Help:Naamgeving lijnen

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De namen van lijnen op de OV in Nederland-wiki zijn gestandaardiseerd volgens enkele regels. In de naam van een lijn komt altijd het lijnnummer voor, de plaatsnaam van de begin- en eindhalte en de naam van de begin- en eindhalte.

Let op, de teksten die door de vervoerder op het bestemmingsdisplay worden getoond, worden niet gebruikt voor de paginanaam, tenzij ze overeenkomen met de naam van de begin- of eindhalte. Voor de haltenaam wordt uitgegaan van de haltenaam zoals die te vinden is in de (elektronische) dienstregeling van de vervoerder.

Wijknamen worden echter met voorkeur gebruikt op stadsdienstlijnen in plaats van de begin- en eindhalte. De wijknamen mogen in combinatie gebruikt worden met het station (bijvoorbeeld Station Dukenburg). Als er geen wijknamen beschikbaar zijn dan kan de begin- of eindhalte gebruikt worden.

Het gebruik van Station NS, Busstation NS, Hoofdstation etc. in de titel van een pagina is niet toegestaan. Gebruik in deze gevallen de namen Station, Busstation of Centraal Station. Bij stations met haltenaam Busstation wordt in titel Station gebruikt. In de routestrip kan de naam die de vervoerder hanteert worden opgenomen.

Bij twee lijnen met dezelfde naam dient de oude pagina te worden hernoemd met jaartallen voordat een nieuwe pagina wordt gecreëerd. Bijvoorbeeld: Lijn 1 Utrecht, Ziekenhuis Overvecht - Station Lunetten (2017-2019) en Lijn 1 Utrecht, Ziekenhuis Overvecht - Station Lunetten.

De discussie over de naamgeving van buslijnen kun je terugvinden op het forum, in het topic Verwijzen naar buslijnen. Deze pagina vat de uitkomsten van de discussie samen.

Normale lijnen

Normale lijnen rijden van A naar B.

Normale lijn, binnen één plaats met wijknamen

Lijn <lijnnummer> <plaats>, <station/wijknaam> - <station/wijknaam>

Voorbeeld: Lijn 5 Apeldoorn, Station - Woudhuis

Voorbeeld 2: Lijn 2 Nijmegen, Lindenholt West - Sint Maartenskliniek

Voorbeeld 3: Lijn 6 Nijmegen, Station Dukenburg - Neerbosch-Oost

Normale lijn, binnen één plaats met haltenamen

Lijn <lijnnummer> <plaats>, <beginhalte> - <eindhalte>

Voorbeeld: Lijn 1 Utrecht, Ziekenhuis Overvecht - Station Lunetten

Normale lijn, tussen twee plaatsen

Lijn <lijnnummer> <plaats> <beginhalte> - <plaats> <eindhalte>

Voorbeeld: Lijn 290 Rotterdam Zuidplein - Ridderkerk Ridderhaven

Ringlijnen

Ringlijnen rijden van A via B naar A.

De eindhalte bij een ringlijn kan de (belangrijkste) halte midden op de route zijn, of de naam van de buurt of wijk halverwege de route. Hier zijn geen vaste regels voor. Wel is een naam als Lijn 1 Arnhem, Centraal Station - Centraal Station niet gewenst.

Ringlijn, binnen één plaats met wijknamen

Lijn <lijnnummer> <plaats>, <station/wijknaam> - <station/wijknaam>

Ringlijn, binnen één plaats met haltenamen

Lijn <lijnnummer> <plaats>, <beginhalte> - <eindhalte>

Ringlijn, tussen twee plaatsen

Lijn <lijnnummer> <plaats> <beginhalte> - <plaats> <eindhalte>

Voorbeeld: Lijn 14 Apeldoorn, Station - Malkenschoten