Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Hermes

2.406 bytes toegevoegd, 18 dec 2023 09:49
geen bewerkingssamenvatting
'''Hermes''' is een Nederlands vervoerbedrijf dat op 1 januari 1995 ontstond uit een fusie tussen [[Zuidooster]] en [[Verenigd Streekvervoer Limburg]]. Het hoofdkantoor lag aanvankelijk in Weert, maar is later verplaatst naar Eindhoven toen Hermes uit Limburg verdween. Sinds 1999 is Hermes een dochteronderneming van [[Connexxion]]. Na verlies van de concessies in Limburg verkochten de provincie Limburg en enkele Limburgse gemeenten hun aandelen in Hermes aan Connexxion. Daarmee werd Connexxion de volledige eigenaar van Hermes.
==Geschiedenis==
Hermes beschikte in het begin over een vrij groot vervoersgebied. Hermes verzorgde vanaf 1995 het vervoer in heel Limburg, met uitzondering van de stadsdienst Maastricht, de stadsdienst Eindhoven, streekvervoer in SRE/De Peel, Noordoost-Brabant, de regio Nijmegen en in Rivierenland, met uitzondering van enkele lijnen in de Bommelerwaard rond Rossum; hier reed [[BBA]]. In Rivierenland reed Hermes rond Tiel. In Noordoost-Brabant reed Hermes oostelijk van de lijn Eindhoven-Veghel-Uden-Oss. Dit gebied liep over in het eigen vervoersgebied SRE/De Peel. In Nijmegen werd samengewerkt met gemeentevervoerbedrijf CVD en later met opvolger [[Novio]]. Midden- en Zuid-Limburg waren afkomstig van VSL, de rest van Zuidooster. Hierdoor had Hermes ruwweg Zuidoost-Nederland onder zijn hoede. Hermes verloor door openbare aanbestedingen echter snel aan terrein.
Op 1 mei 1995 verloor Hermes het vervoer in het Limburgse Heuvelland aan Vancom door middel van een aanbesteding. Het ging hierbij om een proef met aanbestedingen in het ov OV en de nieuwe Vancomconcessie was de eerste aanbestede concessie in Nederland. Op 5 november 1995 breidde Hermes zijn [[Interliner]]-netwerk uit met enkele nieuwe lijnen. Later volgden nog enkele lijnen. Op zijn hoogtijdagen zou Hermes acht Interliner-lijnen hebben.
===Vraagafhankelijk vervoer===
Vanaf [[Hermes dienstregeling 1997/1998|1 juni 1997]] voerde Hermes de nieuwe [[lijntaxi]] in.<ref> [http://www.ovdepeel.nl/wiki/hermes/pdf/lijntaxifolder.pdf Lijntaxifolder]</ref> Lijntaxi's waren belbussen die op basis van vraag gereden werden met een taxi-auto, een 8-persoonsbusje, een midi-bus of een streekbus. Nog uit Zuidoostertijd reden al enkele belbussen in het gebied van Hermes, zogenaamde [[Buxi]]'s. Deze lijnen reden op zwakke verbindingen waar een gewone streekbus en een buurtbus niet rendabel waren. Deze Buxi's gingen op in het lijntaxinetwerk en dit netwerk als geheel werd fors uitgebreid.
Hiermee wilde Hermes ondanks bezuinigingen voorkomen dat er in landelijke gebieden, vooral in Noordoost-Brabant en in Rivierenland, een kaalslag zou plaatsvinden. Delen van lijnen of hele lijnen werden op bepaalde tijden of zelfs geheel omgezet in lijntaxi's. Buiten Limburg werd vrijwel geen enkele streeklijn niet deels of geheel omgezet ([[Lijn 21 Nijmegen Centraal Station - Eindhoven Station|lijn 21]] leek een van de weinige of zelfs enige uitzondering, buiten de Interliners). Op drukke uren bleef de gewone streekbus gehandhaafd, op rustige tijden kwam de lijntaxi. Hierdoor werden geen lijnen geschrapt en werden op sommige lijnen de frequenties en perioden waarin gereden werd zelfs fors verhoogd. Deze formule sloeg echter niet aan. Het moeten reserveren bleek te hoogdrempelig. Daarom werden op 28 mei 2000 alle de lijntaxi's weer afgeschaft. Rendabele ritten werden weer omgezet in gewone ritten, maar vooral bij zwakke lijnen was ook dit niet genoeg en verdwenen ze na verloop van tijd of werden in het gunstigste geval omgezet in een buurtbus.
====Ho & Go====
Als vervanger startte Hermes op 1 december 2000 het nieuwe concept Ho & Go om de landelijke gebieden van Noordoost-Brabant beter te ontsluiten. Reizigers konden ritten reserveren vanaf speciale Ho & Go-bushaltes in kleine dorpen naar grotere bushaltes of knooppunten in de buurt waar op regulier ov kon worden overgestapt. Deze haltes lagen altijd binnen de bebouwde kom en op "logische plekken", zoals winkelcentra of verzorgingstehuizen. Zeven dagen per week kon men tussen 7.:00 uur en 23.:00 uur een rit aanvragen, minstens één uur van te vorentevoren. In tegenstelling tot de lijntaxi's waren er geen vaste rijtijden of vaste lijnen en kon men ritten aanvragen wanneer men wilde. De enige voorwaarde was dat men opstapte bij een speciale Ho & Go-bushalte en naar een reguliere bushalte in de buurt of vice versa reisde. Deur-tot-deurvervoer was niet toegestaan in verband met oneerlijke concurrentie ten opzichte van taxibedrijven.
Het vervoer werd verzorgd door vrijwilligers met hun eigen auto en er kon betaald worden met de strippenkaart. Het project werd gestart in de gemeenten Grave, Landerd, Mill en Sint Hubert en zou op proef lopen tot eind 2002.<ref>[http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/577017/2000/11/29/Brabantse-automobilist-als-chauffeur-openbaar-vervoer.dhtml Brabantse automobilist als chauffeur openbaar vervoer]</ref> Op 19 juni 2001 werd dit uitgebreid naar de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Wijchen, Oss, Uden en Ravenstein. De resultaten stelden diep teleur en het project werd voortijd op 1 januari 2002 beëindigd, mede ook doordat de concessie Oost-Brabant aan BBA gegund werd en Hermes zou verdwijnen uit Noordoost-Brabant.<ref>[http://www.brabant.nl/politiek-en-bestuur/provinciale-staten/vergaderstukken-en-besluiten-ps-en-commissies/agenda-en-vergaderstukken-statencommissies/historische-statencommissies/cvw.aspx?qvi=8759 Commissie voor verkeer, vervoer en waterstaat: Evaluatie Ho & Go (.DOC bestand)]</ref>
====Flexbus====
Op [[Concessie Samenwerkingsverband Regio_Eindhoven 2015|14 december 2014]] introduceerde Hermes in samenwerking met de gemeente Helmond de [[Flexbus]].
De eerste Flexbus ging rijden op [[Lijn 552 Helmond, Brandevoort - Station|lijn 552]] van Station Helmond Brandevoort via Mierlo-Hout naar Station Helmond.De lijn rijdt zodanig als een lijnbus maar een aantal haltes wordt alleen op aanvraag bediend. Dit zijn de zogenaamde Flexhaltes. De bus rijdt dan een korte omweg. Als men wil opstappen aan een Flexhalte dient men vijf minuten (!) voor de vertrektijd aan de halte te reserveren op telefoonnummer 06-25050920.
Het nummer staat rechtstreeks in contact met de chauffeur. Als men wil uitstappen aan een Flexhalte geeft men dit bij het opstappen aan de chauffeur door. Op deze buslijn is de ov-chipkaart ''niet'' geldig. Een kaartje kost €1,50 per rit. De Flexbus is een pilot en duurt minimaal twee jaar. Op 30 augustus 2015 ging een tweede flexbus rijden. [[Lijn 513 Eindhoven, Strijp S - Koenraadlaan|lijn 513]] verving daar de opgeheven [[Lijn 13 Eindhoven, Station - Lievendaal|lijn 13]].
===Verder verlies van concessies en inkrimping===
[[Bestand:Hermes_Laatste_Buiging.jpg|200px|thumb|right|Afscheidsflyer Hermes in Limburg]]
Op 9 december 2006 gingen de Limburgse concessies naar Veolia Transport. Hiermee verloor Hermes in één klap het grootste deel van zijn resterende vervoersgebied. Men had geleerd van oude aanbestedingen: doorgaande lijnen werden niet geknipt. Samen met Veolia voerde Hermes lijn [[Lijn 83 Nijmegen Centraal Station - Venlo Busstation / NSStation|83]] uit. Voor de rest verdween Hermes uit Limburg, na meer dan 85 jaar trouwe dienst, teruggaand op voorgangers van Zuidooster en VSL. Hierdoor lag ook het hoofdkantoor in Weert plotsklaps niet meer in het eigen vervoersgebied. Later zou dit kantoor naar Eindhoven verhuizen, hoewel steeds meer diensten integraal bij Connexxion kwamen te liggen.
===Nieuwe concessies===
Hiermee was Hermes gereduceerd tot vervoer rond Eindhoven en Nijmegen. Per 14 december 2008 nam Hermes de gehele concessie SRE over, waardoor de BBA-lijnen in de Kempen ook bij Hermes kwamen. De huisstijl van Hermes werd vernieuwd met als basis blauw en grijs. De gele streep van de oude huisstijl bleef behouden. Dit betekende een redding voor Hermes, dat op 13 december 2009 het vervoer in Nijmegen verloor. [[Novio]], inmiddels een zusterbedrijf nadat het was overgenomen door Connexxion, had hier het vervoer voor drie jaar gewonnen en ging rijden onder de naam Breng. Voor de regio Nijmegen betekende dat Hermes, teruggaand op zijn voorgangers, na bijna honderd jaar verdween uit de stad.
Vanaf 9 december 2012 keerde Hermes weer terug naar de regio Nijmegen en nam het vervoer in de gehele Stadsregio Arnhem-Nijmegen over van Novio. Hermes is in Nijmegen de merknaam Breng blijven hanteren. Hierdoor rijdt Hermes in de Stadsregio met een eigen huisstijl. Hier rijden witte bussen met lichtblauwe daken (Arnhem) en roze daken (Nijmegen). De naam Hermes is niet terug te vinden. De trolleybussen in Arnhem hebben een geheel eigen stijl. Met ingang van deze concessie ging Hermes voor het eerst in zijn bestaan trolleybussen en een treindienst exploiteren. De treinen rijden in dezelfde kleuren als de Arnhemse bussen: wit met lichtblauw. De concessie SRE liep op 10 december 2016 af. Hermes had als enige bedrijf ingeschreven op de nieuwe concessie Zuidoost-Brabant. Het bod van Hermes werd door de provincie geaccepteerd en zodoende bleef Hermes in het gehele gebied voor nog eens tien jaar het openbaar vervoer verzorgen. Dit deed Hermes echter niet meer onder eigen naam maar onder de nieuwe merknaam Bravo, waaronder al het OV in de gehele provincie Noord-Brabant verzorgd ging worden. Alle bussen kwamen in de nieuwe kleuren van Bravo, welke afgeleid was van de provinciale huisstijl waarin de bussen van Arriva al sinds 2007 reden. In tegenstelling tot Breng voerden zowel Hermes als Arriva nog hun eigen naam op de bussen.
===Reisinformatie===
De InfoTin deed op grotere schaal zijn herintrede bij Hermes toen Hermes de aanbesteding van het SRE-gebied won. Vanaf 14 december 2008 werd vrijwel elke halte ermee uitgerust, uitgezonderd haltes in Eindhoven die al van andere schermen voorzien waren en begin-/eindhaltes. Bij eindhaltes was een vertrektijd niet noodzakelijk en een bus werd bij het begin altijd geacht op tijd te vertrekken. Helaas waren er problemen met de radiosignalen, die niet goed ontvangen werden. Hierdoor zochten InfoTins gedurende de hele dag naar signaal waardoor de batterijen rap opraakten. Snel werkte daardoor vrijwel geen enkele InfoTin meer. Pas in juni 2010 werd een oplossing gevonden.<ref>[http://www.ed.nl/regio/problemen-met-infotin-lijken-voorbij-1.2106650 Problemen met Infotin lijken voorbij (ED)]</ref> Pas in september 2010 liep het in gehele gebied weer. Maar snel daarna deden zich nieuwe storingen voor, dit keer in het kader van grotere storingen bij meer informatiesystemen.<ref>[http://www.ed.nl/regio/eindhoven/bussen-en-haltes-kampen-met-storing-1.2093894 Bussen en haltes kampen met storing (ED)]</ref> Ook nadien heeft InfoTin nooit vlekkeloos gewerkt.
 
Met ingang van de nieuwe concessie Zuidoost-Brabant op 11 december 2016 zijn alle InfoTins opgeruimd. Er is geen vervanging gekomen voor de InfoTin. De toegevoegde waarde was met het grootschalig gebruik van smartphones nog maar minimaal. Grote schermen, met name in Eindhoven en op beginpunten, bleven wel in gebruik.
==Bedrijfssituatie==
==Concessies==
*In opdracht van het de [[Samenwerkingsverband Regio Eindhovenprovincie Noord-Brabant]]:**[[Concessie Samenwerkingsverband Regio EindhovenZuidoost-Brabant (2017-2026)]] (Eindhoven, Helmond, De Peel en de Kempen; vanaf 14 11 december 20082016, onder de naam [[Bravo]])
*In opdracht van de [[Stadsregio Arnhem-Nijmegenprovincie Gelderland]]:**[[Concessie Arnhem Nijmegen (2013-20222026)]] (gehele vervoer in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen inclusief een regionale treindienst; vanaf 9 december 2012, onder de naam [[Breng]])**[[Concessie Veluwe-Zuid (2023-2026)]] (het gebied rondom Ede en de lijnbundel Arnhem - Apeldoorn, onder de naam [[RRReis]])
===Voormalige concessies===
*In opdracht van het [[provincie Noord-Brabant]]:
**[[Concessie Samenwerkingsverband Regio Eindhoven]] (Eindhoven, Helmond, De Peel en de Kempen; 14 december 2008 tot en met 10 december 2016 (aanvankelijk in opdracht van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven))
 
*In opdracht van het [[Stadsregio Arnhem-Nijmegen|Knooppunt/Stadsregio Arnhem-Nijmegen]]:
**[[Concessie KAN zuidZuid]] (gezamenlijk met Novio; 1 januari 1995 tot en met 12 december 2009)
*In opdracht van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven:
*In opdracht van de [[provincie Limburg]]:
**[[Concessie Noord- en Midden-Limburg(2002-2006)]] (1 januari 1995 tot en met 9 december 2006)**[[Concessie Zuid-Limburg(2002-2006)]] (1 januari 1995 tot en met 9 december 2006)**[[Concessie Heuvelland ]] (1 januari 1995 tot en met 30 april 1995)
:: (''De stadsdienst Maastricht en streekvervoer in Heuvelland behoorden niet tot de oude concessies.'')
==Wagenpark==
Hermes beschikt over een wagenpark dat vrij gestandaardiseerd is per regio. De bussen rond Eindhoven rijden met de naam en huisstijl van [[Bravo]], van de provincie Brabant, de bussen in Veluwe-Zuid rijden met de eigen naam en huisstijl, van [[RRReis]] en de bussen rond Arnhem en Nijmegen rijden met de naam en huisstijl van [[Breng]]. De naam Hermes komt in deze laatstgenoemde concessie niet voor, alleen op haltevertrekstaten. De meeste bussen rijden op CNG. In Arnhem rijden enkele trolleybussen. Tevens onderhoudt Hermes een treindienst.
''Eindhoven:''
* [[MAN Lion's CityIveco Crossway|Iveco Crossway LE 12]] (streekvervoer)* [[VDL Citea|VDL Citea LF-122]] (stadsdienst Eindhoven)* [[MAN Lion's City|MAN Lion's City G]] (geleed, stadsdienst Eindhoven, streekvervoerextra bussen)
* [[VDL Berkhof Ambassador|VDL Berkhof Ambassador 200]] (streekvervoer, stadsdienst Helmond)
* [[VDL Citea |VDL Citea LLE 120SLE-129]] (Bravo direct streekvervoer) * [[VDL Citea|VDL Citea SLFA-181 Electric]] (Bravo direct stadsdienst Eindhoven)* [[VDL MidCity]] (buurtbussen, stadsdienst Helmond) ''Veluwe-Zuid:''* [[Iveco Crossway|Iveco Crossway LE 12]] (stadsdienst Ede en streekvervoer)* [[Iveco Crossway|Iveco Crossway LE 13]] (testbusstadsdienst Ede en streekvervoer) * [[Mercedes-Benz SprinterCapaCity]] (buurtbussengeleed, voornamelijk lijn 303)* [[Mercedes-Benz Citaro|Mercedes-Benz Citaro G]] (geleed, voornamelijk lijn 303)* [[Tribus Civitas]] ([[Volkswagen Crafter]]) (buurtbussen)* [[VDL Berkhof Ambassador|VDL Berkhof Ambassador 200]] (stadsdienst Ede en streekvervoer)* [[VDL Citea|VDL Citea LLE-120]] (stadsdienst Ede en streekvervoer, )* [[Volvo 8700]] (stadsdienst EindhovenEde en streekvervoer)
''Arnhem:''
* [[Berkhof Premier AT18]] (trolleybus)* [[HESS Hess Swisstrolley 3]] (trolleybus)
* [[MAN Lion's City|MAN Lion's City CNG]] (stads- en streekvervoer Arnhem)
* [[GTW Breng|Stadler GTW]] (trein)
* [[Mercedes-Benz Citaro|Mercedes-Benz Citaro G CNG]] (geleed, streekvervoer Arnhem, voornamelijk lijn 352)* [[Tribus Civitas ]] ([[Fiat DucatoMercedes-Benz Sprinter]]) (voornamelijke voornamelijk buurtbussen)* [[Van Hool A300|Van Hool AG300VDL MidCity]] (rustige lijnen Arnhem)* [[Mercedes-Benz Sprinter City]] (trolleybusrustige lijnen Arnhem)
''Nijmegen:''
* [[Mercedes-Benz Citaro|Mercedes-Benz Citaro CNG]] (stads- en streekvervoer Nijmegen)
* [[Mercedes-Benz Citaro|Mercedes-Benz Citaro G CNG]] (geleed, stadsdienst Nijmegen, voornamelijk de Heyendaalshuttle)
* [[Tribus Civitas ]] ([[Fiat DucatoMercedes-Benz Sprinter]]) (voornamelijke voornamelijk buurtbussen)* [[VDL Berkhof Ambassador|VDL Berkhof Ambassador 200MidCity]] (reservebussenrustige lijnen Nijmegen)
==Voormalige dienstregelingen==
[http://wiki.ovinnederland.nl/wiki/Categorie:Dienstregeling_Hermes Dienstregeling Hermes Dienstregelingen Hermes]
{{bron|bronvermelding=
<references/>
}}
 
[[Categorie:Vervoerder]]
ap_users
5.618
bewerkingen

Navigatiemenu