Programma Hoogfrequent Spoorvervoer: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(+Evaluatierapport)
Regel 1: Regel 1:
Het '''Programma Hoogfrequent Spoorvervoer''', kortweg PHS, is een programma van [[ProRail]], [[NS]] en de diverse goederenvervoerders waarin gezocht wordt naar manieren om de huidige infrastructuur beter te benutten, zodat er een patroon gereden kan worden met 6 [[stoptrein]]en, 6 [[intercity]]'s en 2 goederentreinen per uur per richting. Dit wordt ook wel spoorboekloos reizen genoemd. Met het concept van dit aantal treinen is in september 2009 een proef gehouden tussen [[Amsterdam Centraal]], [[Utrecht Centraal]] en [[Eindhoven]]. In september 2010 komt er opnieuw zo'n proef, maar dan ongeveer een maand lang. Als de resultaten hiervan positief zijn volgt mogelijk omtrent dienstregeling 2013 (als ook de [[Hanzelijn]] geopend is) de uitvoering hiervan over een groter deel van Nederland. Hierbij moet gedacht worden aan de Randstad en de uitlopers hiervan. PHS is voor NS een belangrijke troef bij het bemachtigen van de [[concessie]] in 2015. De resultaten van de eerste proefronde in 2009 zijn inmiddels openbaar: [http://www.verkeerenwaterstaat.nl/Images/228bd6a7-730c-4cea-912a-7c725c59c6fd_tcm195-270427.pdf Evaluatie proefweek 'Elke 10 minuten een trein'].
+
Het '''Programma Hoogfrequent Spoorvervoer''', kortweg PHS, is een programma van [[ProRail]], [[NS]] en de diverse goederenvervoerders waarin gezocht wordt naar manieren om de huidige infrastructuur beter te benutten, zodat er op de drukste lijnen een patroon gereden kan worden met 6 [[stoptrein]]en, 6 [[intercity]]'s en 2 goederentreinen per uur per richting.  
 +
 
 +
Dit wordt ook wel spoorboekloos reizen genoemd, of "Elke Tien Minuten Een Trein" (ETMET). Met het concept van dit aantal treinen is in september 2009 een proef gehouden tussen [[Amsterdam Centraal]], [[Utrecht Centraal]] en [[Eindhoven]].  
 +
 
 +
In september 2010 is er opnieuw een proef gehouden maar nu vier weken lang. Als de resultaten hiervan positief zijn volgt mogelijk omtrent dienstregeling 2013 (als ook de [[Hanzelijn]] geopend is) de uitvoering hiervan over een groter deel van Nederland. Hierbij moet gedacht worden aan de Randstad en de uitlopers hiervan. PHS is voor NS een belangrijke troef bij het bemachtigen van de [[concessie]] in 2015. De resultaten van de eerste proefronde in 2009 zijn inmiddels openbaar: [http://www.verkeerenwaterstaat.nl/Images/228bd6a7-730c-4cea-912a-7c725c59c6fd_tcm195-270427.pdf Evaluatie proefweek 'Elke 10 minuten een trein'].
  
 
Over PHS wordt ook in de media veel geschreven, zie hiervoor [http://portal.ovinnederland.nl/nieuwsoverzicht.php?dossier=Programma%20Hoogfrequent%20Spoorvervoer de portal].
 
Over PHS wordt ook in de media veel geschreven, zie hiervoor [http://portal.ovinnederland.nl/nieuwsoverzicht.php?dossier=Programma%20Hoogfrequent%20Spoorvervoer de portal].
 +
 +
Onderdeel van PHS is ook het onderzoek naar nieuwe routes voor goederentreinen, om ruimte te maken op de lijnen waar een tien-minutendienst wordt ingevoerd. Het idee is om zo veel mogelijk treinen via de [[Betuweroute]] te laten rijden, hiervoor is wel nieuwe infra nodig in oost-Nederland waaronder een nieuwe verbindingsboog bij Deventer.
  
 
[[Categorie:Dienstregeling]]
 
[[Categorie:Dienstregeling]]

Versie van 1 okt 2010 om 14:19

Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, kortweg PHS, is een programma van ProRail, NS en de diverse goederenvervoerders waarin gezocht wordt naar manieren om de huidige infrastructuur beter te benutten, zodat er op de drukste lijnen een patroon gereden kan worden met 6 stoptreinen, 6 intercity's en 2 goederentreinen per uur per richting.

Dit wordt ook wel spoorboekloos reizen genoemd, of "Elke Tien Minuten Een Trein" (ETMET). Met het concept van dit aantal treinen is in september 2009 een proef gehouden tussen Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Eindhoven.

In september 2010 is er opnieuw een proef gehouden maar nu vier weken lang. Als de resultaten hiervan positief zijn volgt mogelijk omtrent dienstregeling 2013 (als ook de Hanzelijn geopend is) de uitvoering hiervan over een groter deel van Nederland. Hierbij moet gedacht worden aan de Randstad en de uitlopers hiervan. PHS is voor NS een belangrijke troef bij het bemachtigen van de concessie in 2015. De resultaten van de eerste proefronde in 2009 zijn inmiddels openbaar: Evaluatie proefweek 'Elke 10 minuten een trein'.

Over PHS wordt ook in de media veel geschreven, zie hiervoor de portal.

Onderdeel van PHS is ook het onderzoek naar nieuwe routes voor goederentreinen, om ruimte te maken op de lijnen waar een tien-minutendienst wordt ingevoerd. Het idee is om zo veel mogelijk treinen via de Betuweroute te laten rijden, hiervoor is wel nieuwe infra nodig in oost-Nederland waaronder een nieuwe verbindingsboog bij Deventer.