Lage landen lijn

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Lage landen lijn was een initiatief van de gemeente Den Haag om een intercityverbinding tussen Den Haag, Antwerpen en Brussel te realiseren.

Ontstaan

Tot aan de dienstregeling 2013 reed de Beneluxtrein van Amsterdam via Schiphol en Den Haag naar Rotterdam en verder in de richting van Antwerpen en Brussel. Met de ingebruikname van de Fyra-verbinding tussen Nederland en België kende Den Haag geen rechtstreekse internationale treinverbinding meer.

De gemeente Den Haag wilde een directe treinverbinding tussen Den Haag, Antwerpen en Brussel herstellen. Hiertoe startte de gemeente een onderzoek onder marktpartijen om de haalbaarheid van en belangstelling voor een nieuwe directe intercityverbinding te toetsen.

Exploitatie door Arriva

Op donderdag 20 juni 2013 werd bekend dat vervoerder Arriva de verbinding tussen Den Haag en Brussel zou gaan exploiteren. De verbinding zal dan vanaf eind 2015 - of zoveel eerder als mogelijk - worden aangeboden [1]. Voor de dienst zouden FLIRT-treinstellen aangeschaft [1].

Eind juni 2014 werd dit project gestaakt, omdat er geen sluitende businesscase gemaakt kon worden en er inmiddels een andere treindienst reed die Den Haag rechtstreeks met Antwerpen en Brussel verbond.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. De Volkskrant (20 juni 2013): Arriva verzorgt extra treinverbinding Den Haag-Brussel