Lijn 152 Dordrecht Centrum - Alblasserdam Scheldeplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 152
Vervoerder(s) Westnederland (1984 - 1994),
ZWN-Groep (1994 - 1997)
Regio Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 16 september 1984 t/m 31 mei 1997
Voorganger(s) 67
Opvolger(s) 20, 21, 152
Frequenties
Spits reed niet
Dal reed niet
Avond 1x/uur
Zaterdag reed niet
Zondag 1x/uur

Lijn 152 reed van Dordrecht via Papendrecht naar Alblasserdam.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sr.svg Dordrecht, Spuiboulevard(tot 1995: Achterom, tot 1989: Bagijnhof)  
Route rTar.svg Dordrecht, Station  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Dordrecht, Noordendijk  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Dordrecht, Prof. Gunningplein  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Dordrecht, Merwede Ziekenhuis  
Route rarr.svg Papendrecht, Tenniscentrum Oost  
Route rsr.svg Papendrecht, Pieter Zeemanlaan  
Route rsr.svg Papendrecht, Sterflat  
Route rsr.svg Papendrecht, Centrum  
Route rsBr.svg Papendrecht, Busstation    
Route rsr.svg Alblasserdam, Dam  
Route rsr.svg Alblasserdam, Vondellaan  
Route rs0.svg Alblasserdam, Scheldeplein  

Geschiedenis

In verband met de ingebruikname van de ESOfoon werd het oude lijnnummer 67 op 16 september 1984 gewijzigd naar 152, daar dit systeem binnen een regio geen dubbele lijnnummers kan verwerken.

Vanwege het toegenomen aantal passagiers werden per 2 juni 1985 één rit in de ochtendspits in beide richtingen en één rit in de middagspits richting Alblasserdam toegevoegd.

Op 29 mei 1988 werd de frequentie van maandag t/m vrijdag overdag verhoogd naar een regelmatige halfuurdienst, met in de ochtendspits één extra rit richting Dordrecht, zodat kortstondig elk kwartier werd gereden.

Op 27 mei 1990 werd ook de frequentie op zaterdag verhoogd naar 2x/uur, zodat deze lijn (vrijwel) dagelijks een frequente verbinding ging vormen tussen Dordrecht, Papendrecht en Alblasserdam. In de avonduren (met uitzondering van koopavonden) en op zondag werd een langzamere verbinding onder het lijnnummer 151 gereden. In aansluiting op bezoekuren van het Merwede Ziekenhuis werd de route enkele malen per dag via dit ziekenhuis geleid.

Met ingang van 31 januari 1993 werd de route in Papendrecht verlegd naar de Burgemeester Keijzerweg en werd het Centrum voortaan niet meer aangedaan. In Dordrecht ging de bus voorts 1x/uur via het Merwede Ziekenhuis rijden i.p.v. enkele ritten tijdens de bezoekuren voorheen.

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot het nieuwe ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een eerste nieuwe dienstregeling uit onder deze nieuwe vervoerder. Deze lijn bleef echter ongewijzigd rijden.

In de dienstregeling 1996/1997 werd inmiddels alleen nog in de avonduren en op zondag 1x/uur gereden. De route via het Merwede Ziekenhuis werd ongewijzigd bediend door enkele ritten en in Papendrecht werd inmiddels weer via het Centrum gereden.

Op 1 juni 1997 werd in Dordrecht het Driebussensysteem geïntroduceerd. Het gevolg van deze introductie was dat alle streeklijn werden ingekort tot het Centraal Station en doorgaande reizigers moesten overstappen op de Citybussen, die ongeveer elke 3 minuten vanaf het Station vertrokken voor een lusroute door de binnenstad. De rest van de route en dienstregeling bleven, op licht gewijzigde vertrek- en aankomsttijden na, ongewijzigd. Alleen de rit van maandag- t/m zaterdagavond om 19:44 ging voortaan via het Merwedeziekenhuis rijden i.p.v. de Oranjelaan.