GADO: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(witregel)
k (Onnodige vetgedrukte tekst en doorverwijzingen gecorrigeerd.)
 
Regel 2: Regel 2:
  
 
== Ontstaan ==
 
== Ontstaan ==
De '''GADO''' is in 1924 opgericht door een 3-tal zakenlieden uit Appingedam. Deze lieden bezaten een carrosseriebedrijf en een werkplaats. Ze hadden aandelen in de '''GADO''' waarmee zij zichzelf verzekerden van afnames van carrosserieën.
+
De GADO is in 1924 opgericht door een 3-tal zakenlieden uit Appingedam. Deze lieden bezaten een carrosseriebedrijf en een werkplaats. Ze hadden aandelen in de GADO waarmee zij zichzelf verzekerden van afnames van carrosserieën.
  
Al snel begon de '''GADO''' met het uitbreiden van haar vervoersgebied, onder meer met lijnen naar [[Zuidbroek]] en [[Winschoten]]. Al snel volgden hieruit fusies met lokale vervoersbedrijven. In 1938 volgde een overname van de GADO door de [[Algemeene Transport Onderneming|ATO]], het busbedrijf dat de [[NS]] had opgericht om de grote concurrentiestrijd met lokale vervoerders aan te gaan. Later verdween de ATO van het toneel en werd '''GADO''' een rechtstreekse onderneming van de [[NS]].
+
Al snel begon de GADO met het uitbreiden van haar vervoersgebied, onder meer met lijnen naar [[Zuidbroek]] en [[Winschoten]]. Al snel volgden hieruit fusies met lokale vervoersbedrijven. In 1938 volgde een overname van de GADO door de [[Algemeene Transport Onderneming|ATO]], het busbedrijf dat de [[NS]] had opgericht om de grote concurrentiestrijd met lokale vervoerders aan te gaan. Later verdween de ATO van het toneel en werd GADO een rechtstreekse onderneming van de [[NS]].
  
Tussen 1941 en 1975 werden tal van lokale vervoerbedrijven overgenomen door de [[GADO]], waardoor zij nu de grootste Groningse streekvervoerder werd. In 1972 waren er fusiebesprekingen met de [[DVM]], hierdoor kon een groot busgebied ontstaan in Groningen en Drenthe. Maar uiteindelijk mislukte de fusie wegens te grote verschillen tussen beide bedrijven.
+
Tussen 1941 en 1975 werden tal van lokale vervoerbedrijven overgenomen door de GADO, waardoor zij nu de grootste Groningse streekvervoerder werd. In 1972 waren er fusiebesprekingen met de [[DVM]], hierdoor kon een groot busgebied ontstaan in Groningen en Drenthe. Maar uiteindelijk mislukte de fusie wegens te grote verschillen tussen beide bedrijven.
  
 
== Het einde ==
 
== Het einde ==
In 1974 werd de '''GADO''' door de [[NS]] ondergebracht in de [[ESO]] en daardoor uiteindelijk de [[Verenigd Streekvervoer Nederland|VSN-Groep]]. In 1999 ging het hele '''GADO''', waarvan de naam inmiddels gewijzigd was in ''Gado Reisnet'', op in [[Arriva]].  
+
In 1974 werd de GADO door de NS ondergebracht in de [[ESO]] en daardoor uiteindelijk de [[Verenigd Streekvervoer Nederland|VSN-Groep]]. In 1999 ging het hele GADO, waarvan de naam inmiddels gewijzigd was in ''Gado Reisnet'', op in [[Arriva]].  
  
 
[[Categorie:Voormalig vervoerder]]
 
[[Categorie:Voormalig vervoerder]]

Huidige versie van 5 jul 2017 om 12:56

De Groninger Autobusdienst Onderneming (GADO) was een voormalige vervoerder in Groningen / Drenthe.

Ontstaan

De GADO is in 1924 opgericht door een 3-tal zakenlieden uit Appingedam. Deze lieden bezaten een carrosseriebedrijf en een werkplaats. Ze hadden aandelen in de GADO waarmee zij zichzelf verzekerden van afnames van carrosserieën.

Al snel begon de GADO met het uitbreiden van haar vervoersgebied, onder meer met lijnen naar Zuidbroek en Winschoten. Al snel volgden hieruit fusies met lokale vervoersbedrijven. In 1938 volgde een overname van de GADO door de ATO, het busbedrijf dat de NS had opgericht om de grote concurrentiestrijd met lokale vervoerders aan te gaan. Later verdween de ATO van het toneel en werd GADO een rechtstreekse onderneming van de NS.

Tussen 1941 en 1975 werden tal van lokale vervoerbedrijven overgenomen door de GADO, waardoor zij nu de grootste Groningse streekvervoerder werd. In 1972 waren er fusiebesprekingen met de DVM, hierdoor kon een groot busgebied ontstaan in Groningen en Drenthe. Maar uiteindelijk mislukte de fusie wegens te grote verschillen tussen beide bedrijven.

Het einde

In 1974 werd de GADO door de NS ondergebracht in de ESO en daardoor uiteindelijk de VSN-Groep. In 1999 ging het hele GADO, waarvan de naam inmiddels gewijzigd was in Gado Reisnet, op in Arriva.