Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken
geen bewerkingssamenvatting
{{Meebezig}}
{{VLijnInfo
|lijnnr=7
'''Lijn 7''' reed van de Reeshof via het Centraal Station naar het centrum.
De route via de Harlingendreef werd alleen gereden als [[Lijn 8 Tilburg, Harlingendreef - Centraal Station (1991-1994)|lijn 8]] niet reed.De haltes aan de Bredaseweg en de Hogeschoollaan werden dan niet bediend. 
== Route ==
{{RouteTop|
== Geschiedenis ==
=== Alternatieve route op zaterdag (en koopavond) ===
Op In de jaren ’90 was internet nog geen gemeengoed als dat dit tegenwoordig is, webwinkels zoals we deze tegenwoordig kennen waren onontgonnen terrein. Wanneer consumenten iets wilden kopen, dan waren zij aangewezen op winkels van de middenstand. Met name op zaterdagen (en koopavond) werd vaak op koopavonden gingen mensen massaal naar het centrum van de “Kermisroute” gereden stad om vertraging in daar inkopen te lopendoen. De bus deed Veel mensen deden dat met de auto, met als gevolg dat er in de richting van Tilburgse binnenstad op deze tijden standaard files stonden voor de parkeergarages. Vooral de situatie rondom het Centrum de halten Tilburg, Spoorlaan en TilburgPiusplein was een flessenhals, Stadhuisplein dan niet aan, maar reed via dat stukje binnenstad zaten de ingangen van welgeteld drie grote parkeergarages. Eigenaardig genoeg speelde dit probleem vooral in de halten Tilburgrijrichting Heuvel – Piusplein – Stadhuisplein, Noordhoekring en Tilburg, Schouwburgring naar het Stadhuisplein. Door deze route te rijden hoefde er niet ‘Achter waar de Schouwburg’ gedraaid te wordenvertraging op kon lopen tot 10 minuten.
Wanneer er ‘Achter De andere richting was een stuk minder congestiegevoelig, hierdoor reden de Schouwburg’ gekeerd moest worden lijnen 6 en 7 op zaterdag en op koopavond een andere route naar het Stadhuisplein dan normaal. De bus reed de bus leeg (mat) dan vanaf de halte Stadhuisplein naar het Louis Bouwmeesterplein, een plein met parkeergarage achter station via de Tilburgse schouwburg Noordhoekring en dan weer terug de Schouwburgring naar het Stadhuisplein om daar weer reizigers op te pikken. Wanneer , alwaar de bus dan via bij aankomst op de Noordhoekring reed hoefde deze keerlus dus niet gereden te worden, welke toch al snel 3 á 4 minuten duurde en je stond halte gelijk weer in de juiste rijrichting richting stond om haar route te hervatten. Door de dienst weer op te pakkenchauffeurs werd deze route ook wel de “Kermisroute” genoemd. Mensen die naar Dit omdat gedurende de Tilburgse Kermis de meeste bussen via de halte Heuvelring moesten, konden blijven zitten Noordhoekring reden en bij niet via de halte in de richting van het station alsnog uitstappenHeuvelring. Maar daarover later meer.
Hoewel deze lijn tussen het beginpunt in Tilburg West en het station voldoende rijtijd had, werd vertraging vaak in het Centrum opgelopen. In die tijd had Zoals gezegd reden de middenstand in winkelcentra nog geen concurrentie van webwinkels, dus vaak gingen mensen bussen op zaterdag dan met gezette tijden via de auto naar de stadNoordhoekring. De infrastructuur in de Tilburgse binnenstad was hier niet echt op berekend, waardoor er op zaterdagmiddag standaard files stonden op de haltes Spoorlaan en Heuvelring, het Piusplein kwamen voor lijn 6 en Paleisring, met name lijn 7 in de richting van de schouwburg was dit het gevalStadhuisplein dan dus te vervallen. In Reizigers die naar de andere richting viel de drukte reuze mee, waardoor de keuze door de chauffeur snel gemaakt was Heuvel wilden reizen konden dan blijven zitten en vrijwel standaard via de Noordhoekring naar het Stadhuisplein werd gereden in plaats van via alsnog op de Heuvelringuitstappen.
Deze omleiding dankt haar naam aan het feit Wanneer lijn 6 en 7 de normale route reden, dan keerden zij ‘Achter de Schouwburg’. In dat tijdens geval reed de Kermis bus leeg vanaf het Stadhuisplein richting het Louis Bouwmeesterplein, welke is gelegen achter de meeste stadslijnen via imposante schouwburg van Tilburg. Desgewenst kon op dit plein de Noordhoekring reden in plaats van via tijd afgewacht worden tot een paar minuten voor vertrektijd op het Stadhuisplein, alwaar de Heuvelringroute weer opgepakt werd. Deze keerlus kostte ongeveer 3 á 4 minuten om te rijden.
=== Omleidingsroute tijdens de Tilburgse Kermis ===
== Bijzonderheden ==
Wanneer lijn 8 niet • Op zaterdag reed, konden reizigers in de Reeshof gebruik maken stadsdienst van lijn 7Tilburg tussen aanvang dienst en ca. 10:30u een halfuurdienst; De haltes aan vakantiedienstregeling was alleen van kracht tijdens de Bredaseweg en zomervakantie, tijdens de overige vakantieperioden reed lijn 7 de Hogeschoollaan werden dan niet bediend.reguliere dienstregeling;
Op zaterdag reed • In de brede spits (6:30u – 9:30u en 13:30u – 18:30u) ging lijn 7 tussen aanvang dienst en caminder vaak rijden. 10:30u Van elke tien minuten een bus ging de frequentie terug naar elke vijftien minuten een halfuursdienstbus.
314
bewerkingen

Navigatiemenu