Amsterdam Vijzelgracht: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
 
{{MetrostationInfo
 
{{MetrostationInfo
|naam=Vijzelgracht <br />(''in aanbouw'')
+
|naam=Vijzelgracht
 
|plaats=Amsterdam
 
|plaats=Amsterdam
 
|afkorting=VZT
 
|afkorting=VZT
Regel 6: Regel 6:
 
|lijn=[[Noord/Zuidlijn|M52]]
 
|lijn=[[Noord/Zuidlijn|M52]]
 
|opening=22 juli 2018
 
|opening=22 juli 2018
|overstap=ja
+
|overstap=Ja
 
}}
 
}}
 
[[Afbeelding:M52.png|90px]]
 
[[Afbeelding:M52.png|90px]]
'''Vijzelgracht''' is een metrostation in aanbouw. Het ligt aan de Amsterdamse [[Noord/Zuidlijn|Noord-Zuidlijn]]. Het station komt te liggen in het zuiden van de binnenstad, en is gesitueerd onder de Vijzelgracht, een gedempte gracht tussen de Vijzelstraat/Prinsengracht en Weteringschans. Het station zal twee toegangen krijgen: een voor het Maison Descartes en een ten noorden van het Weteringcircuit. De laatste toegang zal twee uitgangen naar straatniveau krijgen, een aan de zuidwestzijde van de Vijzelgracht en een die uitkomt op de Weteringschans, ter hoogte van de haltes van de huidige tramlijnen 7 en 10. Het station komt op een diepte van 26 meter onder NAP te liggen. Men verwacht dat het station een aantal van 22.000 in- en uitstappende reizigers per dag krijgt te verwerken. Het perron zal alleen toegankelijk zijn per lift en via roltrappen. De grote ondergrondse ruimte tussen beide toegangen is geschikt te maken voor een automatische parkeergarage. Dit zal echter voorlopig nog niet gerealiseerd worden. Indien in de verre toekomst een Oost/Westlijn via Weteringschans of Singelgracht wordt aangelegd, zal deze het station aan de zuidzijde passeren, boven de tunnels van de Noord/Zuidlijn langs en onder de zuidelijke entreehal door. Op circa 11 meter onder NAP is voor de Oost/Westlijn een station met kantperrons gedacht, ruimte hiervoor is vrijgehouden.  
+
'''Vijzelgracht''' is een Amsterdams metrostation. Het ligt aan de [[Noord/Zuidlijn|Noord-Zuidlijn]]. Het station ligt in het zuiden van de binnenstad, en is gesitueerd onder de Vijzelgracht, een gedempte gracht tussen de Vijzelstraat/Prinsengracht en Weteringschans. Het station heeft twee toegangen: een voor het Maison Descartes en een ten noorden van het Weteringcircuit. De laatste toegang heeft twee uitgangen naar straatniveau, een aan de zuidwestzijde van de Vijzelgracht en een die uitkomt op de Weteringschans. Het station ligt op een diepte van 26 meter onder NAP. Het perron is alleen toegankelijk per lift en via roltrappen. De grote ondergrondse ruimte tussen beide toegangen is geschikt te maken voor een automatische parkeergarage. Dit zal echter voorlopig nog niet gerealiseerd worden. Indien in de verre toekomst een Oost/Westlijn via Weteringschans of Singelgracht wordt aangelegd, zal deze het station aan de zuidzijde passeren, boven de tunnels van de Noord/Zuidlijn langs en onder de zuidelijke entreehal door. Op circa 11 meter onder NAP is voor de Oost/Westlijn een station met kantperrons gedacht, ruimte hiervoor is vrijgehouden.  
  
Het station aan de NZ-lijn wordt naar verwachting op 22 juli 2018 in gebruik genomen. Boven de zuidelijke perrontoegang komt een groot verlicht kunstwerk dat de beroemde overleden zanger  Ramses Shaffy uitbeeldt, die hier in de buurt heeft gewoond. Plannen om het station naar hem te vernoemen haalden het niet.
+
Het station is op 22 juli 2018 in gebruik genomen. Boven de zuidelijke perrontoegang hangt een groot verlicht kunstwerk dat de beroemde overleden zanger  Ramses Shaffy uitbeeldt, die hier in de buurt heeft gewoond. Plannen om het station naar hem te vernoemen haalden het niet.
 +
 
 +
== Metro ==
 +
{{LijnTabel|type=Metro|plaats=Amsterdam|halte=Amsterdam Vijzelgracht}}
 +
 
 +
== Tram ==
 +
Bij het metrostation ligt een tramhalte voor diverse tramlijnen.
 +
{{LijnTabel|type=Tram|plaats=Amsterdam|halte=Amsterdam Vijzelgracht}}

Versie van 3 jul 2018 om 21:03

Metro nieuw.svg
Metrostation Vijzelgracht
Metronetwerk Amsterdam
Plaats Amsterdam
Verkorting VZT
Lijn(en) M52

M52.png Vijzelgracht is een Amsterdams metrostation. Het ligt aan de Noord-Zuidlijn. Het station ligt in het zuiden van de binnenstad, en is gesitueerd onder de Vijzelgracht, een gedempte gracht tussen de Vijzelstraat/Prinsengracht en Weteringschans. Het station heeft twee toegangen: een voor het Maison Descartes en een ten noorden van het Weteringcircuit. De laatste toegang heeft twee uitgangen naar straatniveau, een aan de zuidwestzijde van de Vijzelgracht en een die uitkomt op de Weteringschans. Het station ligt op een diepte van 26 meter onder NAP. Het perron is alleen toegankelijk per lift en via roltrappen. De grote ondergrondse ruimte tussen beide toegangen is geschikt te maken voor een automatische parkeergarage. Dit zal echter voorlopig nog niet gerealiseerd worden. Indien in de verre toekomst een Oost/Westlijn via Weteringschans of Singelgracht wordt aangelegd, zal deze het station aan de zuidzijde passeren, boven de tunnels van de Noord/Zuidlijn langs en onder de zuidelijke entreehal door. Op circa 11 meter onder NAP is voor de Oost/Westlijn een station met kantperrons gedacht, ruimte hiervoor is vrijgehouden.

Het station is op 22 juli 2018 in gebruik genomen. Boven de zuidelijke perrontoegang hangt een groot verlicht kunstwerk dat de beroemde overleden zanger Ramses Shaffy uitbeeldt, die hier in de buurt heeft gewoond. Plannen om het station naar hem te vernoemen haalden het niet.

Metro

Route
M52 Amsterdam: Noord - Centraal Station - Vijzelgracht - Europaplein - Station Zuid Metro GVB Gebied.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s) of vervoerregio('s)

Tram

Bij het metrostation ligt een tramhalte voor diverse tramlijnen.

Route
1 Amsterdam: Osdorp De Aker - Station Lelylaan - Surinameplein - Leidseplein - Vijzelgracht - Weesperplein - Oosterpark - Muiderpoortstation Tram GVB Gebied.svg
7 Amsterdam: Slotermeer - De Vlugtlaan - Kinkerbuurt - Elandsgracht - Leidseplein - Vijzelgracht - Weesperplein - Rietlandpark - Azartplein Tram GVB Gebied.svg
19 Amsterdam: Station Sloterdijk - Bos en Lommer - Elandsgracht - Leidseplein - Vijzelgracht - Weesperplein - Watergraafsmeer - Diemen: Sniep Tram GVB Gebied.svg
24 Amsterdam: Frederiksplein - De Pijp - Olympiaplein - VU Medisch Centrum Tram GVB Gebied.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s) of vervoerregio('s)