Lijn 85 Groningen Centraal Station - Oosterwolde Busstation (1995-2018)

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Wikibot (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2020 om 16:47 (Robot: automatisch tekst vervangen (-Mercedes-Benz Citaro LE Ü +Mercedes-Benz Citaro LE Ü))
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 85
Vervoerder(s) Qbuzz
Concessie GD (2010-2019)
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz Citaro LE Ü,
Mercedes-Benz Sprinter
Periode 28 mei 1995 t/m 8 december 2018
Voorganger(s) 85
Opvolger(s) 85
Frequenties
Spits 2x/uur (ochtend)
1x/uur (middag)
Spits (vakantie) 0-1x/uur
Dal 0-1x/uur
Avond 0-1x/uur
Zaterdag 0-1x/uur
Zondag 0-1x/uur
Lijn 85 staat bij station Groningen.

Lijn 85 reed van Groningen via Hoogkerk, Midwolde, Leek, Zevenhuizen en Haulerwijk naar Oosterwolde.

Dienstregeling

  • Enkel tijdens de ochtendspits en vanaf 13:00 uur werd tussen Groningen en Leek gereden.
  • Tijdens de avonduren, de vakantieperioden en het weekeinde werd enkel tussen Oosterwolde en Leek gereden. Deze ritten waren in Leek meestal gekoppeld aan lijn 88 van en naar Groningen.
  • In de avonduren, op zaterdagochtend tot 10:30 en zondag de hele dag werd met een kleine bus gereden

Route

Halte
   Groningen, Hoofdstation  
   Groningen, Parkbrug  
   Groningen, Brailleweg  
   Groningen, Maaslaan  
   Groningen, Henriètte Roland Holststraat  
   Groningen, Van Schendelstraat  
   Groningen, Jan Luykenstraat  
   Groningen, Overwinningsplen  
   Groningen, Hippocrateslaan  
   Groningen, Corpus den Hoorn Zuid  
   Groningen, Martiniziekenhuis Hoofdingang  
   Hoogkerk, P+R Hoogkerk    
   Midwolde, Midwolde/A7  
   Midwolde, Nienoordsrand  
   Leek, Westerheerdtlaan  
   Leek, Centrum    
  Leek, Euroweg  
  Leek, Nijenoertweg  
  Leek, Wethouder Iwe Hutstraat  
  Leek, Beetke van Rasquertstraat  
  Leek, Kalkoven  
  Leek, Leuringslaan  
  Leek, Oude Carolieweg  
  Leek, Carolieweg  
  Zevenhuizen, Oostindischewijk  
  Zevenhuizen, Jonkersvaart  
  Zevenhuizen, Evertswijk  
  Zevenhuizen, Hoofddiep  
  Zevenhuizen, Molenweg  
  Leek, Oudestreek 9  
  Zevenhuizen, Oudewijk  
  Zevenhuizen, Oudestreek 47  
  Zevenhuizen, De Haspel  
  Zevenhuizen, Dwarshaspel  
  Zevenhuizen, Grensweg  
  Een West, Bakkeveenseweg  
  Een West, Vennootsweg  
  Een West, Verlengde Scheidingsweg  
  Haulerwijk, Leeksterweg 59  
  Haulerwijk, Meester van Ekstraat  
  Haulerwijk, Laweijstraat    
  Haulerwijk, Valckeniersweg  
  Haulerwijk, Scheidingsreed  
  Haule, Rolpaal  
  Weper, Nieuw Weper  
  Weper, Weper  
  Oosterwolde, Schottelenburgweg  
  Oosterwolde, Houtwal  
  Oosterwolde, Busstation    

Geschiedenis

Op 28 mei 1995 werd de route van lijn 85 doorgetrokken naar Groningen, zodat in combinatie met lijn 81 en lijn 88 grotendeels een halfuursdienst van/naar Groningen werd gereden en in de spitsuren zelfs een kwartierdienst. In de avonduren en op zondag bleef een overstap in Leek noodzakelijk. Tevens werd de route in Leek op deze datum ingekort en werd de route tussen Oosterwolde en Haulerwijk 'weer' verlegd naar Haule en Weper. Voor Donkerbroek moest in Haulerwijk voortaan overgestapt worden. De dienstregeling bleef qua frequenties ongewijzigd.

Vanaf 3 november 1996 ging deze lijn voortaan via de Auwemalaan en Lindensteinlaan rijden i.p.v. de Euroweg. Het gevolg hiervan was dat de wijk 't Veer zijn busverbinding verloor. Als vervanging werd een nieuwe lijn 285 geïntroduceerd, die vanwege de (zeer) geringe bezetting als belbus ging rijden. In deze dienstregeling werd buiten de spitsuren 1x per 2 uur gereden en reed in de schoolrichting één extra rit Haulerwijk - Oosterwolde.

In de Arriva Dienstregeling Groningen/Drenthe 1999/2000 werd van maandag t/m vrijdag naar Groningen globaal een uursdienst gereden tot ongeveer 16.00 uur, hierna werd tussen Zevenhuizen en Leek een halfuursdienst gereden. Deze ritten kwamen van Groningen als lijn 182. In de richting van Oosterwolde werd van maandag t/m vrijdag in de ochtend een twee-uursdienst en in de middag een uursdienst gereden. In de avonduren reed er in beide richting één rit, ook nu waren er nog enkele ritten van Zevenhuizen naar Leek, die kwamen van lijn 182. Op zaterdag werd er een twee-uursdienst gereden in beide richtingen. Op zondag werden er vanaf ongeveer 16.00 uur een vier ritten gereden tussen Oosterwolde en Leek v.v. deze sloten in Leek aan op lijn 81 van/naar Groningen.

In de dienstregeling 2000/2001 werd in de spitsuren 1x/uur gereden en daarbuiten 1x per 2 uur. In de late avonduren werd vanuit Leek naar Oosterwolde als belbus gereden, maar werd van Zevenhuizen naar Leek als vaste lijnbus gereden en deze ritten reden vaak tot na 01:00 's nachts nog. Op zondag tot halverwege de middag werd als belbus gereden en daarna werd alleen tussen Leek en Oosterwolde gereden en 's avonds weer volgens eerder genoemd principe.

Op 1 juli 2001 werd de frequentie van maandag t/m vrijdag overdag buiten schoolvakanties verhoogd naar een regelmatige uurdienst; tijdens de schoolvakanties bleef in de daluren één bus per 2 uur rijden.

In de dienstregeling 2003 werd op maandag t/m vrijdag een basisuurdienst gereden over het hele traject, met in de spitsuren enkele extra ritten. In de late avond werd alleen nog tussen Leek en Oosterwolde gereden, soms als belbus. Op zaterdag en zondag werd een 2-uursdienst gereden, op zaterdag over het hele traject, op zondag alleen tussen Oosterwolde en Leek. Enkele vroege of late ritten reden nog steeds als belbus.

Op 13 december 2009 ging al het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe over naar Qbuzz die de concessie Groningen-Drenthe gewonnen had. Dit ging wel ten koste van Arriva die hier een lange voorgeschiedenis had. Deze lijn werd vrijwel ongewijzigd voortgezet door Qbuzz.

Vanaf 8 januari 2012 verviel het traject Leek - Groningen buiten de spitsuren en tijdens de vakantieperioden, doorgaande reizigers moesten voortaan overstappen op de Qliners. In de spitsuren bleef de lijn wel van/naar Groningen rijden. Daarnaast werd de frequentie op zaterdag verhoogd van een 2-uursdienst naar een strakke uurdienst, maar op zondag kwam het traject tussen het Busstation en de Nanningasluis in Oosterwolde echter te vervallen.

Voormalige route naar de Nanningasluis (... - 01-2012)
Halte
  Oosterwolde, Busstation  
  Oosterwolde, Jan Frankensingel  
  Oosterwolde, Nanningasluis  

Vanaf 9 december 2012 gingen de ritten in de ochtendspits richting Groningen via het Martini Ziekenhuis rijden, terwijl de ritten naar Oosterwolde via de Peizerweg bleven rijden. In de middagspits gingen de ritten naar Oosterwolde juist via het Martini Ziekenhuis rijden en richting Groningen via de Peizerweg. Daarnaast werden alle ritten op zondag voor 13:00 opgeheven vanwege de (zeer) geringe bezetting.

Voormalige route in Groningen (12-2012 - 12-2014)
Halte
  Groningen, Hoofdstation  
   Groningen, Kamerlingh Onnesstraat  
   Groningen, Paterswoldseweg  
   Groningen, Verzetsstrijderslaan  
    Groningen, De Kring  
    Groningen, Meubelboulevard Peizerweg  
    Groningen, Peizerweg 128  
    Groningen, De Verbetering  
    Groningen, Campinglaan  
    Groningen, Kranenburg  
    Groningen, Parkeerplaats  
   Groningen, Parkbrug  
   Groningen, Brailleweg  
   Groningen, Maaslaan  
   Groningen, H.R. Holststraat  
   Groningen, Van Schendelstraat  
   Groningen, Jan Luykenstraat  
   Groningen, Overwinningsplen  
   Groningen, Hippocrateslaan  
   Groningen, Corpus den Hoorn Zuid  
   Groningen, Martiniziekenhuis Hoofdingang  
  Hoogkerk, P+R Hoogkerk  
   Midwolde, Midwolde/A7  

Op 4 januari 2014 werd de route van de ritten in de tegenspitsrichting ('s ochtends uit Groningen en 's middags naar Groningen) verlegd via de Peizerweg, om daarmee de vervallen lijn 4 te compenseren. In de andere richting bleven de bussen wel via De Wijert rijden, ten behoeve van de scholieren in die richting.

Bij een wijziging per 17 augustus 2014 kwam de route via de Eemsgolaan en Hunsingolaan te vervallen, voortaan wordt er gereden via de busbaan Peizerweg.

Met ingang van 14 december 2014 rijden alle ritten van/naar Groningen via het Martini Ziekenhuis, de route via de Peizerweg kwam hierop weer te vervallen. Daarnaast gingen in de ochtendspits twee extra ritten rijden, maar werden de ritten op zondagochtend aangepast aan het geringere gebruik. Op deze ritten ging voortaan een 8-persoonsbusje rijden i.p.v. een grote lijnbus.

Op 10 december 2017 kwamen alle LijnBelBusritten te vervallen en gingen deze ritten ter vervanging als vaste lijndienst met een kleine bus rijden. In de late avonduren werden enkele ritten toegevoegd en op zondag ging de frequentie omhoog naar een uurdienst. Deze toegevoegde ritten gingen eveneens met een kleine bus rijden, zodat meer reismogelijkheden vanuit Zuidoost-Friesland naar Groningen worden geboden maar tegelijkertijd een voertuig wordt ingezet dat aan de reizigersaantallen voldoet.

Op 9 december 2018 werd in Groningen een nieuwe halte Boerhavelaan richting Leek en een nieuwe halte Sportpark Corpus den Hoorn richting Groningen aan de route toegevoegd en ging de bus op de A7 ook stoppen bij de halte Westpoort. Daarnaast werden de spitsritten van/naar Groningen in deze plaats doorgetrokken naar P+R Kardinge en Lewenborg, zodat Qlink versterkt wordt en er meer doorgaande reismogelijkheden met het Westerkwartier worden geboden.