Buxi
De Buxi (een kruising van bus ('bu') en taxi ('xi') was begin jaren '70 een experiment met kleine busjes in Emmen. De stad was uitgestrekt en had toch de behoefte aan een goed openbaar vervoer netwerk. De stichting Centrum voor Vervoersplannen in Utrecht bedacht daarvoor de buxi in 1969. De Drentse Vervoer Maatschappij liet daar tussen 1970 en 1975 kleine bussen (buxi's) rondrijden zonder een dienstregeling of bushalte door de nieuwbouwwijk Emmerhout. Op straat de hand opsteken of telefonisch oproepen was genoeg. Het werd echter geen groot succes en de buxi's kregen daarna vaste routes met haltes en een dienstregeling.
Tussen 1978 en 1980 heeft de DVM op lijn 33 tussen Hoogeveen en Coevorden een streekbuxi ingezet. De route was zodanig gewijzigd dat deze in Geesbrug aansloot op lijn 27 naar Hoogeveen en in De Krim op lijn 29 naar Coevorden.
In 1990 keerde de naam buxi terug als een OV-formule van de voormalige vervoerder Zuidooster, in het zuidoosten van het land. Deze verving zwakke streeklijnen. Afhankelijk van het aantal reizigers werd een taxi, 8-persoonsbusje of grote bus ingezet. Zoveel mogelijk werd echter gebruik gemaakt van de speciaal hiervoor aangeschafte 8-persoonsbusjes.
De Buxi's werden ingevoerd op 27 mei 1990. In de regio Eindhoven/Helmond gingen drie bussen als Buxi rijden. In de 1 juni 1997 werden alle Buxi's afgeschaft. Hermes introduceerde toen de nieuwe Lijntaxi-formule, waarin telefonisch gereserveerd moest worden. Onder andere de Buxi-lijnen werden geheel vervangen door de lijntaxi.
Overzicht van voormalige Buxi-lijnen
NB: In de dienstregeling 1990/1991 werd lijn 39 in de haltelijst als Buxi aangegeven, in de tabellen stond echter geen vermelding. Een jaar later was de aanduiding verdwenen.