Bova Xpress

Uit OV in Nederland Wiki
(Doorverwezen vanaf BOVA Xpress)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Bova Xpress was de eerste, in Nederland gebouwde, semi-lagevloerslijnbus. De bus werd in 1978 geïntroduceerd. Hiervan zijn er 16 gebouwd, alle als prototype voor de OAD. De bus was een ontwikkeling van OAD, DAF en Bova en zou de vervanger moeten worden van de standaardstreekbus. De eerste 16 exemplaren zouden door de OAD gebruikt worden en DAF en Bova zouden de op- en aanmerkingen gebruiken om de bussen te modificeren zodat in 1983 er een compleet nieuwe opvolger voor de standaardstreekbus klaar stond. Helaas ging het met de economie in 1981 zo slecht dat DAF zich terugtrok uit de samenwerking en Bova het ook noodzakelijk vond geen geld meer te investeren in het project. De OAD is de bussen blijven gebruiken en heeft ze zelf onderhouden. Dit bedrijf heeft de patenten uit de boedel van DAF opgekocht zodat die de enige vervoerder waren met deze bus.

De langst rijdende Xpress was bus nummer 310, welke ruim 21 jaar dienst heeft gedaan. Thans staat de bus in een loods in Breda te wachten op betere tijden.

Met de komst van deze serie bussen werd er een aparte nummerreeks voor lijndienstbussen (zoals ze bij de OAD altijd hebben geheten) ingesteld: 301-316. Later werd deze serie aangevuld met alle andere bussen voor de lijndienst die de OAD aanschafte.

Vervoerder Serie Type Bouwjaar Status Concessie(s) Opmerkingen Afbeelding
OAD 301 - 316 Xpress 1978 Buiten dienst Achtergrondkleur.jpg