Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

ICR

21 bytes verwijderd, 16 jul 2017 18:26
geen bewerkingssamenvatting
==Geschiedenis==
Het ICR-ontwerp stamt af van het de Intercitytreinstellen ([[ICM]]). De draaistellen zijn anders ten opzichte van ICM: voor ICR werden dezelfde draaistellen gebruikt als bij de Franse Corail-rijtuigen. De rijtuigen werden in vier verschillende series besteld, vanaf 1977, waarna ze tussen 1980 en 1988 in dienst kwamen. De series ICR-1, ICR-2 en ICR-4 zijn uitsluitend toegelaten in Nederland, met uitzondering van enkele ICR-4-rijtuigen. ICR-3 was ook toegelaten in de buurlanden. Door de modernisering is de toelating voor Duitsland vervallen. De rijtuigen zijn nu alleen nog in Belgie België toegelaten.
In totaal werden 378 rijtuigen aangeschaft. Er werden rijtuigen besteld van het type A (eerste klasse), B (tweede klasse), BKD (tweede klasse met keuken en bagageruimte), AB (eerste en tweede klasse) en Bs (tweede klasse met stuurstand, alleen voor de Beneluxdienst).
Een deel van de rijtuigen rijtuigen werd later aangepast voor het rijden over de [[HSL-Zuid]] en onder meer voorzien van een afwijkend interieur en exterieur in de huisstijl van [[NS Hispeed]]. Deze rijtuigen werden '''PRIO'''-rijtuigen genoemd.
In 2015/2016 volgde een nieuwe revisie. Het interieur in de tweede klas werd opnieuw gemoderniseerd, waarbij stoelen in de tweede klas nieuwe blauwe bekleding kregen. De binnenwanden van alle rijtuigen kregen een nieuw design. Ook werden in de coupe's coupés bagagerekken ingebouwd, hiervoor werden ten koste van twee zitplaatsen verwijderd. De fietsafdelingen worden voorzien van riemengordels, zodat vanaf medio 2017 fietsen ook over de HSL vervoerd mogen worden. Oorspronkelijk zouden de BDs-rijtuigen geschikt gemaakt worden voor trek/duw-inzet met [[TRAXX]]. Dit ging uiteindelijk niet door, de BDs-rijtuigen worden nu als gewoon regulier rijtuig ingezet.
==Inzet==
ap_users
3.184
bewerkingen

Navigatiemenu