Lijn 21 Amsterdam, Geuzenveld - Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Tsov (overleg | bijdragen) op 25 mrt 2009 om 00:41
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 21
Vervoerder(s) GVB
Concessie Metro/tram/bus Amsterdam
Lijnsoort Stadsbus
Materieel Berkhof Jonckheer Geleed, Mercedes-Benz Citaro G
Frequenties
Spits rijdt niet
Dal rijdt niet
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijnkleur21.svg

De Amsterdamse buslijn 21 rijdt van Geuzenveld naar het CS.

Route

Halte
  Geuzenveld  
  De Savornin Lohmanstraat  
  Sam van Houtenstraat  
  Willem Dreesplantsoen  
  Freule Wttewaalpad  
  J.M. den Uylstraat  
  Pieter Postpad  
  Aalbersestraat  
  Dr. H. Colijnstraat  
  Antony Moddermanstraat  
  Burgemeester De Vlugtlaan  
  Plein '40-'45  
  Burgemeester Eliasstraat  
  Burgemeester Fockstraat  
  Station Burgemeester De Vlugtlaan  
  Bos en Lommerplein  
  Egidiusstraat  
  Bos en Lommerweg  
  Solebaystraat  
  Vredenhof  
  Van Hallstraat  
  Van der Hoopstraat  
  Van Beuningenplein  
  Kostverlorenstraat  
  Frederik Hendrikplantsoen  
  Marnixplein  
  Nieuwe Willemsstraat  
  Haarlemmerplein  
  Buiten Oranjestraat  
  Buiten Brouwersstraat  
  Singel  
  Centraal Station  

Historie

Lijn 21 begon in 1956 als kort pendeltje van de Aalbersestraat via de Ruys de Beerenbrouckstraat en Antony Moddermanstraat naar de Slotermeerlaan, waarkon worden overgestapt op lijn 13. Nog datzelfde jaar werd de lijn een stuk langer: vanaf de Ruys de Beerenbrouckstraat ging het via de Dr. H. Colijnstraat, Lodewijk van Deysselstraat, Burgemeester Van Leeuwenlaan, Burgemeester Roëllstraat, Burgemeester Rendorpstraat, Burgemeester Fockstraat, Burgemeester De Vlugtlaan, Bos en Lommerweg en Haarlemmerweg naar het toenmalige Station Sloterdijk aan de Molenwerf. In 1958 werd de lijn verlengd naar de De Savornin Lohmanstraat en werd de lijn verlegd via de Burgemeester Van de Pollstraat in plaats van de Burgemeester Rendorpstraat.

In 1959 verkreeg de lijn zijn andere huidige eindpunt: vanaf de Ruys de Beerenbrouckstraat werd via de Antony Moddermanstraat, Burgemeester De Vlugtlaan, Burgemeester Eliasstraat, Burgemeester Vening Meineszlaan, Wiltzanghlaan, Hofwijckstraat, Egidiusstraat, Bos en Lommerweg, Bestevaêrstraat, Jan van Galenstraat, 2e Hugo de Grootstraat, Nassaukade, Rozengracht en Nieuwezijds Voorburgwal het CS bereikt. Nog datzelfde jaar werd de lijn via de Admiraal De Ruyterweg naar de Bos en Lommerweg geleid in plaats van via de smalle Hofwijck- en Egidiusstraat. Een jaartje later werd de Admiraal De Ruyterweg tot aan de Jan van Galenstraat gevolgd en verdween het traject door de Bestevaêrstraat. Vanaf 1976 werd vanaf de Bos en Lommerweg via de Willem de Zwijgerlaan naar de Jan van Galenstraat gereden en in 1980 werd de lijn door de Marnixstraat in plaats van over de Nassaukade geleid.

Vanaf 1990 werd de lijn door het nieuwste deel van Geuzenveld geleid: vanaf de Aalbersestraat via de Gerda Brautigamstraat, Bok de Korverweg en J.M. den Uylstraat terug naar de Aalbersestraat.

In 2006 werd de route ingrijpend gewijzigd. Vanaf de Antony Moddermanstraat wordt voortaan via de Burgemeester de Vlugtlaan, Bos en Lommerweg, Haarlemmerweg, Van Hallstraat, Frederik Hendrikplantsoen, Marnixstraat en Haarlemmer Houttuinen naar CS gereden.