De OV in Nederland Wiki is weer open! Bedankt voor jullie geduld, lees hier meer over de status.

Lijn 121 Purmerend Tramplein - Wormerveer Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 121
Vervoerder(s) EBS
Concessie Waterland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz Sprinter City
Rijdt sinds 11 december 2011
Voorganger(s) 88
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur (tot 22:15)
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 121 is net vertrokken bij station Wormerveer.

Lijn 121 rijdt van Purmerend via Neck, Jisp en Wormer naar Wormerveer.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Waterland is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Regulier 0,126 0,134 0,136 0,151 0,154 0,154 0,155 0,166 0,171
Bizzliner 0,137 0,174 0,177 0,181 0,185 0,185 0,186

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Waterland is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Purmerend, Tramplein    
Route rsr.svg Purmerend, Sluisbrug  
Route rsr.svg Purmerend, Graanmaalderij  
Route rsr.svg Neck, Neckerbrug  
Route rsr.svg Jisp, Jisperdijkje 3  
Route rsr.svg Jisp, Jisperdijkje 6  
Route rsr.svg Jisp, Dorpsstraat 137  
Route rsr.svg Jisp, Brandweerkazerne  
Route rsr.svg Jisp, De Bonte Os  
Route rsr.svg Jisp, De Lepelaar  
Route rsr.svg Jisp, 't Weiver  
Route rsr.svg Wormer, Keerlus Wormer Oost  
Route rsr.svg Wormer, Oosteinde  
Route rsr.svg Wormer, Raadhuis  
Route rsr.svg Wormer, Mariastraat  
Route rsr.svg Wormer, Wezenland  
Route rsr.svg Wormer, Prins van Oranjestraat  
Route rsr.svg Wormer, Zaandammerstraat  
Route rsr.svg Wormer, Spatterstraat  
Route rsr.svg Wormer, Waterzolder  
Route rsr.svg Wormer, De Balk  
Route rsr.svg Wormer, Nieuweweg  
Route rsr.svg Wormerveer, Edisonstraat  
Route rsT0.svg Wormerveer, Station  

Geschiedenis

Op 11 december 2011 werd het busvervoer in de concessie Waterland overgenomen door nieuwkomer EBS, dit ging wel ten koste van Arriva. Naast de introductie van het R-net werd vrijwel het gehele lijnennet vernummerd. lijn 88 werd vernummerd naar 121. De route en dienstregeling bleven praktisch ongewijzigd.

Op 15 december 2013 werd het busstation Tramplein buiten gebruik gesteld vanwege herinrichtingswerkzaamheden. Komende vanuit Wormerveer ging de lijn naar het tijdelijke eindpunt Melkwegbrug rijden, de haltes Sluisbrug en Tramplein kwamen te vervallen, maar bleven wel bereikbaar op loopafstand van de tijdelijke eindhalte. Tegelijkertijd vervielen alle ritten na 21:30 uur vanwege de geringere bezetting. Na afloop van de werkzaamheden keerde lijn 121 terug op busstation Tramplein.

Door de te scherpe inschrijving van EBS tijdens de aanbesteding van de concessie Waterland leed het bedrijf verlies op de bestaande lijnvoering. Daarom kwam per 17 augustus 2014 een geheel nieuwe dienstregeling uit, waarin enerzijds bezuinigingen werden doorgevoerd op zwakkere lijnen, maar anderzijds op drukkere lijnen uitbreidingen plaatsvonden. Vanwege de geringere bezetting werd de frequentie in de spitsuren verlaagd van 2x/uur naar 1x/uur.