Lijn 149 Ouderkerk Hoofdenburg - Uithoorn Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 149
Vervoerder(s) Centraal Nederland
Regio Amstelland-Meerlanden
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 2 juni 1985 t/m 30 mei 1987
Voorganger(s) 149
Opvolger(s) 148, 149
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/2 uur
Avond reed niet
Koopavond 1x/dag
Zaterdag 1x/2 uur
Zondag 1x/2 uur

Lijn 149 reed van Ouderkerk a/d Amstel via Amstelveen en Nes a/d Amstel naar Uithoorn.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sr.svg Ouderkerk a/d Amstel, Hoofdenburg  
Route rsr.svg Ouderkerk a/d Amstel, Brug/Hogereinde  
Route rsr.svg Amstelveen, Ziekenhuis  
Route rsr.svg Nes a/d Amstel, Kerklaan  
Route rsr.svg Uithoorn, Heyermanslaan  
Route rsB0.svg Uithoorn, Busstation    

Geschiedenis

Op 2 juni 1985 werd de bestaande lijn 149 (Amsterdam - Uithoorn) geknipt in Ouderkerk a/d Amstel vanwege de (zeer) geringe passagiersaantallen. Onder het lijnnummer 149 werd voortaan een verbinding langs het zuidelijke deel van de Amstel uitgevoerd. In de route tussen Ouderkerk a/d Amstel en Uithoorn vonden geen wijzigingen plaats; vanwege de geringe bezetting werd het traject Amstelveen - Ouderkerk a/d Amstel alleen nog in de spitsuren en het weekeinde gereden, in de daluren werden de ritten ingekort tot het traject Uithoorn - Amstelveen. Tegelijkertijd gingen op koopavonden wel extra ritten rijden tussen Ouderkerk a/d Amstel en Nes a/d Amstel.

Vanaf 1 juni 1986 gingen in de daluren alle ritten weer van/naar Ouderkerk a/d Amstel rijden, met doorkoppeling aan lijn 148. Op koopavonden bleef echter nog maar één rit in beide richtingen rijden en de extra late rit rond middernacht werd eveneens uit de dienstregeling geschrapt.

Op 31 mei 1987 werd de lijnvoering aangepast. Tussen Amstelveen en Uithoorn bleef de dienstregeling (vrijwel) ongewijzigd, maar vanaf het Ziekenhuis ging de lijn voortaan via het Bankrashof en Buitenveldert naar het Gelderlandplein rijden. De route via Ouderkerk a/d Amstel bleef in stand via de nieuwe lijn 148. De gehele route werd echter alleen buiten de spitsuren gereden, in de spitsuren wordt maar een korter traject gereden. En tijdens het weekeinde werd de dienstregeling flink ingeperkt.