Dienstregeling 1981/1982: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Zuid en Oost-Nederland)
(Links toevegoegd; grammatica.)
Regel 4: Regel 4:
  
 
=== West-Nederland ===
 
=== West-Nederland ===
* [[Schiphol]] wordt aangesloten op het spoorwegnetwerk. Elk uur rijden twee [[sneltrein|sneltreinen]] tussen het nieuwe station [[Amsterdam RAI]] en [[Den Haag Centraal|Den Haag CS]] waar aansluiting gegeven wordt op de treinen naar [[Amsterdam CS|Amsterdam Centraal]], [[Vlissingen]] en Brussel. Verder rijden er elk uur twee [[stoptrein|stoptreinen]] tussen Amsterdam RAI en [[Dordrecht]]. Deze stoppen ook op de nieuwe stations van [[Hoofddorp]] en [[Nieuw Vennep]]
+
* [[Schiphol]] wordt aangesloten op het spoorwegnetwerk. Elk uur rijden twee [[sneltrein|sneltreinen]] tussen het nieuwe station [[Amsterdam RAI]] en [[Den Haag Centraal|Den Haag CS]] waar aansluiting gegeven wordt op de treinen naar [[Amsterdam Centraal|Amsterdam CS]], [[Vlissingen]] en Brussel. Verder rijden er elk uur twee [[stoptrein|stoptreinen]] tussen [[Amsterdam RAI]] en [[Dordrecht]]. Deze stoppen ook op de nieuwe stations van [[Hoofddorp]] en [[Nieuw Vennep]].
* De trein tussen Keulen en Den Haag CS (via [[Venlo]]) wordt een kwartier versneld en stopt voortaan niet meer te [[Rotterdam Lombardijen]].
+
* De trein van Keulen via [[Venlo]] naar [[Den Haag Centraal|Den Haag CS]] wordt een kwartier versneld en stopt voortaan niet meer te [[Rotterdam Lombardijen]].
* Het station [[Capelle Schollevaar]] wordt geopend tussen [[Rotterdam Alexander]] en [[Nieuwerkerk a/d IJssel]]. De treinen tussen [[Rotterdam Centraal|Rotterdam CS]] en [[Arnhem]] stoppen hier elk half uur; de treinen tussen Rotterdam CS en Amsterdam CS elk uur.
+
* Het station [[Capelle Schollevaar]] wordt geopend tussen [[Rotterdam Alexander]] en [[Nieuwerkerk a/d IJssel]]. De treinen tussen [[Rotterdam Centraal|Rotterdam CS]] en [[Arnhem]] stoppen hier elk half uur; de treinen tussen [[Rotterdam Centraal|Rotterdam CS]] en [[Amsterdam Centraal|Amsterdam CS]] elk uur.
  
 
=== Zuid en Oost-Nederland ===
 
=== Zuid en Oost-Nederland ===
* De [[Veenendaallijn]] wordt heropend met nieuwe stations te [[Rhenen]], [[Veenendaal Centrum]] en [[Veenendaal West]]. Elk half uur rijdt vanaf Rhenen een trein naar [[Utrecht Centraal|Utrecht CS]] met onderweg ook een stop te [[Driebergen-Zeist]]. [[Maarn]] en [[Bunnik]] worden door deze trein overgeslagen.
+
* De [[Veenendaallijn]] wordt heropend met nieuwe stations te [[Rhenen]], [[Veenendaal Centrum]] en [[Veenendaal West]]. Elk half uur rijdt vanaf [[Rhenen]] een trein naar [[Utrecht Centraal|Utrecht CS]] met onderweg ook een stop te [[Driebergen-Zeist]]. [[Maarn]] en [[Bunnik]] worden door deze trein overgeslagen.
* De stoptrein die elk uur tussen Venlo en Den Haag CS rijdt gaat tussen [[Eindhoven]] en [[Breda]] in een halfuursdienst rijden met de intercity tussen Keulen en Den Haag. Tussen [[Breda]] en Dordrecht blijven vanwege de openingstijden van de Koningshavenbrug de stops gehandhaafd. De trein gaat extra stoppen te [[Rotterdam Lombardijen]].
+
* De stoptrein die elk uur tussen [[Venlo]] en [[Den Haag Centraal|Den Haag CS]] rijdt gaat tussen [[Eindhoven]] en [[Breda]] in een halfuursdienst rijden met de intercity tussen Keulen en [[Den Haag Centraal|Den Haag CS]]. Tussen [[Breda]] en [[Dordrecht]] blijven vanwege de openingstijden van de Koningshavenbrug de stops gehandhaafd. De trein gaat extra stoppen te [[Rotterdam Lombardijen]].
* Vanwege de versnelling van de stoptrein tussen Venlo en Den Haag CS komt tussen [[Eindhoven]] en [[Tilburg West]] elk uur een nieuwe stoptreinserie te rijden.
+
* Vanwege de versnelling van de stoptrein tussen [[Venlo]] en [[Den Haag Centraal|Den Haag CS]] komt tussen [[Eindhoven]] en [[Tilburg West]] elk uur een nieuwe stoptreinserie te rijden.
* Omdat er dubbelspoor is aangelegd tussen [[Wijchen]] en [[Oss]] rijden de treinen tussen [[Zwolle]] en [[Roosendaal]](/Vlissingen) voortaan sneller tussen [[Nijmegen]] en [['s-Hertogenbosch]]: er wordt alleen nog te [[Oss]] gestopt. Tussen Nijmegen en Den Bosch komt een nieuwe stoptrein te rijden die ook de nieuwe stations [[Oss West]] en [[Rosmalen]] bedient.
+
* Omdat er dubbelspoor is aangelegd tussen [[Wijchen]] en [[Oss]] rijden de treinen tussen [[Zwolle]] en [[Roosendaal]](- [[Vlissingen]]) voortaan sneller tussen [[Nijmegen]] en [['s-Hertogenbosch]]: er wordt alleen nog te [[Oss]] gestopt. Tussen [[Nijmegen]] en [['s-Hertogenbosch]] komt een nieuwe stoptrein te rijden die ook de nieuwe stations [[Oss West]] en [[Rosmalen]] bedient.
* De versnelde treinen tussen Zwolle en Roosendaal krijgen een extra stop te [[Elst]]. De intercity’s tussen Nijmegen en Amsterdam CS stoppen hier niet meer.
+
* De versnelde treinen tussen [[Zwolle]] en [[Roosendaal]] krijgen een extra stop te [[Elst]]. De intercity’s tussen [[Nijmegen]] en [[Amsterdam Centraal|Amsterdam CS]] stoppen hier niet meer.
* De trein tussen Zwolle en Vlissingen krijgt een directe overstap op de trein tussen Venlo en Den Haag CS (en in omgekeerde richting ook) waardoor de reistijd tussen Zeeland en Antwerpen enerzijds en Eindhoven, Venlo en Zuid Limburg met een half uur afneemt.
+
* De trein tussen [[Zwolle]] en [[Vlissingen]] krijgt een directe overstap op de trein tussen [[Venlo]] en [[Den Haag Centraal|Den Haag CS]] (en in omgekeerde richting ook) waardoor de reistijd tussen Zeeland en Antwerpen enerzijds en [[Eindhoven]], [[Venlo]] en Zuid Limburg met een half uur afneemt.
  
 
=== Intercity Plus===
 
=== Intercity Plus===

Versie van 30 jun 2010 om 15:16

Dienstregeling 1981-1982 was de dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen die geldig was van 31 mei 1981 tot en met 22 mei 1982.

Wijzigingen

West-Nederland

Zuid en Oost-Nederland

Intercity Plus

  • Dit als proef ingevoerde treintype komt te vervallen.