Lijn 10 Nijmegen, Centraal Station - Heyendaal: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Afbeeldingen in routestrip vervangen door Sjabloon:Rimg)
k (volgens mij)
Regel 11: Regel 11:
 
|frequentie_dal=12x/uur  
 
|frequentie_dal=12x/uur  
 
|frequentie_dal_vakantie=0-4x/uur
 
|frequentie_dal_vakantie=0-4x/uur
|frequentie_avond=0-2x/uur
+
|frequentie_avond=2x/uur
 
|frequentie_avond_vakantie=rijdt niet
 
|frequentie_avond_vakantie=rijdt niet
 
}}
 
}}

Versie van 16 nov 2013 om 16:16

Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 10
Vervoerder(s) Breng
Concessie Arnhem Nijmegen
Lijnsoort Stadsbus
Materieel Mercedes-Benz Citaro CNG Geleed
Frequenties
Spits 12-32x/uur
Spits (vakantie) 0-4x/uur
Dal 12x/uur
Dal (vakantie) 0-4x/uur
Avond 2x/uur
Avond (vakantie) rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Breng 9276 op station Heyendaal

Lijn 10, de Heyendaalshuttle, is een frequente buslijn tussen station Nijmegen, station Nijmegen Heyendaal, de Radboud Universiteit, het Radboudziekenhuis en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Tussen acht en half tien 's ochtends rijdt lijn 10 doordeweeks elke vier minuten (vanaf station Nijmegen); daarna tot half zes 's avonds elke vijf minuten. Daarna rijdt lijn 10 elke tien of vijftien minuten tot ongeveer kwart over zeven. Van kwart over zeven tot kwart voor tien 's avonds heeft de bus een frequentie van tweemaal per uur. Nog later op de avond en in het weekend rijdt lijn 10 niet. In de vakantieperiode rijdt de bus van acht uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds elk kwartier; daarbuiten niet. Echter, in de kerstvakantie, op sommige feestdagen en in bepaalde periodes van de zomervakantie wordt helemaal niet gereden.

Buiten de schoolvakanties rijden in de ochtendspits tevens 17 ritten als versterking tot de HAN. Deze ritten werden voorheen als lijn 210 gereden. Het gaat hierbij om streekbussen die vanaf CS meteen doorrijden.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Nijmegen, Centraal Station  
Route rsTr.svg Nijmegen, Station Heyendaal  
Route rhlr.svg Nijmegen, Huygensgebouw  
Route rhlr.svg Nijmegen, Erasmusgebouw  
Route rhlr.svg Nijmegen, Spinozagebouw / Tandheelkunde  
Route rhlr.svg Nijmegen, UMC St. Radboud  
Route rhlr.svg Nijmegen, HAN  
Route rsTr.svg Nijmegen, Station Heyendaal  
Route rsT0.svg Nijmegen, Centraal Station  

Geschiedenis lijn 10

Tot 12 december 2004 reed lijn 10 als sneldienst van Centraal Station naar de Brabantse Poort via de Sint Annastraat, Hatertseweg en Dukenburg. Er werd maar op een beperkt aantal haltes gestopt.

Vanaf 12 december 2004 werd lijnnummer 10 gegeven aan de nieuwe Heyendaalshuttle. Deze lijn zorgde voor een hoogfrequente bediening van Heyendaal, waar de Universiteit en het Academisch Ziekenhuis gevestigd zijn. De Heyendaalshuttle reed een rondje vanaf het Centraal Station een rondje Heyendaal en rijdt weer terug. Hierbij worden alle vestigingen van de universiteit als ook de vestiging van de HAN aangedaan. Speciaal voor de nieuwe lijn 10 waren tweedehandse gelede bussen aangeschaft.

Aanvankelijk reed deze via de Sint Annastraat. Er werd toen gestopt bij de Sint Annamolen. Vervolgens reed deze bus eerst langs de HAN en dan een rondje om het ziekenhuis. Lijn 10 stopte niet bij de halte Bestuursgebouw. Met de opening van de verlengde busbaan door de gehele spoorkuil in augustus 2006 is de bus hier doorheen gaan rijden, in plaats van via de Sint Annastraat. Met de opening van de busbaan werd de bestaande halte "Station Heyendaal" verplaatst naar de nieuwe busbaan waar lijn 10 ook ging halteren. Als gevolg van deze nieuwe route werd nu de halte Universiteit O.Z. als eerste aangedaan in Heyendaal.

Lijn 10 reed in de spitsuren elke vier minuten. Daarbuiten reed de lijn elke 7,5 minuut. Lijn 10 reed niet in de avonduren en het weekend. Tot 10 december 2006 verzorgde lijn 11 op deze tijden de bediening van Heyendaal. Lijn 11 reed via de Heyendaalseweg een rondje Heyendaal. Vanaf 10 december 2006 werd de bediening van Heyendaal 's avonds overgenomen door de gewijzigde lijnen 3, 4 en 9. Vanaf 10 december 2006 werd de frequentie tussen 12:30 en 14:00 en tussen 17:00 en 18:00 opgevoerd. Vanaf 13 december 2009 reed lijn 10 ook tussen 10:30 en 12:30 elke 4 minuten. Daardoor werd er van 8:00 tot 17:30 elke vier minuten gereden. De ritten voor 8:00 vervielen vanaf die datum.

Tot 10 december 2006 werd in de vakantie elke tien minuten gereden. Vanaf 10 december 2006 werd dit teruggebracht tot een kwartierdienst en ging lijn 10 op bepaalde dagen helemaal niet rijden: in de kerstvakantie, een groot deel van de zomervakantie en enkele feestdagen.

Lijn 10 werd verzorgd door de Nijmeegse stadsvervoerder Novio. Per 13 december 2009 werd de exploitatie voorgezet onder de naam Breng. De bussen op lijn 10 werden hierbij vervangen door nieuwe gelede bussen die op aardgas reden.

In november 2009 begon de gemeente met de reconstructie van het rondje Heyendaal. Ook de Philips van Leydenlaan ging hierbij op de schop. De haltes Tandheelkunde en UMC Sint Radboud vervielen tijdelijk en er kwam een noodhalte op de Sint Annastraat. In juni 2010 waren de werkzaamheden afgerond en de bussen gingen weer via de Philips van Leydenlaan rijden. De halte Tandheelkunde is sindsdien vervallen. De halte UMC Sint Radboud richting station werd verplaatst richting de voormalige halte Tandheelkunde om reizigers voor de Tandheelkundige Kliniek te compenseren voor het wegvallen. Lijn 10 ging voortaan ook stoppen bij de halte Bestuursgebouw, net om de hoek van de voormalige halte Tandheelkunde voor reizigers voor de Aula en het Spinozagebouw. Deze halte werd daarvoor door lijn 10 overgeslagen.

Per 11 december 2011 is lijn 10 buiten de vakantieperiodes 's avonds tweemaal per uur gaan rijden. Deze avondritten komen aan als lijn 300 vanuit Arnhem, Huissen en Bemmel. Één jaar later, per 9 december 2012, werd de frequentie tussen half tien 's ochtends en half zes 's avonds teruggebracht naar twaalfmaal per uur (elke vijf minuten). Door herstructurering van het lijnennet gingen meer via bussen via Heyendaal rijden waardoor lijn 10 in frequentie omlaag gebracht kon worden.

Voormalige route van 12 december 2004 tot augustus 2006

Halte
Route 0sTr.svg Nijmegen, Centraal Station  
Route rhlr.svg Nijmegen, Sint Annamolen  
Route rhlr.svg Nijmegen, Kapittelweg/HAN  
Route rhlr.svg Nijmegen, Universiteit O.Z.  
Route rhlr.svg Nijmegen, Bibliotheek  
Route rhlr.svg Nijmegen, Tandheelkunde  
Route rhlr.svg Nijmegen, UMC St. Radboud  
Route rhlr.svg Nijmegen, Sint Annamolen  
Route rsT0.svg Nijmegen, Centraal Station  

Voormalige route vanaf augustus 2006 met halte Tandheelkunde

Halte
Route rhlr.svg Nijmegen, Erasmusgebouw  
Route rhlr.svg Nijmegen, Tandheelkunde  
Route rhlr.svg Nijmegen, UMC Sint Radboud  

Diverse bussen hebben onder nummer 10 tussen het centrale station en Heyendaal gereden: