Harmanni

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Robinvr (overleg | bijdragen) op 18 jun 2015 om 22:02 (allen recht → alleenrecht)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Fa. Garage Harmanni & Zonen, gevestigd te Assen, was van omstreeks 1930 tot 1990 een autobus- en touringcarbedrijf dat onder meer de stadsbuslijnen in Assen verzorgde.

In de jaren twintig was J. Harmanni chauffeur bij de DAM te Appingedam. Samen met zijn compagnon Dijkman begon hij voor zichzelf. Ze begonnen rond 1928 samen de Eerste Appingedammer Auto Garage (EAAG) op met busdiensten van Delfzijl naar Groningen. Nadat in 1929 de DAM het alleenrecht kreeg om het vervoer in dat gebied te doen vertrokken ze naar Vries en in de jaren 30 naar Assen. Hier werd begonnen als touringcarbedrijf, hiernaast kreeg Harmanni ook de mogelijkheid om in Assen een stadsdienst te gaan rijden.

In 1949 startte hij met de stadsbuslijnen door Assen. Daarnaast nam hij van een andere firma de busverbinding over van het station Assen naar het militair kampement en voormalig kamp Westerbork. Tegen deze dagelijkse busverbinding tussen Assen, Hooghalen en Westerbork/Schattenberg gingen de DABO en EDS diverse keren tevergeefs in beroep bij de CVP. Beide bedrijven, gezamenlijk de concessiehouders in dit vervoergebied, vonden dat Harmanni een vervoersverbod overtrad door zich niet te beperken tot het eindpuntenvervoer. Harmanni nam namelijk ook reizigers naar en van tussenliggende bestemmingen op. Deze dienst bleef bestaan tot eind jaren zestig toen het kamp Schattenberg (opvangcentrum voor Molukkers) werd gesloten.

Harmanni Mercedes-Benz Jonckheere bus van het NBM te Hoogezand

Stadsdienst Assen

Sinds men in Assen was gevestigd reed men ook de stadsdienst in Assen. Toen in de stad Assen in 1949 een stadsdienst werd ingesteld kreeg Harmanni de gemeentelijke vergunning. Deze stadsdienst kon met twee bussen afgewikkeld worden. Die tussen het station en de verschillende wijken reed.

Op 1 januari 1986 werd het stadsvervoer in Assen overgenomen door de DVM.

In 1990 werd het bedrijf van touringcarbedrijf Harmanni met alle 20 bussen verkocht aan het touringcarbedrijf Sijpkes te Stadskanaal.

Van de Harmanni is er één bus bewaard gebleven in het Nationaal Bus Museum in Hoogezand: