.
  • In het weekeinde wordt tot 9:00 uur 4x/uur gereden en daarna 6x/uur.

Gesloten instapbeleid

In tegenstelling tot de meeste tramlijnen, geldt er bij de meeste Amsterdamse tramlijnen een gesloten instapregime. Dit betekent dat reizigers alleen in mogen stappen bij de bestuurder en bij de servicebalie bij de vierde deur van de tram.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,99 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020 2021
0,155 0,162 0,170 0,174

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station    
Route rsr.svg Amsterdam, Dam    
Route rsMr.svg Amsterdam, Rokin    
Route rsr.svg Amsterdam, Muntplein  
Route rsMr.svg Amsterdam, Vijzelgracht    
Route rsr.svg Amsterdam, Marie Heinekenplein  
Route rsMr.svg Amsterdam, De Pijp    
Route rsr.svg Amsterdam, Roelof Hartplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Gerrit van der Veenstraat  
Route rhrr.svg Amsterdam, Beethovenstraat  
Route rhlr.svg Amsterdam, Stadionweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Minervaplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Olympiaplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Olympiaweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Olympisch Stadion  
Route rsr.svg Amsterdam, IJsbaanpad  
Route rsMr.svg Amsterdam, Amstelveenseweg    
Route rsr.svg Amsterdam, VUmc Hoofdingang  
Route rs0.svg Amsterdam, De Boelelaan/VU    

Geschiedenis

Op 18 april 2017 ging tram 24 weer rijden. Tegelijkertijd werd lijn 16 tijdelijk opgeheven wegens langdurige werkzaamheden in De Lairessestraat. Lijn 24 ging hierdoor extreem frequent rijden, omdat de ritten van de lijnen 16 en 24 gezamenlijk door lijn 24 werden uitgevoerd. De route loopt via de Ferdinand Bolstraat, wat sinds 2003 niet meer mogelijk was in verband met de bouw van de Noord/Zuidlijn. De halte Stadhouderskade kwam daarbij te vervallen, ten gunste van de halte aan het Marie Heinekenplein en een halte aan de Albert Cuypstraat in de richting van het VUmc.

Op een onbekende datum kwam de halte bij het Weteringcircuit te vervallen en werd even verderop de halte Vijzelgracht in gebruik genomen.

Op 19 februari 2018 waren de werkzaamheden in de De Lairessestraat voltooid en ging lijn 16 weer rijden. Hierdoor werden de frequenties van lijn 24 verlaagd; gezamenlijk met lijn 16 bleef de hoge frequentie gehandhaafd. Halte Albert Cuypstraat, die gelegen was tussen de haltes Marie Heinekenplein en Ferdinand Bolstraat en enkel richting het VUmc werd bediend, kwam te vervallen.

Op 22 juli 2018 werd het Amsterdamse tramnet volledig gereorganiseerd vanwege de opening van de Noord/Zuidlijn. Lijn 24 bleef qua route gelijk, maar de frequentie werd wel verlaagd wegens parallelliteit met de Noord/Zuidlijn. Daarnaast werden de haltes Spui en Ferdinand Bolstraat hernoemd in Rokin respectievelijk De Pijp, als verwijzing naar de metrostations die bij deze haltes liggen.