S-Bahn Hamburg

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Ardan (overleg | bijdragen) op 11 apr 2016 om 16:22 (Materieel)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bestand:S-bahn Königstraße.JPG
S-Bahn op Hamburg Königstraße

De S-Bahn Hamburg is een regionaal spoorwegsysteem rond de Noord-Duitse Hanzestad, geëxploiteerd door S-Bahn Hamburg GmbH, een dochterbedrijf van DB Regio. De lijnen van dit netwerk rijden in de binnenstad over twee hoofdassen: de Verbindungsbahn, van Hamburg Hbf via Hamburg Dammtor naar Hamburg-Altona, en de City-Tunnel, die na Hamburg Hbf ondergronds via de Jungfernstieg en de Landungsbrücken naar Altona gaat.

De S-Bahn Hamburg en de S-Bahn Berlijn zijn de enige twee Duitse S-Bahnnetten waarop de treinen stroom afnemen via een derde rail. Het net kent echter hybride treinen, aangezien het in 2007 geopende traject Neugraben-Stade vanaf Neugraben over de reguliere treinsporen is aangelegd. Treinen op deze lijn S3 hebben dus twee stroomafnemers: voor de derde rail én de bovenleiding.

Het S-Bahnnetwerk bestaat uit zes lijnen, waarvan twee spitslijnen. De helft van de lijnen rijdt via de Citytunnel en de andere helft via de Verbindungsbahn. Het centrum van Hamburg wordt zo goed ontsloten met de S-Bahn.

Overzicht van treindiensten

Alleen de treindiensten van S-Bahn Hamburg waarover een pagina is op deze wiki worden genoemd.

Lijn Naam Traject Concessie
S11 Hamburg-Blankenese - Hamburg-Altona - Hamburg Hbf - Hamburg-Barmbek - Hamburg-Poppenbüttel S-Bahn Hamburg
S1 Wedel - Hamburg-Blankenese - Hamburg-Altona - Hamburg Hbf - Hamburg-Barmbek - Hamburg-Ohlsdorf - Hamburg Airport/Hamburg-Poppenbüttel S-Bahn Hamburg
S21 Hamburg Elbgaustraße - Hamburg-Altona - Hamburg Hbf - Hamburg-Bergedorf - Aumühle S-Bahn Hamburg
S2 Hamburg-Altona - Hamburg Hbf - Hamburg-Bergedorf S-Bahn Hamburg
S31 Hamburg-Altona - Hamburg Hbf - Hamburg-Berliner Tor / Hamburg-Harburg Rathaus (- Hamburg Neugraben) S-Bahn Hamburg
S3 Pinneberg - Hamburg-Altona - Hamburg Hbf - Hamburg-Harburg - Buxtehude - Stade S-Bahn Hamburg

Lijnen met een nummer uit een enkel getal rijden door de Citytunnel, lijnen met een uit twee cijfers bestaand nummer rijden over de Verbindungsbahn.

Dienstregeling

In principe wordt er op elke lijn elke 10 minuten gereden. Op sommige rustigere trajecten wordt er elke 20 minuten gereden. Ook kan het zijn dat er op gezamenlijke trajecten een hogere frequentie geboden wordt, zoals bijvoorbeeld in de City-Tunnel en Verbindungsbahn. Er zijn natuurlijk ook verschillende uitzonderingen op dit principe.

Materieel

Op het netwerk worden momenteel twee treintypen ingezet, de BR472 uit de jaren 1980 en de BR474 uit de jaren 1990/2000. Beide treintypen bestaan uit drie rijtuigen, waarvan de beide koprijtuigen over een stuurstand beschikken. Stroomafname geschiedt door middel van de derde rail, de deelserie BR474.3 en enkele treinen uit de deelserie BR474.2 beschikken ook over een pantograaf voor stroomafname via de bovenleiding van het conventionele spoorwegnet.

De treinen rijden voornamelijk met zijn tweëen (6 rijtuigen) of drieëen gekoppeld (9 rijtuigen). Langer is technisch mogelijk maar wordt nooit gedaan in verband met de perronlengte op het net. De beide series 472 en 474 zijn niet onderling koppelbaar.

De treinen van het type BR472 zullen in 2016-2018 worden vervangen door nieuwe driedelige treinstellen van het type ET490.