Concessie Schiermonnikoog

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Schiermonnikoog
(voormalige concessie)
OV-autoriteit Provincie Fryslân
Vervoerder(s) Arriva
Duur 5 jaar
Periode 01.03.2008 - 08.12.2012
Voorganger(s) Schiermonnikoog
Opvolger(s) Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog
Concessietabel - Concessiekaart

De concessie Schiermonnikoog omvatte de busdiensten op het waddeneiland Schiermonnikoog. Na afloop zijn de lijnen geïntegreerd in de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog.

In 2001 werden de buslijnen voor het eerst aanbesteed. Het contract werd gegund aan Arriva (die de busdiensten al verzorgde) en liep van 1 januari 2002 t/m 31 december 2007. Daarna werd het contract verlengd tot 1 maart 2008. De tweede aanbesteding werd wederom gewonnen door Arriva en liep van 1 maart 2008 t/m 8 december 2012. De concessie kon nog met drie jaar verlengd worden, maar hier zag de provincie Fryslân van af.

Bijzonderheden

In de zomermaanden reden er extra bussen onder lijnnummer 140 vanaf het Strandhotel via het dorp naar het Badstrand v.v.

Onderstaande informatie staat in de tegenwoordige tijd, omdat dit ook nog van toepassing is op de huidige situatie.

De lijnnummers worden in de praktijk niet getoond op de bussen. Op de displays worden de haltes getoond. In de drukke zomermaanden worden verschillende routes gereden, afhankelijk van het aanbod van reizigers. Hierbij worden delen van lijnen gereden, of lijnen gekoppeld.

De dienstregeling geldt meer als richtlijn, in de praktijk wordt er net zoveel eerder of zoveel later gereden totdat alle reizigers bij de haltes vervoerd zijn.

Normaal gesproken sluiten alle bussen naar de Veerdam aan op de boot van Wagenborg naar Lauwersoog. Als deze boot extra afvaarten maakt worden er ook extra busritten gereden. Daarnaast worden de bussen gebruikt voor groepsvervoer op het eiland.

Op Schiermonnikoog geldt de OV-chipkaart niet, met uitzondering van het studentenreisproduct. In de bus worden eilandretourtjes verkocht.

Lijnen

Materieel

Deze concessie werd de laatste jaren uitgevoerd met een zestal VDL Berkhof Ambassador bussen.