Lijn 12 Draaibrug Draaibrug - Maldegem (B) Markt

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 12
in Nederland en België
Vervoerder(s) ZWN (1994),
ZWN-Groep (1994 - 1999),
Connexxion (1999 - ...)
Regio Zeeuws-Vlaanderen
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 29 mei 1994 t/m ...
Voorganger(s) 2
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 2x/dag
Zaterdag 1x/uur
Zondag 4x/dag

Lijn 12 reed van Draaibrug via Aardenburg en Eede naar Maldegem (B).

Route

Halte
Route 0sr.svg Draaibrug, Draaibrug  
Route rsr.svg Aardenburg, Kaaipoort  
Route rrar.svg Aardenburg, Weststraat  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Aardenburg, Markt  
Route rsr.svg Aardenburg, Smedekensbrugge  
Route rrar.svg Eede, Zwaanstraat  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Eede, Brieverstraat  
Route rsr.svg Eede, Grens  
Route rsGr.svg Grens Nederland - België  
Route rsr.svg Maldegem (B), De Vaart  
Route rsr.svg Maldegem (B), Stroobrugge  
Route rsr.svg Maldegem (B), Aardenburg Kalsijde  
Route rsr.svg Maldegem (B), 't Molenken  
Route rsr.svg Maldegem (B), Gidsenlaan  
Route rsr.svg Maldegem (B), Zwembad  
Route rs0.svg Maldegem (B), Markt  

Geschiedenis

Op 29 mei 1994 werd de route van lijn 2 omgeklapt van Aardenburg - Maldegem naar Sluis - Westkapelle, waarmee een sterke grensoverschrijdende buslijn ontstond. Om het verlies van het oude bustraject te compenseren werd een nieuwe lijn 12 geïntroduceerd die in aansluiting op lijn 2 ging rijden tussen Draaibrug, Aardenburg en Maldegem. Van maandag t/m zaterdag ging deze nieuwe lijn 1x/uur rijden. In de late avonduren en op zondag de gehele dag werd slechts een 2-uursdienst gereden. In Maldegem bestond een vlotte aansluiting richting Brugge met buslijn 58a van De Lijn.

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot het nieuwe ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een eerste nieuwe dienstregeling uit onder deze nieuwe vervoerder. Deze lijn bleef echter ongewijzigd rijden.

Op 2 juni 1996 kreeg deze lijn gezelschap van de lijntaxi, deze ging de minder rendabele ritten vervangen. Vanaf die datum gingen alle ritten in de avonduren en het weekeinde als lijntaxi rijden. Hierbij werd de frequentie in de avonduren en op zondag verhoogd van enkele ritten naar een regelmatige 2-uursdienst.

Op 1 juni 1997 werd de frequentie in de avonduren verlaagd naar 1x per 2 uur. Voorts werd in Eede voortaan niet meer door het dorp gereden (Zwaanstraat-Brieverstraat), maar rechtstreeks via de Rijksweg. Door deze versnelling konden de aansluitingen in Maldegem en Draaibrug verbeterd worden. Voor de vervallen halte in het dorp, werd langs de Rijksweg een nieuwe halte Brieverstraat geplaatst.

Vanaf 24 mei 1998 gingen de ritten richting Maldegem weer door het dorp van Eede rijden. Het gevolg van deze routewijziging was dat de vertrek- en aankomsttijden eveneens wijzigden in de richting van Draaibrug. Dientengevolge werden de aansluitingen in zowel Maldegem als Draaibrug krapper. Richting Draaibrug bleven de bussen wel rechtstreeks via de Rijksweg rijden.

Later bij Connexxion bleef de frequentie op maandag t/m zaterdag overdag grofweg hetzelfde, de frequentie in de avonduren en op zondag werd wel beperkt tot slechts 3x of 4x per dag (in 2003) en deze ritten reden dan meestal maar tot Eede of Aardenburg.