Lijn 159 Almere De Vaart - Lelystad Gordiaan

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 159
Vervoerder(s) VAD
Regio Zuid-Flevoland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 23 mei 1982 t/m 30 mei 1987
Voorganger(s) geen
Opvolger(s) 159
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Dal 1x/2 uur
Avond reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 159 reed van Almere Buiten via de Oostvaardersdijk naar Lelystad.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sr.svg Almere Buiten, Bedrijventerrein De Vaart  
Route rsr.svg Lelystad, Haven  
Route rsr.svg Lelystad, Gondelbrug  
Route rsB0.svg Lelystad, Gordiaan    

Geschiedenis

Op 23 mei 1982 werd de route van de buslijnen tussen Almere en Lelystad verlegd naar de nieuwe rijksweg A6. Ter vervanging van de route over de Oostvaardersdijk ging hier een nieuwe buslijn 159 rijden. In de spitsuren werd elk half uur het hele traject gereden en in de daluren elke 2 uur, binnen Lelystad werd dit aangevuld tot een uurdienst. In de avonduren en het weekeinde werd alleen binnen Lelystad 1x/uur gereden.

Op 29 mei 1983 vervielen alle ritten die binnen Lelystad (Gordiaan - Haven) werden gereden. Dit werd overgenomen door de nieuwe lijn 5 die elke dag van week, elk moment van de dag, elk half uur ging rijden tussen de Gordiaan en Lelystad-Haven. Van deze buslijn bleef de routes en dienstregeling ongewijzigd gehandhaafd op een halfuursdienst in de spitsuren en een 2-uursdienst in de daluren.

Op 31 mei 1987 werd deze lijn eveneens doorgetrokken van De Vaart naar het Centrum van Almere-Buiten, waar de lijn een nieuw eindpunt kreeg bij het nieuwe treinstation Almere Buiten langs de geopende spoorlijn. In de rest van de route en dienstregeling vonden verder geen wijzigingen plaats, alleen de doorkoppeling met lijn 19 kwam te vervallen.