S-Bahn Hamburg

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Regenmaker (overleg | bijdragen) op 23 sep 2014 om 21:54 (Regenmaker heeft pagina S-bahn van Hamburg naar S-Bahn Hamburg hernoemd: Systeem aanbrengen)
Ga naar: navigatie, zoeken
S.png

De S-Bahn van Hamburg is een regionaal spoorwegsysteem rond de Noord-Duitse Hanzestad. Het netwerk bestaat uit zes lijnen, die in de binnenstad over twee hoofdassen verdeeld rijden: de Verbindungsbahn, van Hamburg Hbf via Hamburg Dammtor naar Hamburg Altona, en de City-Tunnel, die na Hamburg Hbf ondergronds via de Jungfernstieg en de Landungsbrücken naar Altona gaat.
De S-Bahn van Hamburg en de S-Bahn van Berlijn zijn de enige twee Duitse S-bahnnetten waarop de treinen stroom afnemen via een derde rail. Het net kent echter hybride treinen, aangezien het in 2007 geopende traject Neugraben-Stade vanaf Neugraben over de reguliere treinsporen is aangelegd. Treinen op deze lijn S3 hebben dus twee stroomafnemers: voor de derde rail én de bovenleiding.

Lijnennet

Lijnen met een nummer uit een enkel getal rijden door de Citytunnel, lijnen met een uit twee cijfers bestaand nummer rijden over de Verbindungsbahn.

  • S1 Wedel - Citytunnel - Ohlsdorf - Hamburg Airport/Poppenbüttel
  • S11 Blankenese - Verbindungsbahn - Poppenbüttel (spits)
  • S2 Altona - Citytunnel - Bergedorf (spits)
  • S21 Elbgaustraße - Verbindungsbahn - Aumühle
  • S3 Pinneberg - Citytunnel - Stade
  • S31 Altona - Verbindungsbahn - Harburg Rathaus (- Neugraben (spits))

Lijst van Hamburgse S-Bahnstations

Materieel

Op het netwerk worden momenteel twee treintypen ingezet, de BR472 uit de jaren 1980 en de BR474 uit de jaren 1990/2000. Beide treintypen bestaan uit drie rijtuigen, waarvan de beide koprijtuigen over een stuurstand beschikken. Stroomafname geschiedt door middel van de derde rail, de deelserie BR474.3 en enkele treinen uit de deelserie BR474.2 beschikken ook over een pantograaf voor stroomafname via de bovenleiding van het conventionele spoorwegnet. De treinen rijden voornamelijk met zijn tweëen (6 rijtuigen) of drieëen gekoppeld (9 rijtuigen). Langer is technisch mogelijk maar wordt nooit gedaan in verband met de perronlengte op het net. De beide series 472 en 474 zijn niet onderling koppelbaar.