Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

DRIS

488 bytes toegevoegd, 22 mrt 2010 14:49
Systemen in Nederland: Almere toegevoegd, meer details ken ik van Almere helaas niet. Extra detail bij Infoxx, van andere vervoerders kan alleen statische info weergegeven worden
===Trein (landelijk)===
Landelijk wordt voor dynamische reisinformatie gebruik gemaakt van [[CTA|centrale treinaanwijzers]] (CTA's). Vrijwel alle grotere stations zijn hiermee uitgerust, evenals een groot aantal kleinere stations. Vertragingen (afgerond op vijf minuten) en andere afwijkingen van de dienstregeling kunnen vertoond worden op een CTA. De informatie komt uit de systemen van de [[Verkeersleiding]], en de CTA's worden aangestuurd door een medewerker van [[ProRail]].
 
===Almere===
De meeste haltes in Almere zijn voorzien van DRIS. In de meeste gevallen gaat het om de goedkopere InfoTin, welke voor het eerst gebruikt werd door Connexxion dochter Hermes in Sittard en later in de regio Eindhoven. Connexxion heeft dit systeem overgenomen voor Almere. Het systeem werkt met Infoxx. Station Almere Centrum bezit een dynamisch busstation met een ander systeem.
===Amsterdam===
Nijmegen heeft sinds de zomer van 2009 een vernieuwd dynamisch systeem omdat het oude systeem niet meer te repareren was. Verschillende bushaltes zijn voorzien van displays die de reizigers voorzien van actuele vertrektijden. Ieder busperron van het [[Nijmegen|centraal station]] heeft een display gekregen en er is een groot scherm waarop alle actuele vertrektijden staan. Ook [[Nijmegen Dukenburg|busstation Brabantse Poort]] heeft deze displays.
Het systeem is een project dat gefinancierd is door de [[Stadsregio Arnhem-Nijmegen|stadsregio Arnhem-Nijmegen]]. Het informatiesysteem wordt van informatie voorzien door Infoxx.
===Drechtsteden===
Hermes is de eerste vervoerder die een goedkopere versie op de 'dure' displays bij de haltes heeft: InfoTin. Het is een klein apparaatje dat aan de haltepaal zelf vastzit. Het heeft een batterij die gemiddeld vijf jaar mee kan. Het syteem krijgt zijn informatie via de radiofrequentie van Radio 4. Helaas wordt die frequentie sterk verstoord en daarom loopt er nu een proef om de informatie te verzenden via Omroep Brabant. Vrijwel alle haltes buiten Eindhoven waar Hermes halteert zijn voorzien van InfoTin. Binnen Eindhoven zijn een aantal grotere haltes voorzien van een duurder systeem, dat al een aantal jaren in gebruik is. De overige halten zijn bijna allemaal voorzien van InfoTin.
 
InfoTin werkt met data van Infoxx. Informatie van andere vervoerders in de regio Eindhoven kan niet dynamisch getoond worden.
===Midden en West-Brabant===
16.110
bewerkingen

Navigatiemenu