Lijn 138 Zwolle Station - Ommen Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 138
Vervoerder(s) VAD (1981 - 1994),
Midnet (1994 - ...)
Regio Salland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 31 mei 1981 t/m ...
Voorganger(s) 38
Frequenties
Spits 0-1x/uur
Dal 1x/2 uur
Avond reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 138 reed van Zwolle via Herfte, Wijthmen, Dalfsen, Rechteren en Vilsteren naar Ommen.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Zwolle, Station  
Route rsr.svg Zwolle, Sophia Ziekenhuis/De Factoor  
Route rsr.svg Herfte, Buitenschool  
Route rsr.svg Wythmen, Erve Kroes  
Route rsr.svg Emmen, Emmen  
Route rsr.svg Dalfsen, Gemeentehuis  
Route rsr.svg Dalfsen, Polhaarweg  
Route rsr.svg Dalfsen, Haersolteweg  
Route rsr.svg Rechteren, Kasteel  
Route rsr.svg Hessum, Het Vlier  
Route rsr.svg Vilsteren, Café De Klomp  
Route rsr.svg Ommen, Zeesserweg  
Route rsT0.svg Ommen, Station  

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd bij de VAD de Mobilofoon in gebruik genomen. Dit systeem kan echter niet met dubbele lijnnummers overweg. Het oude lijnnummer 38 werd daarom gewijzigd naar 138, in de route en dienstregeling vonden geen wijzigingen plaats. De lijn bleef dagelijks 1x per 2 uur het hele traject rijden.

Lijn 138 reed samen met lijn 137 elk uur. Tussen Zwolle en Dalfsen werd nagenoeg dezelfde route gereden. Lijn 137 reed echter rechtstreeks (via Zalné) naar Wythmen en deed het dorp Hoonhorst aan.

Op 27 mei 1990 werden 's middags twee extra ritten toegevoegd, waardoor in combinatie met lijn 137 kortstondig een halfuursdienst tussen Zwolle en Ommen werd gereden.

Vanaf 2 juni 1991 gingen alle ritten op zondag als belbus rijden, onder de noemer "Afroepbus". Hiermee werd voorkomen dat de bus op zondag moest rijden, terwijl er toch niemand in zou stappen. In feite waren deze ritten een aanhangsel van lijn 137, die eveneens als belbus reed en eventueel ook naar Rechteren, Hessum en Vilsteren ging rijden. Later werd dit principe weer gestopt en vervielen de ritten op zondag helemaal vanwege de (zeer) geringe bezetting.

Op 23 mei 1993 vervielen alle ritten op zaterdag in het kader van bezuinigingen in het streekvervoer en het (zeer) geringe aantal passagiers wat nog van de ritten gebruik maakte.

Op 29 mei 1994 fuseerden de Verenigde Autobus Diensten (VAD) en Centraal Nederland tot het nieuwe Midnet. Het vervoergebied strekte zich uit van Zwolle tot het westen van Utrecht en van Flevoland-Noordwest tot aan Arnhem. De route en dienstregeling bleven bij deze overgang verder ongewijzigd gehandhaafd.