Thalys

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Geert (overleg | bijdragen) op 26 apr 2009 om 22:38 (+materieel +tariefstructuur)
Ga naar: navigatie, zoeken

Thalys is de naam van het internationale hogesnelheidsnetwerk van de Franse SNCF (62% aandeel), de Belgische NMBS (28% aandeel) en de Duitse Deutsche Bahn (10% aandeel)[1]. Het bedrijf is een Belgische onderneming (samenwerkende vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) en gevestigd in Brussel.

Lijnvoering

Schematische weergave van de Thalyslijnen inclusief eindpunten. De stippellijnen zijn treindiensten die alleen gedurende een bepaald seizoen worden gereden (Zon-Thalys en Ski-Thalys).

Thalys exploiteert diverse lijnen in Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. De volgende diensten rijden iedere dag:

  • Amsterdam - Parijs v.v. (ongeveer zes keer per dag)
    via: Amsterdam Centraal - Schiphol - Den Haag HS - Rotterdam Centraal - Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid/Midi - Paris-Nord
  • Keulen - Parijs v.v. (ongeveer zes keer per dag)
    via: Köln Hbf - Aachen Hbf - Liège-Guillemins - Brussel-Zuid/Midi - Paris-Nord
  • Oostende - Parijs v.v. (één keer per dag)
    via: Oostende - Brugge - Gent St Pieters - Brussel-Zuid/Midi - Paris-Nord

Tussen Brussel en Parijs wordt over het algemeen een uurdienst geboden, en op sommige momenten een halfuursdienst[2].

Vakantietreinen

  • Zon-Thalys: Amsterdam - Marseille v.v. (één keer per dag, iedere zaterdag in juli en augustus)
    via: Amsterdam Centraal - Schiphol - Den Haag HS - Rotterdam Centraal - Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid/Midi - Valence - Avignon - Aix-en-Provence - Marseille Marseille Saint-Charles
  • Ski-Thalys: Amsterdam - Bourg-Saint-Maurice v.v. (één keer per dag, iedere zaterdag van eind december t/m halverwege maart)
    via: Amsterdam Centraal - Schiphol - Den Haag HS - Rotterdam Centraal - Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid/Midi - Chambery - Albertville - Moutiers Salins Brides-les-Bains - Aime-la-Plagne - Landry - Bourg-Saint-Maurice

Materieel

Voor de Thalys-ritten wordt gebruik gemaakt van aparte Thalys-treinstellen in bordeauxrode met zilvergrijze kleurstelling. De treinstellen zijn afgeleid van de Franse TGV-stellen.

Er zijn twee typen treinstellen:

  • De PBA-stellen (Parijs-Brussel-Amsterdam, stellen 4532-4540) die geschikt zijn voor rijden over het Nederlandse, Belgische en Franse spoornet. De eigenaar van deze stellen is SNCF;
  • De PBKA-stellen (Parijs-Brussel-Keulen-Amsterdam, stellen 4301-4307, 4321-4322, 4331-4332 en 4341-4346) die geschikt zijn voor rijden over het Nederlandse, Belgische en Franse spoornet. De eigenaren van deze stellen zijn NMBS, DB, NS en SNCF.

Tariefstructuur

Thalys maakt gebruik van een eigen tariefstructuur en vooraf reserveren is verplicht. Thalys kan in Nederland niet worden gebruikt voor binnenlandse reizen, in Duitsland en België is dat wel mogelijk.

De tariefstructuur van Thalys lijkt op een structuur zoals die wordt gebruikt in de luchtvaart en bij ICE International: hoe eerder wordt geboekt en hoe restrictiever het ticket is, des te lager is de prijs. Flexibele tickets (Hi-Life) zijn relatief het duurst. Er zijn ook semi-flexibele tickets (maximaal één keer om te ruilen en te boeken tot uiterlijk twee weken voor vertrek), de zogenaamde OptiWay-tickets. Fixed-tickets (Smoove) zijn tot uiterlijk twee weken voor vertrek te boeken en kunnen niet omgeruild of gerestitueerd worden en zijn bovendien alleen beschikbaar voor de tweede klasse (Comfort 2).

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: