Metro

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Geert (overleg | bijdragen) op 25 jun 2010 om 23:27
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van de Rotterdamse metro

Een metro is een vervoersvorm over rails die vooral wordt gebruikt in grote steden (en bijbehorende agglomeraties). Metrolijnen kenmerken zich door een kruisingsvrije baan, hoge capaciteit, hoge frequenties en een gemiddelde halteafstand die groter is dan bij bus- en tramlijnen maar kleiner dan bij spoorlijnen. In dichtbebouwde gebieden rijden metro's vaak door een tunnel of over een viaduct. Sommige metrolijnen gaan buiten het centrum over in gelijkvloerse sneltramlijnen.

Voorbeeld van de derde rail in Amsterdam (de gele rails)

Een kenmerk van veel metrosystemen is dat de stroomvoorziening geschiedt middels een 'derde rail', waarbij de derde rail een staaf is die onder stroom is gezet. Vergeleken met bovenleidingsystemen is het gebruiken van een derde rails voordeliger en betrouwbaarder. In Nederland wordt de stroom altijd afgenomen van de onderzijde van de rails (om zo het elektrocutiegevaar te verkleinen), maar in het buitenland is het ook gebruikelijk dat dit vanaf de bovenkant gebeurt.
Wanneer een metrolijn overgaat in een sneltramlijn, gaat de derde rail vrijwel altijd over naar bovenleiding.

Metronetwerken in Nederland

In Nederland zijn er twee steden met een metronetwerk. In Rotterdam werd in 1968 de eerste metrolijn van Nederland geopend, de Noord-Zuidlijn (nu Erasmuslijn genoemd). In 1982 werd het netwerk uitgebreid met een tweede lijn, de Oost-Westlijn (nu Calandlijn). Verder is in 2007 de voormalige Hofpleinlijn tussen Rotterdam en Den Haag toegevoegd aan het netwerk, onder de naam RandstadRail.

Amsterdam is sinds 1977 voorzien van een metro, waarvan het netwerk in de loop der tijd is uitgebreid naar het huidige netwerk bestaande uit de lijnen 50, 51, 53 en 54. Momenteel wordt het netwerk uitgebreid met de Noord/Zuidlijn waarvoor het nummer 52 is gereserveerd.