Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Standaardstreekbus

243 bytes toegevoegd, 28 mei 2012 18:02
geen bewerkingssamenvatting
[[Afbeelding:Ststr2.jpg|200px|thumb|Connexxion-cabrio 9969. Deze DAF-Den Oudsten is tegenwoordig een soort promotiebus voor Connexxion.]]
Vanaf 1966 verscheen een nieuw type bus op de Nederlandse wegen: de standaardstreekbus. Deze bus bleek beeldbepalend te worden voor het Nederlandse streekvervoer in de drie decennia die volgden. Tussen 1966 en 1988 zijn duizenden bussen gebouwd van dit type. Carrosserie bouwers waren: Deze grote aantallen werden gebouwd door verschillende carrosseriebouwers, zoals Verheul, Den Oudsten, Jonckheere en Hainje. Deze Zij bouwden bussen op onderstellen van Leyland, DAF en Volvo. De meeste bussen waren standaardwagens (dat wil zeggen 12 meter lang en 2,5 meter breed), maar er zijn ook smalle, korte, gelede en tourbussen gebouwd.
Dit bustype wordt ook vaak, enigszins onterecht, aangeduid als MB200, omdat dat de meeste bussen gebouwd zijn op het DAF MB200 chassis. In het verleden waren LVB of LOB vaak gebruikte namen, naar de handelsnamen van respectievelijk de Leyland-Verheul Bus en de Leyland-Den Oudsten Bus. Zowel exemplaren van de eerste serie als de laatste serie zijn bewaard gebleven. De eerste series waren Verheul bussen op Leyland Tiger chassis. De laatste bussen zijn gebouwd op Volvo B10M en DAF MB200 chassis. De allerlaatste, de VAD 3931, voor Nederland is inmiddels opgenomen in de collectie van de SVA, evenals bijzondere verschijningen als een gelede wagen, een trolley en een wagen met "KLM-front".  Dit bustype werd in kleine aantallen geëxporteerd. Enkele Belgische pachters reden met dit type, er is een serie aan Israël geleverd en er is een handvol in Frankrijk verzeild geraakt.
Aangezien de laatsten in 1988 zijn gebouwd is het type tegenwoordig alleen nog te vinden bij taxibedrijven en museumbusstichtingen.
1.276
bewerkingen

Navigatiemenu