Tram van Brussel

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Rooddolfijn (overleg | bijdragen) op 29 dec 2019 om 15:15 (Door de nieuwe dienstregeling rijdt lijn 62 de gehele route op alle dagen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramnet van Brussel
Vervoerder MIVB
Spoorbreedte 1435 millimeter
Opening 1869 paardentram, 1894 elektrische tram

Het tramnet van Brussel wordt geëxploiteerd door de MIVB. In tegenstelling tot de andere trambedrijven in België wordt in Brussel op normaalspoor gereden. Aangezien er in Brussel vrijwel alleen kopeindpunten zijn, zijn er alleen nog tweerichtingstrams.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het autoverkeer steeds meer op gang, waardoor de trams vast kwamen te zitten. Daarom werd besloten om de tram op steeds meer plekken als prémetro uit te voeren. Het eerste stuk van de prémetro werd geopend in 1957, tussen het Zuidstation en Lemonnier. Op een aantal trajecten waren de prémetro-tunnels daadwerkelijk de voorloper van de metro, maar de Noord-Zuid verbinding (tussen het Noordstation en Albert) en op de Grote Ring (tussen Boileau en Diamant) worden nog steeds als tramverbinding geëxploiteerd.

Materieel

Het tramnet van Brussel wordt grotendeels uitgevoerd door enkelgelede en dubbelgelede PCC's. Begin 2010 zijn de laatste ongelede PCC's buiten dienst gegaan.

In de jaren '90 verschenen de eerste lagevloertrams in Brussel. Deze trams kenmerken zich door een korte middenbak tussen de twee langere kopbakken. Sinds 2006 rijden er nieuwe lagevloertrams in Brussel: deze zijn van het type Flexity Outlook en zijn er in twee versies. De vijfdelige trams van de serie 3000 zijn bijna 32 meter en de zevendelige trams van de serie 4000 zijn ruim 43 meter.

Lijnennet