Spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland

Uit OV in Nederland Wiki
(Doorverwezen vanaf Hoekse Lijn)
Ga naar: navigatie, zoeken
Spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland
Naam Spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland
Lengte 24 km
Geopend 1891 - 1893
Huidige status In gebruik
Geëlektrificeerd 1935
Aantal sporen 2
Vervoerders RET

De spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland of de Hoekse Lijn is de spoorlijn tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland Strand. Tot en met april 2017 reden treinen op dit traject van en naar Rotterdam Centraal.

De spoorlijn is een gedecentraliseerde spoorlijn, de verantwoordelijke concessiegunner was sinds 2008 de Stadsregio Rotterdam. Op 1 januari 2015 ging deze verantwoordelijkheid over naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De exploitatie is niet openbaar aanbesteed. Tot april 2017 voerde NS de treindienst uit op deze lijn.

De Hoekse Lijn kent een grote mate van verspitsing; 61% van het reizigersaanbod bestaat uit spitsreizigers. Per werkdag worden er ongeveer 20.500 reizen gemaakt (in beide richtingen samen) waarmee het de drukste gedecentraliseerde spoorlijn is gemeten naar aantal reizen.

De spoorlijn is op het gehele traject tweesporig en geëlektrificeerd. Naar zowel Vlaardingen als Maassluis vindt bovendien goederenverkeer plaats.

Tussen 1 april 2017 en 30 september 2019 werd de lijn omgebouwd tot metrolijn, station Steenwijkpolder in Maassluis is toegevoegd. Een deel van de lijn is alsnog beschikbaar om met goederentreinen overheen te rijden. In 2022 zal de metrolijn verlengd worden naar een locatie dichterbij het strand.

Traject

Halte
Route 0sr.svg Schiedam Centrum  
Route rsr.svg Schiedam Nieuwland  
Route rsr.svg Vlaardingen Oost  
Route rsr.svg Vlaardingen Centrum  
Route rsr.svg Vlaardingen West  
Route rsr.svg Maassluis  
Route rsr.svg Maassluis West  
Route rsr.svg Maassluis Steendijkpolder  
Route rsrg.svg Poortershaven  
Route rsrg.svg De Haak  
Route rsrg.svg Nieuwlandsche Polder  
Route rsr.svg Hoek van Holland Haven  
Route rsr.svg Hoek van Holland Strand  
Route rn0.svg Hoek van Holland Strand II  

Historische dienstregeling

  • Informatie over de bediening van Spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland in het verleden is te vinden onder Hoekse Lijn/Bediening

Toekomst

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft de spoorlijn geïntegreerd in het metronetwerk van Rotterdam vanaf Schiedam Centrum. Hiermee is er een verbinding ontstaan tussen Hoek van Holland Haven en Nesselande in Rotterdam.

Ten westen van station Maassluis West is station Steendijkpolder gerealiseerd. Verder is een station gepland ten westen van het oorspronkelijke station Hoek van Holland Strand om zo de afstand tussen station en strand (eerst zo'n 20 minuten) te verkleinen. De voorlopige naam van het station is Hoek van Holland Strand II.

Op 12 december 2012 is een akkoord bereikt tussen de Stadsregio Rotterdam en de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis over de definitieve ombouw naar een metronetwerk[1]. De hoge kosten die met de ombouw gemoeid zijn vormen een belangrijk onderdeel van de besluitvorming.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:

Website Hoekse Lijn Stadsregio Rotterdam