Perron: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina: Een '''perron''' is een voorziening die reizigers de gelegenheid biedt in- en uit te stappen op een trein- of metrostation, bus- of tramhalte. De perrons op Neder...)
 
Regel 1: Regel 1:
Een '''perron''' is een voorziening die reizigers de gelegenheid biedt in- en uit te stappen op een trein- of metro[[station]], [[bushalte|bus]]- of [[tramhalte]]. De perrons op Nederlandse treinstations hebben een standaardhoogte van 840 mm boven de kop van de spoorstaaf wat in de meeste gevallen lager is als de vloerhoogte van de trein waardoor een opstap blijft bestaan. De [[Spurt]] van [[Arriva]] was de eerste Nederlandse trein met een vloerhoogte afgestemd op de perronhoogtes.
+
Een '''perron''' is een voorziening die reizigers de gelegenheid biedt in- en uit een voertuig te stappen op een trein- of metro[[station]], [[bushalte|bus]]- of [[tramhalte]]. De perrons op Nederlandse treinstations hebben een hoogte van maximaal 840 mm boven de kop van de spoorstaaf wat in de meeste gevallen lager is als de vloerhoogte van de trein waardoor een opstap blijft bestaan. De [[Spurt]] van [[Arriva]] was de eerste Nederlandse trein met een vloerhoogte afgestemd op deze perronhoogte.
  
Op metrostations is een perronhoogte van 900 mm boven de kop van de spoorstaaf gebruikelijk, waardoor een gelijkvloerse instap in de metrovoertuigen ontstaat. Bij bushaltes zijn de perrons vaak niet hoger dan de standaard stoep, al worden steeds meer haltes opgehoogd naar ca. 30 cm om het instappen te vergemakkelijken. Dit is uiteraard alleen van toepassing voor bussen met een lage instap.
+
Op metrostations en sneltramhaltes is een perronhoogte van 900 mm boven de kop van de spoorstaaf gebruikelijk, waardoor een gelijkvloerse instap ontstaat. Bij bushaltes zijn de perrons vaak niet hoger dan de standaard stoep, al worden steeds meer haltes opgehoogd naar ca. 30 cm om het instappen te vergemakkelijken. Dit is uiteraard alleen van toepassing voor bussen met een lage vloer.
Tramhaltes kennen vaak wel een verhoogd perron, wat echter nog altijd lager is als de vloerhoogte van de tram.
+
Tramhaltes kennen vaak wel een verhoogd perron, dat bij lagevloertrams even hoog is als de vloerhoogte van de tram.
  
 
==Perronconfiguraties==
 
==Perronconfiguraties==

Versie van 12 jan 2010 om 16:37

Een perron is een voorziening die reizigers de gelegenheid biedt in- en uit een voertuig te stappen op een trein- of metrostation, bus- of tramhalte. De perrons op Nederlandse treinstations hebben een hoogte van maximaal 840 mm boven de kop van de spoorstaaf wat in de meeste gevallen lager is als de vloerhoogte van de trein waardoor een opstap blijft bestaan. De Spurt van Arriva was de eerste Nederlandse trein met een vloerhoogte afgestemd op deze perronhoogte.

Op metrostations en sneltramhaltes is een perronhoogte van 900 mm boven de kop van de spoorstaaf gebruikelijk, waardoor een gelijkvloerse instap ontstaat. Bij bushaltes zijn de perrons vaak niet hoger dan de standaard stoep, al worden steeds meer haltes opgehoogd naar ca. 30 cm om het instappen te vergemakkelijken. Dit is uiteraard alleen van toepassing voor bussen met een lage vloer. Tramhaltes kennen vaak wel een verhoogd perron, dat bij lagevloertrams even hoog is als de vloerhoogte van de tram.

Perronconfiguraties

Er zijn in totaal drie verschillende perronconfiguraties te onderscheiden: