Lijn 34 Amsterdam, Buikslotermeerplein - Centraal Station: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Route)
Regel 12: Regel 12:
 
|frequentie_avond=4x/uur
 
|frequentie_avond=4x/uur
 
}}
 
}}
'''Lijn 34''' rijdt van het Buikslotermeerplein in Amsterdam via de wijk Banne Buiksloot in het Stadsdeel Noord naar het [[Amsterdam Centraal|Centraal Station]].  
+
'''Lijn 34''' rijdt van het Buikslotermeerplein in Amsterdam via de wijk Banne Buiksloot in het Stadsdeel Noord naar het [[Amsterdam Centraal|Centraal Station]]
 +
De lijn rijdt gevorkt met lijn 32.  
  
 
==Route==
 
==Route==
Regel 38: Regel 39:
  
 
==Historie==
 
==Historie==
De geschiedenis van lijn 34 begint eigenlijk met de indienststelling van buslijn L in 1928, die Floradorp verbindt met het Beursplein, via de Valkenwegpont. In 1931 wordt deze lijn ingekort tot het Centraal Station en in 1932 tot de Buiksloterweg. De reizigers moeten vanaf dan zelf met de pont overvaren. In de meidagen van 1940 is lijn L één van de eerste lijnen die sneuvelt, aangezien de reizigers niet al te ver hoeven lopen naar een halte van lijn B of C. Daardoor duurt het na de oorlog ook tot 1949 totdat de lijn terugkeert in het straatbeeld. Een lang leven was de L niet beschoren, want in 1951 wijzigt de letter in A. Lijn A wordt in 1965 naar de nieuwbouwwijk Banne Buiksloot verlengd. Echt lang kan 'de Banne' niet van lijn A genieten, want het GVB wil van de lijnletters af, in het voorjaar van 1966 zijn de Noordlijnen aan de beurt en krijgt lijn A het nummer 34. Lijn 34 eindigt niet lang meer bij de Buiksloterweg, want op 31 oktober 1968 wordt de IJtunnel geopend en krijgen de wijken in Noord een directe verbinding met het centrum van de stad. In de jaren '70 wijzigt de lijn nog een paar maal van route in de Banne, voor het laatst in 1976 wanneer via de nieuwe wijk Banne II wordt gereden. In 2010 verandert pas weer de route met de verlenging naar het Buikslotermeerplein.
+
De geschiedenis van lijn 34 begint eigenlijk met de indienststelling van buslijn L in 1928, die Floradorp verbindt met het Beursplein, via de Valkenwegpont. In 1931 wordt deze lijn ingekort tot het Centraal Station en in 1932 tot de Buiksloterweg. De reizigers moeten vanaf dan zelf met de pont overvaren. In de meidagen van 1940 is lijn L één van de eerste lijnen die sneuvelt, aangezien de reizigers niet al te ver hoeven lopen naar een halte van lijn B of C. Daardoor duurt het na de oorlog ook tot 1949 totdat de lijn terugkeert in het straatbeeld. Een lang leven was de L niet beschoren, want in 1951 wijzigt de letter in A. Lijn A wordt in 1965 naar de nieuwbouwwijk Banne Buiksloot verlengd. Echt lang kan 'de Banne' niet van lijn A genieten, want het GVB wil van de lijnletters af, in het voorjaar van 1966 zijn de Noordlijnen aan de beurt en krijgt lijn A het nummer 34. Lijn 34 eindigt niet lang meer bij de Buiksloterweg, want op 31 oktober 1968 wordt de IJtunnel geopend en krijgen de wijken in Noord een directe verbinding met het centrum van de stad.
 +
In de winterdienst 1970-71 werd de lijn beperkt tot een spitsuurlijn (en op zaterdagmiddag) en werden de ENHABO lijnen 1 en 2 verlegd via de Banne.Door de vele klachten over de te volle bussen werd deze maatregel de volgende winterdienst weer opgeheven.
 +
In de jaren '70 wijzigt de lijn nog een paar maal van route in de Banne, voor het laatst in 1976 wanneer via de nieuwe wijk Banne II wordt gereden.Het eindpunt werd verplaatst naar het Boven 't IJ ziekenhuis. In 2010 verandert pas weer de route met de verlenging naar het Buikslotermeerplein.

Versie van 17 apr 2011 om 13:15

Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 34
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Stadsbus
Materieel Berkhof Jonckheer, Mercedes-Benz Citaro
Frequenties
Spits 6-8x/uur
Dal 6x/uur
Avond 4x/uur
Zaterdag 6x/uur
Zondag 4x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 34 rijdt van het Buikslotermeerplein in Amsterdam via de wijk Banne Buiksloot in het Stadsdeel Noord naar het Centraal Station De lijn rijdt gevorkt met lijn 32.

Route

Halte
Route 0sBr.svg Amsterdam, Olof Palmeplein  
Route rhrr.svg Amsterdam, Het Breed  
Route rsBr.svg Amsterdam, Buikslotermeerplein  
Route rsr.svg Amsterdam, G.J. Scheurleerweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Oosterlengte  
Route rsr.svg Amsterdam, Grootzeil  
Route rsr.svg Amsterdam, Masthof  
Route rsr.svg Amsterdam, Staghof  
Route rsr.svg Amsterdam, Tussendek  
Route rsr.svg Amsterdam, Voordek  
Route rsr.svg Amsterdam, Statenjachtstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Tjalkstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Barkpad  
Route rsr.svg Amsterdam, Pinksterbloemstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Sneeuwbalstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Mosplein  
Route rhlr.svg Amsterdam, IJ-tunnel  
Route rhrr.svg Amsterdam, Prins Hendrikkade  
Route rsT0.svg Amsterdam, Centraal Station  

Historie

De geschiedenis van lijn 34 begint eigenlijk met de indienststelling van buslijn L in 1928, die Floradorp verbindt met het Beursplein, via de Valkenwegpont. In 1931 wordt deze lijn ingekort tot het Centraal Station en in 1932 tot de Buiksloterweg. De reizigers moeten vanaf dan zelf met de pont overvaren. In de meidagen van 1940 is lijn L één van de eerste lijnen die sneuvelt, aangezien de reizigers niet al te ver hoeven lopen naar een halte van lijn B of C. Daardoor duurt het na de oorlog ook tot 1949 totdat de lijn terugkeert in het straatbeeld. Een lang leven was de L niet beschoren, want in 1951 wijzigt de letter in A. Lijn A wordt in 1965 naar de nieuwbouwwijk Banne Buiksloot verlengd. Echt lang kan 'de Banne' niet van lijn A genieten, want het GVB wil van de lijnletters af, in het voorjaar van 1966 zijn de Noordlijnen aan de beurt en krijgt lijn A het nummer 34. Lijn 34 eindigt niet lang meer bij de Buiksloterweg, want op 31 oktober 1968 wordt de IJtunnel geopend en krijgen de wijken in Noord een directe verbinding met het centrum van de stad. In de winterdienst 1970-71 werd de lijn beperkt tot een spitsuurlijn (en op zaterdagmiddag) en werden de ENHABO lijnen 1 en 2 verlegd via de Banne.Door de vele klachten over de te volle bussen werd deze maatregel de volgende winterdienst weer opgeheven. In de jaren '70 wijzigt de lijn nog een paar maal van route in de Banne, voor het laatst in 1976 wanneer via de nieuwe wijk Banne II wordt gereden.Het eindpunt werd verplaatst naar het Boven 't IJ ziekenhuis. In 2010 verandert pas weer de route met de verlenging naar het Buikslotermeerplein.