Lijn 71 Groningen Centraal Station - Bourtange De Vesting

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 71
Vervoerder(s) GADO
Regio's West-Groningen,
Oost-Groningen
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 22 mei 1982 t/m 28 mei 1994
Voorganger(s) 21
Frequenties
Spits 1-3x/uur
Dal 1-2x/uur
Avond 1-2x/dag
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 71 reed van Groningen via Foxhol, Hoogezand, Kielwindeweer, Veendam, Nieuwe Pekela, Alteveer, Onstwedde en Vlagtwedde naar Bourtange.

Dienstregeling

  • In de spitsuren reden enkele ritten van/naar Bourtange.
  • Over het algemeen kwam 1x/2 uur een rit uit Vlagtwedde, de overige ritten reden alleen tussen Groningen en Veendam.
  • In de spitsrichting reden enkele ritten niet via de A7, maar via de Bornholmstraat.

Route

Halte
Niet alle haltes worden genoemd.
  Groningen, Centraal Station  
  Groningen, Hereplein  
  Groningen, Zuiderdiep    
   Groningen, Groothandelscentrum  
  Foxhol, Hotel De Boer  
  Hoogezand, Langedijkstraat  
  Hoogezand, Haydnlaan  
  Kielwindeweer, Zuidlaarderweg  
  Borgercompagnie, Garage Doff  
  Veendam, Open Haven  
  Veendam, J.G. Pinksterstraat  
   Veendam, Busstation    
  Veendam, Hertenkamstraat  
   Veendam, HEMA  
   Veendam, Jakob Bruggemalaan  
   Veendam, Lloydsweg  
   Veendam, Adriaan Tripweg  
   Veendam, Rijksweg 33  
   Ommelanderwijk, Noorderkwartier  
   Nieuwe Pekela, Doorsnee  
   Nieuwe Pekela, Bondsspaarbank  
   Alteveer, Veenhofsweg  
  Onstwedde, Spaarbank/Postkantoor  
   Vlagtwedde, De Marke  
  Vlagtwedde, Ruiten-A-Kanaal  
  Bourtange, De Vesting  

Geschiedenis

Deze lijn is in de GADO Dienstregeling 1982/1983 begonnen als opvolger van de oude lijn 21. Toen werd van maandag t/m zaterdag een uurdienst gereden tussen Veendam en Groningen. Het traject Veendam - Bourtange werd eens in de twee uur gereden. In de ochtendspits werd er ook een aantal sneldienstritten gereden tussen Veendam en Groningen buiten de vakanties en in de middag van Groningen naar Veendam werd elk uur één sneldienstrit gereden. Avondritten hadden veelal Vlagtwedde als begin-/eindpunt. Op zondag werd er tussen Groningen en Veendam een uurdienst gereden, eens in de twee uur door naar Vlagtwedde en drie maal daags van/tot Bourtange.

In de GADO Dienstregeling 1983/1984 werd nagenoeg dezelfde dienstregeling gereden als het jaar ervoor.

In de GADO Dienstregeling 1983/1984 werd van maandag t/m vrijdag een uurdienst gereden tussen Groningen en Veendam. Daarnaast werd het traject Veendam - Vlagtwedde eens per twee uur gereden, in de spits richting eens per uur. Het traject Vlagtwedde - Bourtange werd nog maar vier keer gereden. De overige momenten kwam hier de nieuwe belbuslijn 11 te rijden. Enkele ritten van de ritten die doorreden naar Vlagtwedde reden tot Onstwedde v.v. In de ochtendspits werden nog enkele sneldienstritten gereden tussen Veendam en Groningen, en inde middag van Groningen naar Veendam. De eerste rit van Bourtange reed vanaf Alteveer ook als sneldienst naar Groningen en stopte alleen nog in Nieuwe Pekela, Industrieweg en in Veendam bij de HEMA en Autobusstation.

route van de sneldienstritten
Halte
  Groningen, Autobusstation  
  Groningen, Emmeplein  
  Groningen, Zuiderdiep  
  Groningen, Damsterdiep  
  Groningen, Europaweg  
  Hoogezand, Haydenlaan  
  Borgercompagnie, Garage Doff  
  Veendam, Viadukt  
  Veendam, Julianalaan  
   Veendam, Autobusstation  
   Veendam, HEMA  
   Nieuwe Pekela, Industrieterrein  
   Alteveer, Veenhoffsweg  

In het weekend werd een uurdienst gereden tussen Groningen en Veendam en tussen Veendam en Vlagtwedde eens per twee uur. Op zaterdagochtend reed er één rit van Veendam naar Nieuwe Pekela, Bondsspaarbank.

In de GADO Dienstregeling 1985/1986 vervielen een aantal ritten.

In de GADO Dienstregeling 1986/1987 van maandag t/m vrijdag kwamen er twee sneldienstritten bij van Veendam naar Groningen in de ochtend. Op zaterdag verviel in de ochtend het ritje Veendam - Nieuwe Pekela v.v.

In de GADO Dienstregeling 1987/1988 kwamen er van maandag t/m vrijdag gedurende de hele dag diverse sneldienstritten bij in beide richtingen tussen Veendam en Groningen. Op zaterdagavond verviel een rit Vlagtwedde naar Veendam.

In de GADO Dienstregeling 1988/1989 gingen de sneldienstritten voortaan altijd eerst via de wijk Sorghvliet in Veendam en dan naar het busstation, vervolgens rechtstreeks naar Groningen. De ritten in de avonduren na (18.00u) en op zon- en feestdagen gingen voortaan niet meer rijden tussen Groningen en Hoogezand, Haydnlaan. Er kon dan worden gereisd met lijn 73 van/naar Groningen.

In de GADO Dienstregeling 1989/1990 werden de sneldienstritten afgesplitst, deze gingen voortaan rijden onder lijnnummer 171. Lijn 71 ging voortaan ook weer door met bijna alle ritten door naar Bourtange v.v. Van maandag t/m vrijdag werd een uurdienst geboden met in de ochtendspits enkele extra ritten van Veendam naar Groningen. In de avonduren eens per twee uur een rit Bourtange - Veendam en elk uur een rit Veendam - Hoogezand. Er kon dan worden gereisd met lijn 73 van/naar Groningen. Op zaterdag een uurdienst Veendam - Groningen en een tweeuurdienst op het traject Veendam - Bourtange. Zondags werd een uurdienst Veendam - Hoogezand gereden en eens per twee uur Bourtange - Veendam.

In de GADO Dienstregeling 1990/1991 werd er op het gehele traject van maandag t/m vrijdag een uurdienst geboden. In het weekend was dat eens per twee uur aangevuld met ritten tussen Veendam en Groningen v.v. tot een uurdienst. In de avonduren werd er niet naar Groningen gereden maar van/tot Hoogezand, hier kon worden overgestapt op lijn 73.