Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

VDL Berkhof Ambassador

5.683 bytes toegevoegd, 29 jul 2012 09:30
geen bewerkingssamenvatting
|series=3154, 3158, 3159
|type=ALE 120
|concessies=[[Concessie DAV-gebied|DAV]], [[Concessie Achterhoek-Rivierenland|Achterhoek-Rivierenland]]
|opmerkingen=ex-[[Connexxion]], waarschijnlijk (deels) buiten dienst
|afbeelding=Afbeelding:Arriva_3158.JPG
|concessies=[[Concessie Veluwe|Veluwe]]
|afbeelding=Afbeelding:1486.JPG
}}
{{InzetRij
|vervoerder=[[connexxion]]
|series=3161 - 3172 (ex 1461 - 1472)
|type=ALE 120
|concessies=[[Concessie Twente|Twente]]
|opmerkingen=hier mee worden de stad en streek bussen in twente mee verzorgt
|afbeelding=Afbeelding:bus_1229507b.JPG
}}
{{InzetRij
[[Categorie:Busmaterieel]]
 
 
 
[[Kritiek]]
 
Naast positieve geluiden was/is er ook negatieve kritiek op de bus. Dit meeste kritiek is overigens niet alleen van toepassing op de Ambassador, maar op alle lagevloerbussen.
Minder zitplaatsen. De Ambassador heeft tussen de 38 en 41 zitplaatsen, terwijl hogevloersbussen ongeveer 45-47 zitplaatsen hebben. Dit komt in de eerste plaats doordat de voorste wielkasten niet weggewerkt kunnen worden als gevolg van de lagevloer, waardoor er minder ruimte is voor stoelen. Ook is er tegenover de uitstapdeur plaats gereserveerd voor kinderwagens of rolstoelen.
Goedkope stoelen. Het interieur en inrichting kan aangepast worden naar wens van de busmaatschappij. Vaak wordt hierop beknibbeld met als gevolg dat de bussen worden uitgerust met goedkope stoelen die een stuk minder comfortabel zijn dan de stoelen in het oudere materieel. De stoelen zijn plastic kuipjes met een dun laagje schuimrubber en daaroverheen stoffen bekleding. De zittingen zijn een stuk smaller waardoor brede mensen amper naast elkaar kunnen zitten. Daarnaast hebben de stoelen meestal geen arm-, nek- en schouderleuning. Betere stoelen zijn wel leverbaar, maar daar hangt ook een ander prijskaartje aan. In de voormalige bussen van de Brabantliner en de huidige bussen van de productformule Volans zijn "luxere" zetels ingebouwd. In de concessies Midden-Overijssel en Veluwe rijden ook Ambassadors met iets betere stoelen. De Ambassadors in de concessie Achterhoek-Rivierenland van Arriva en de voormalige serie van Stadsvervoer Nederland (nu Connexxion) hebben standaard stoelen met beklede hoofdsteunen.
Geluid. De bussen worden doorgaans afgeleverd met een automatische vierversnellingsbak van het merk Voith in combinatie met een Cummins motor. De Voith versnellingsbakken zijn herkenbaar aan een gierend geluid die meeloopt met het toerental van de motor. De Voith bakken tussen 2001 en 2005 schakelden pas laat over, dit zorgde voor meer lawaai. Vanaf 2005 werden de bussen afgeleverd met een automatische zesversnellingsbak van ZF (8700/8800-serie van Connexxion, eerder al beschikbaar in de Hermes 1800-serie), deze bussen hebben een rustiger loop. Datzelfde jaar werd de Ambassador met een nieuwe milieuvriendelijker motor geleverd, waarbij ook de Voith-bak werd vernieuwd. De nieuwe versnellingsbak schakelt eerder (met name handig voor het stadsverkeer), waardoor het gierende geluid minder werd. Toch blijft het nadeel dat de bus op topsnelheid veel toeren maakt doordat de bak maar vier versnellingen heeft. Bij latere generaties werd de geluidsproductie wel verder gereduceerd door vernieuwingen in zowel de Voith-versnellingsbak, de Cummins motor en het isolatiemateriaal.
Matige tot slechte vering als gevolg van ruimtegebrek door de verlaagde vloer waardoor de kunststof en aluminium onderdelen vooral op klinkerwegen en/of bij oneffenheden in de weg gaan rammelen. Dit gaat ook weer ten koste van het comfort voor zowel de chauffeur als de passagier(s). De nieuwste generatie ligt overigens wel een stuk beter op de weg.
Bij de oudere versies werd de ALE106 (10 meter bus) standaard met een lichtere motor geleverd dan zijn grotere broer. Deze motoren leverden nog wel eens ongemakken op. Zo klaagde streekvervoerder Hermes over de lichtere motor. In het Limburgse Heuvelland kwamen de Ambassadors regelmatig wat pk's tekort. Later werd voor beide types dezelfde motor gebruikt.
Bij de eerste series (Connexxion/Hermes) werd de Ambassador afgeleverd met groene lcd-filmaanduiding (lijnnummer en bestemming)van het merk GORBA. Deze bleken gevoeliger voor defecten en moeilijk leesbaar. Latere series werden afgeleverd met oranje led-films. Dit probleem speelde overigens bij meer busmerken.
De bus raakte in opspraak toen in december 2003 een chauffeur uit Almelo de dood vond toen hij met zijn hoofd klem kwam te zitten tussen de dubbele voordeur. Deze bussen waren voorzien van een anti-inbraaksysteem dat ervoor zorgde dat de deuren na 4 seconden automatisch afgesloten werden nadat deze beveiliging geactiveerd werd. Mogelijk stapte de chauffeur te laat uit. In april 2004 raakte een chauffeur uit Enschede gewond bij een vergelijkbaar incident. De software van de 219 bussen uit die serie werd aangepast. Nieuwere bussen kregen een enkelbladdeur. De dubbele deur van de betreffende bus van het eerste incident (8166) werd vervangen door een enkelbladdeur en ook de cabine werd vernieuwd.[8] Ook waaide door het lage gewicht zo nu en dan een Ambassador van de dijk, bijvoorbeeld bij Simonshaven tijdens de storm van 18 januari 2007.
In 2010 riep VDL circa 350 Ambassador-bussen terug. Het gaat om de eerste generatie bussen, die tussen 2001 en 2004 zijn uitgeleverd. Van de circa zevenhonderd bussen uit die serie vertonen er zo’n 300 vervormingen aan de achterkant van het chassis als gevolg van het te snel nemen van de verkeersdrempels. Bij vijftig andere bussen zijn haarscheurtjes ontstaan in het onderstel. Dat deel van het chassis werd vervangen en verstevigd. Ook de vering werd aangepast. Die maatregelen moesten ertoe leiden dat de assen niet meer tegen het onderstel van de bus aan klappen als de bussen te snel over verkeersdrempels gaan. De reparaties werden uitgevoerd tijdens reguliere onderhoudsbeurten. De constructie van de bussen werd in 2005 aangepast omdat die met milieuvriendelijker motoren werden uitgerust. In die nieuwe versie komen de mankementen niet voor. In totaal rijden er meer dan 2200 Ambassadors in Nederland, op een totale vloot van 5000 bussen.[9]
76
bewerkingen

Navigatiemenu