Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

NS

18 bytes toegevoegd, 27 mei 2019 12:42
k
geen bewerkingssamenvatting
[[Bestand:NS logo.svg|150px|thumb|rechts|Logo van de Nederlandse Spoorwegen]]
'''NS''' (oorspronkelijk de afkorting van '''Nederlandse Spoorwegen''') is de grootste reizigersvervoerder van Nederland. Het bedrijf exploiteert uitsluitend reizigerstreinen. NS is een semi-staatsbedrijf: de Nederlandse Staat bezit 100% van de aandelen.
Het hoofdkantoor van NS is gevestigd in Utrecht (naast station [[Utrecht Centraal]]), maar er zijn talloze nevenvestigingen in het hele land.
== Dochterbedrijven ==
NS heeft een aantal activeiten activiteiten uitbesteed aan dochterbedrijven. Het bekendste dochterbedrijf is '''[[NS Reizigers]]''' (NSR), dat verantwoordelijk is voor het binnenlandse reizigersvervoer en de kaartverkoop op de stations. Treinverbindingen over de [[HSL-Zuid|HSL]] en naar het buitenland worden geëxploiteerd door '''[[NS International]]''' (voorheen bekend als ''NS Hispeed''). Verantwoordelijk voor het onderhoud, schoonmaken en rangeren van treinmaterieel is '''[[NedTrain]]'''.
Het vastgoed dat in bezit is van NS (zoals stationsgebouwen en kantoren) wordt beheerd en geëxploiteerd door '''[[NS Poort]]''' (ontstaan uit delen van NS Stations, NS Vastgoed en NS Commercie). NS Poort verhuurt bijvoorbeeld winkelruimtes op stations, maar is ook verantwoordelijk voor ontwikkeling van stationsgebieden.
Veel horeca- en winkelformules op stations worden geëxploiteerd door '''[[NS Stations Retail]]'''. NS Stations Retail (tot 2012: Servex) ontwikkelt eigen formules (zoals bijvoorbeeld Kiosk en Smullers), maar is franchisenemer van bestaande winkelformules. Voorbeelden hiervan zijn Burger King en AH to Go.
Daarnaast was de NS eigenaar van '''[[Qbuzz]]''' en mede-eigenaar van '''[[HTM]]'''. Deze bedrijven waren ondergebracht bij [[Abellio]].
== Materieel ==
* [[ICM|ICMm]]
* [[DDZ]]
 
* [[ICRm]]
* [[Loc 1700]]
* [[TRAXX]]
 
=== Voormalig materieel ===
* '''[[Treinstel]]len:'''
** [[Bombardier A32]] ([[Lightrail]] tussen [[Gouda]] en [[Alphen a/d Rijn]])
** [[Üstra TW6000]] (tram Houten - Houten Castellum)
 
=== Toekomstig materieel ===
* [[ICNG]]
29
bewerkingen

Navigatiemenu