Berlin Hermannplatz

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro nieuw.svg
Metrostation Hermannplatz
Metronetwerk Berlijn
Plaats Berlin
Lijn(en) U7bln.png U8bln.png
Station Hermannplatz, perron van de U7. Op de achtergrond is de wand te zien waarachter de U8 loopt, 15 september 2015.
Perron van lijn U8. Geheel links is één van de directe toegangen naar warenhuis Karstadt te zien.

Metrostation Hermannplatz in Berlijn is een ongelijkvloers kruisingsstation tussen de metrolijnen U7 op het onderste niveau en U8 op het bovenste niveau. Het station en het naamgevende plein zijn vernoemd naar een Germaanse heerser die in het begin van onze jaartelling met zijn leger de Romeinen versloeg tijdens een veldslag in het Teutoburger Wald.
Het onderste perron voor lijn U7 is geopend op 11 april 1926. Door de diepe ligging heeft het station een hoog dak. Dwars door het station loopt op het bovenste niveau lijn U8, die op 17 juli 1927 in gebruik is genomen. Beide perrons zijn met roltrappen met elkaar verbonden en vanaf beide perrons is er ook een directe toegang naar de benedenverdieping van een warenhuis.
Het station in art-deco-stijl is ontworpen door Alfred Grenander, een toonaangevende architect van Berlijnse metrostations uit die tijd. Hij kreeg door het ontwerp van dit station wel de nodige kritiek te verduren van collega's en critici, aangezien het feit dat lijn U8 dwars door de perronhal van lijn U7 loopt, dat als erg storend werd ervaren. Tegenwoordig wordt het station juist als één van de meest geslaagde ontwerpen van Grenander gezien. Beide perrons hebben een duidelijke samenhang met beide als kenkleuren groen en geel. De stationsnaam op de wanden wordt weergeven in een rechthoek met schuin afgesneden hoeken, een vorm die ook in de reclamevakken en zelfs in de steunpilaren terugkomt.
Beide lijnen hebben aan beide uiteinden van het perron opstelsporen en er is een verbindingsboog tussen beide aangelegd in het noordwestelijke kwadrant.

Route
U7 Berlin: Rathaus Spandau - Jungfernheide - Bismarckstraße - Wilmersdorfer Straße - Fehrbelliner Platz - Berliner Straße - Bayerischer Platz - Yorckstraße - Möckernbrücke - Mehringdamm - Hermannplatz - Neukölln - Rudow Metro BVG Gebied2.svg
U8 Berlin: Wittenau - Karl-Bonhoeffer-Nervenklinik - Osloer Straße - Gesundbrunnen - Alexanderplatz - Jannowitzbrücke - Kottbusser Tor - Hermannplatz - Hermannstraße Metro BVG Gebied2.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s)